Nooit vermijden: De Omloop van Ter Heijde

Leuk loopje vinden: voorpret

Al enkele weken was ik op jacht naar een leuk loopje in de buurt van Den Haag. Niet te groot met dorpse charme en eventueel een pittig parcours met pittoreske uitstraling. Na niet lang zoeken liet ik mijn oog vallen op “De Omloop van Ter heijde”. Een topografische update voor mensen die Ter Heijde niet kennen: het is een vliegenpoepje op de kaart: een enclave tussen Monster en het Noordzeestrand in de bloemen-fruit-en-groente gemeente Westland. 620 zielen telt het gehucht. U weet wel, waar ooit Maarten Harmensz Tromp het leven liet in de slag tussen de Hollandse en Engelse vloot (10-8-1653). Ter nagedachtenis zijn er nog twee kanonnen te zien op de kade.

Bij het online inschrijven werd ik eerst doorverwezen naar de dorpsgemeenschaps-site en het gelijknamig dorpshuis het Vlonder, een soort baken aan de kade. Over het Vlonder later meer.

Stranddomper

Net nadat ik  mijn inschrijving digitaal heb afgehandeld zie ik een mededeling op de site: De route gaat dit jaar niet meer over het strand. Een teleurstelling voor velen, zo merk ik als ik het gastenboek lees. Het unieke karakter zit ‘m juist in het feit dat de loop ook over het strand gaat.  leuke loopjes ter heijde Aangekomen tussen de Lier en Monster verdwijnt de zon en aan de rand van Ter heijde kwam op eens een Engelse kustnevel (die je vaak in Sherlock Holmes films zit) over het landschap vallen. Dat had ik weer: overal eindelijk een lekker zonnetje, maar niet in Ter Heijde. Het nieuwe mouwloze Sparta shirt zou nu te koud worden.

Bij aankomst hoor ik net het bulderende startschot (afgevuurd uit de monumentale kanonnen) voor de  kinderloop. De start en finish lagen in een lus op de dijk in  het plaatselijke centrum. Eerst maar eens een kleedgelegenheid zoeken om een extra shirt aan te trekken en de trainingbroek uit te doen.

Waar laat je je spullen?

Het veilig bergen van mijn tas met bezittingen was nog een hele klus. Bij het Vlonder werd ik doorverwezen naar de kustwacht, waar mensen zich ook konden omkleden. Naast wat vrijwillige kustwachters, die meer aandacht hadden voor hun boot die op een vlonder lag, dan voor verdwaalde hardlopers, trof ik wat achter elkaar geplaatste gymbanken aan (u weet wel, die lange lage houten dingen van 20 cm. hoog zonder leuning),  maar niemand die op bezittingen kon letten. Ook geen kleedkamers, dus liefhebbers van menselijk bloot werden op hun wenken bediend.

running, kust, kapiteinEen vette pijp rokende sergeant-majoor (het kan ook een andere rang zijn geweest) van de kustwacht wist mij niet meer te vertellen dan dat ze niet op mensen berekend waren die in hun eentje kwamen en ook bezittingen mee brachten.  Uiteindelijk werd de tas – op hoop van zegen en met goedkeuring van de pijp rokende zeekapitein – achter een sloep verborgen. “Als de dijken het  maar houden”, dacht ik nog.

Bij het inlopen kijk ik naar de finish van de kids run, die ongeveer een kleine kilometer bedraagt. Veel kinderen -sommigen van plm. 4 jaar – dragen hun net verworven felgele shirt, een presentje van de organisatie. Bij de meet ook een ongebruikelijk beeld: Vincent Trinthamer van AV Sparta komt als een van de laatsten over de finish, maar hij is dan ook vergezeld van kinderbuggy en kind. Daarna de 2,5 km jeugdloop. De eerste jongen (12 jaar) is bijzonder snel en heeft een fabelachtige techniek. In het volgende blog meer over hem. Rohan Jankie van Sparta wordt 2e in een snelle tijd.terheijde-recreatieloop_5km_2_terheijde-recreatieloop_5km_3_20130603_1596370741

Eindelijk staan de kanonnen (letterlijk en figuurlijk) dan klaar voor de 5 km. Ik heb de uitslagen van voorgaande jaren doorgenomen en hoop op een klassering bij de eerste 15. (naschrift: niet rekening houdend dat het parcours toen over het zware strand ging). Het deelnemersveld blijkt echter beter en talrijker dit jaar. Er wordt als een bezetene weg gesprint bij de start. Met mijn net herstelde kuit blessure en het feit dat ik al vier jaar geen 5 km heb gelopen zou ik het rustig aan moeten doen. Ik schrik als mijn klokje na tweehonderd meter  23.4 (!) km/u aangeeft. Bij de 1 km. hap ik naar adem als we het steile strandpad met fikse zeewind tegen opdraaien. De jeugdige Glenn Kunst van Haag atletiek (was bij de oliebollencross 1 plaats en halve minuut achter hem geeindigd) heeft mij dan al ingehaald.Ik heb me dan enigszins opgeblazen.

Leuke loopjes, Omloop Ter heijde

Mattijs van Dulkenraad

Winnaressen vrouwen V40 en V18

De eerste kilometer gaat dan ook onder de 3.50 iets wat ik zeker niet zal kunnen volhouden. Ik kom ook nog even alleen te lopen en laat me met de tegenwind en het oplopende pad inlopen door twee achtervolgers waarvan een meisje van (naar schatting) onder de 18 jaar. We wisselen af tegen de sterke wind.

Desirée Hendriks

Tot twee keer toe kan ik het meisje uit Pijnacker (naar later blijkt) lossen. Bij de 3 km. een lang stuk parallel aan het strand,  merk ik dat mijn benen redelijk vollopen hoewel ik toch ook weer een paar lopers inhaal. Ik wordt eerst door een dame gepasseerd en dan door het meisje uit Pijnacker die ik definitief moet laten gaan. Bij het vier kilometer punt draaien we omlaag richting de dorpskern. Ik merk dat er toch nog een versnelling in zit. en bepaal mijn doelen. Op 100 meter van mijn strijdgezellin kan ik nog  2 heren in de kraag vatten. De Pijnackerse ligt te ver voor. Eentje is van Santini Runners, die ik vlak voor de plaatselijke lus van 250 meter te pakken heb.

recreatieloop_5km_12_vincenttrinthamerIk bereid me voor op een eindsprint, maar bij de eerste aanzet moet hij eraf. Met een mooie eindsprint eindig ik in 20.49 als 29e. Niet tevreden over mijn opbouw, wel over het herstel in de laatste kilometer. Vincent Trinthamer wint vrij makkelijk de 5 km. “Ik hoefde niet in het rood te gaan” aldus de soepel lopende Spartaan, die dag er na nog een 3 km steeplechase moet lopen.

recreatieloop_5km_kapnahTerwijl de blaaskapel voor vrolijke noten zorgt als het buurtschap wordt binnengelopen zie ik op de 10 km. zie ik de Afrikaanse Westlander Mike Barsiyan van het organiserende Olympus 70 winnen in 34.18. Veel van zijn clubgenoten lopen mee en er zijn ook veel Sparta atleten aan de start.
Matthijs van Dulkenraad is met 36.51 (bruto) de beste Spartaan bij de mannen. Hij finisht in 37.45 als 18e. Maarten Klein, Marlon Voorn komen ook relatief  vooraan over de streep.

Kap Nah blies ieders oren er af

Desiree Hendriks vecht  bij de vrouwen categorie V45 een felle strijd uit. Ze wordt 2e in 41.07  achter Carla Ophorst, maar voor onze Sparta dame Jia-Lian Yin, die eerste werd in de categorie V35 in  41:26 .

Na afloop is het een gezellige boel, met veel prijzen, een loterij (hoofdprijs een fiets) en de Haagse blaaskapel Kap Nah. Zij stonden ook bij de finish met hun muziekkunsten het publiek en de lopers te begeleiden. Het bier vloeit rijkelijk als ik om 18.00 mijn weg naar Voorburg weer vervolg: het was weer een leuk loopfestijn.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nooit vermijden: De Omloop van Ter Heijde

  1. Pingback: Mooie tijden bij (omloop) Ter Heijde | Hardlopen: Leuke loopjes

  2. Pingback: Het strand, de meeuw en de makreel | Hardlopen: Leuke loopjes

  3. Jan Zuidema zegt:

    Het dorpshuis heet trouwens “het Vrondel” en ligt an de Wurft …….

  4. AriBombari zegt:

    Dat was bekend Jan, maar de navigatie wilde ons eerst al naar Terheijden NB sturen, en de Wurft kent ie helaas niet. Op goed geluk maar naa de zeeheldenbuurt gereden 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s