Meeuwen Makrelen 2013: een kop vol snot en snert

In mijn zoektocht naar leuke loopjes had ik al uit diverse kringen vernomen dat de Meeuwen Makrelen loop prima in die categorie past. Mijn beeld van een guur Scheveningen met vieze Meeuwen en afgekloven Makrelen stond hier haaks op, maar uiteraard wilde ik de proef op de som nemen. Na het lezen van de website en verhalen van bevriende lopers had ik wel het gevoeld dat deze loop “anders” was.  Door de lange en hilarische mail, wilde ik graag  inschrijven.  maar raakte zo in de war dat ik drie dagen te laat was. De loop zat namelijk al vol geboekt. Gelukkig kreeg ik bericht dat ik via de reservelijst toch mee mocht doen. Of was dit een truc van de organisatie om je extra bevoorrecht te laten voelen, of sterker nog , de loop extra cachet te geven?

De voorbereiding was weer tip-top als vanouds. De avond ervoor was ik nog als vrijwilliger en toeschouwer bij de Light in the Night kids Run, Daana volgde een bezoek aan vrienden en kennissen, waar de lekkere biertjes niet achterweg bleven. De nacht was weer veel te kort en onrustig. Met keelpijn, een slijmerige keel en een kop vol snot was ik wakker geworden (met kop bedoel ik dus dat ding dat aan mijn nek zit) . S’ochtends had ik er dus nog een hard (lees: zacht) hoofd in.

5 paar sportschoenen in 5 uur

IMG_1665Om  kwart voor 9 trok ik toch de stoute schoenen aan en niet veel later  stond ik klaar voor het geven van een (pupillen)training in Meijendel. Om 11 uur had ik mijn trail schoenen verwisseld voor tennisschoenen om bij TCO Leidschendam aanwezig te zijn voor een wedstrijd Herendubbel in de (interne) wintercompetitie. Na een wilde rit naar Scheveningen gebeurde het inlopen met mijn oude sloffies, waarna de natural running loopschoenen klaar stonden voor het echte werk  (keuzes maken, het blijft lastig). Het weer was uitstekend en on-december waardig: bijna 10 graden, weinig wind en een heerlijk voorwinterlijk zonnetje. Dat werd dus een korte broek. Na wat inschatten en overleggen, toch maar twee laagjes aangetrokken: thermo shirt en singlet.

Makreel, Pa Kreel en gekrakeel

makreel
Toen ik aankwam waren de meeste hardloopmaatjes al verzameld in een grote hal beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor (Boeg). Zou het volgend jaar de Meeuwisse Makrelen loop heten? Waarom het de meeuwen Makrelenloop heet is me niet helemaal duidelijk, maar er staat een hoop (irrelevante, maar niet minder leuke) info op de website.

Wat ik wel wist is dat je als loper een gerookte (of is het gestoomde?) makreel na afloop kan vangen. Voorwaarde het veilig over indienveilig over de finish brengen van je startnumme . That reminds me, laat ik het beest maar eens  uit de tas halen, want hij gaat er niet lekkerder op ruiken.

Wat een gezeik

Ok, ik dwaal af. Dat dwalen deden we ook bij het inlopen. We kwamen aan bij het havenhoofd (dit is geen persoon overigens, maar een blok kade beton) en besloten tot een fotosessie.

meeuwenmakrelen2013_2

Na een banaan en sportdrankje sloeg het meteen op mijn blaas (niet die banaan hoor), maar ik onthield het Scheveningse schuim keurig van een geel Voorburgs-Rotterdams brouwseltje. Gelukkig waren er ook toiletten beschikbaar gesteld en hadden we nog ruim een kwartier totdat het startkanon zou gaan bulderen.

Ik was echter niet de enige dit nog wat overtollig ballast wilde slijten. Mijn strategie was om de rij met de minste dames te nemen (niet dat ik zo van heren hou, maar die heren zijn meestal wat sneller met hun toilet bezoek).  Hier wachtten de lopers niet voor een kleine geurcabine maar een zogenaamd “Plaskruis”, een typische Hollandse vinding. Ik zal u alle woordgrappen over dit fenomeen besparen, maar als we toch een puntje VVV (voor verbetering vatbaar) mogen aanstippen: waarom niet 2 of 3 extra urinioirs neerzetten, waar je met een beetje lenigheid ook gezellig kan kwartetten? Misschien gebeurde dat daar ook wel. Voor de doorstroming (ook van de lopers) is dit zeker bevorderlijk!

De start

Meeuwenmakrelen2013Ik was nog net op tijd voor de speech van de organisator bij de start. (Sommige lopers staan nu  nog steeds bij dat kruis denk ik).
Een gezellige beat en warming-up zorgde voor een vrolijke stemming. Na het bedanken van de weergoden en de vader van Bart Veldkamp startten we met de woorden: “Gaat de MM loop door?  Ja!! De MML  gaat altijd door!”  Van de 675 lopers (in het onvolprezen reglement staat dat bij 500 inschrijvingen de loop vol is, maar mij hoor je niet klagen), Leuk hardloop evenementstond ik redelijk halverwege, dus ik werd in het eerste stuk naar het strand enigszins opgehouden in mijn drang naar voren.

Wind, waaiers en weer terug

Gelukkig zag ik trainingsgenoot Rob al snel en we passeerden Eef (die wel een goede startpositie had ingenomen) vlak voor de strandopgang. Het ging er op dat moment lekker ontspannen aan toe. Het parcours was simpel. Linksaf en halverwege weer terug. Op de heenweg wind tegen en (hopelijk) op de terugweg wind mee. Het strand was bezaaid met scheermessen en een soort opgerolde reuze-taugé, dat als een soort eerste hindernis was opgeworpen.

Het waaier -en windlopen had ik al bij de halve van Vlieland en de LVM Loop geleerd. Maar nu had ik echt het gevoel dat ik in een soort Scheveningse etappe van de Tour de France zat.Na het aanzetten op het mulle stuk zand richting waterlijn, koos ik een groepje uit die een lekker tempootje draaiden, (12,3 km/u). Zowel vooraan als achteraan groeide de groep uit tot een heus peloton van zeker 30 man.  Een paar ervaren sterke lopers hielden we eerst uit de wind, maar nadat we mede Spartanen Niek en Melvin hadden opgeslokt deed ik ook wat kopwerk. een kilometer later wat het zelfs een heel geel-zwart gekleurde voorkant van het peloton. Ondanks mijn aandrang om naar een volgend groepje te springen hield ik me in.meeuwenmakrelen2013-strand

Bij de zandmotor (een kunstmatig opgespoten stuk strand) aangekomen volgde ik echter wel twee mannen in het rood (qua shirt dan). Een goede keuze want op dat moment veranderde het strand in een smalle harde loopstrook aan de waterlijn. De rest leek wel verhard glooiend Saharastrand. Inmiddels zag ik een vol op stoom zijnde Michel, even later gevolgd door Stijn en Hans (die weer ouderwets in vorm was;-) me tegemoet komen. Vlak voor het keerpunt liep ik met vier lopers los van het peloton.

Na bij de drinkpost wat sportdrank in mijn oog te hebben gegooid en bijna stikte in het restant kon ik met meewind gaan versnellen.En dat lukte aardig. Vlak na het keerpunt zag ik onze Portugese Spartaan (Spartaanse Portugees klinkt eigenlijk mooier) Jose Xavier. De man die honderden foto’s maakte bij de Duinrellcross, deed nu weer gewoon zelf mee en is een goede strandloper. Na afloop onthulde hij zijn geheim:hij heeft namelijk 20 vingers, 10 aan beide armen en 10 aan de benen. De barefoot Vibram 5 schoenen zijn natuurlijk een genot om op het strand te lopen, want ze voelen aan alsof je blootsvoets loopt.

Richting Haven

MML 2013, AV1Terwijl de andere drie lopers waren afgeschud  zag ik een heel stuk leeg strand voor mij alleen….(genieten van de zon en goven) en in de verte nog wat stipjes. Sommige stipjes kwamen opeens snel dichterbij en ik moest grote groepen ontwijken, want die waren op weg naar het keerpunt. Een man die alleen liep had zelfs zijn hoofd diep gebogen, maar hij kon mijn bodycheck nog net ontwijken. Vervolgens stonden er nog badgasten te flaneren en te fotograferen. Ook zij toonden weinig compassie of ontzag.  Toch ging het nog steeds voor de wind, al schrok ik even toen er een ruiter met paard voor me stond. Hij had net even het strand bevuild  en we gingen beiden door het mulle zand.

Inmiddels had ik Spartaan Herman al een tijdje in het vizier. Ik kwam weer tussen de lopers, maar het gat met Herman was 500 meter en dat loop je niet zo maar even dicht. Toen ik na 12 km achter de rug  30 meter achter hem liep kreeg ik steeds meer pijn in mijn tenen, maar als Spartaan moet je doorzetten. Het tempo van 13,3 was inmiddels al wat gezakt en ook mijn benen voelden stroef. Bij Herman aangekomen zei hij “Ik dacht al, waar blijf je”.  We werden achterhaald door twee lopers en dat was voor ons het sein om ze te volgen en weer te versnellen. Beide andere lopers demarreerden daarna weer.

FinishMeeuwen makrelenloop

Het was zwaar, maar terwijl we over en door wat stroompjes liepen werd het nog zwaarder. Door het mulle zand richting haven kon ik een redelijke tred behouden en mijn medelopers weer voorbij steken en lossen. Het was nog een kilometer en ik had mijn eindversnelling al (te vroeg?) ingezet. Op het tandvlees en met nog een paar mooie richtpunten voor me ging ik in 1.17.14 over de streep, maar 40 seconden boven mijn PR (gelopen op een vlak parcours bij de Dam tot Dam), dus uiteraard super tevreden. Michel met 1.11.40 (denk ik) de snelste Spartaan had een mooie tijd en ook Hans en Stijn liepen sterk. Melvin wist Niek net voor te blijven en liepen 1.20-1.21 Eef, en Ronald liepen ook lekker en van Jan heb ik niks meer vernomen (hopelijk was het een leuke Baywatch dame).

melvin en stijn-snertenlekkerbekDe buit was binnen! Een tasje van de Hardloopwinkel met daarin  de (gesealde) Makreel. Na afloop was het gezellig toeven en smikkelen van de heerlijke erwtensoep en vis (een mega-lekkerbek) van Visboer van Wijk. Mijn kop met snot was na het verfrissende lopen helemaal wel. Ik had er een kop met snert voor teruggekregen. Plus een lekker bekkie. Tsja, als je nu nog niet gaat hardlopen…

makreelmichelToen ik binnenkwam dacht ik daar trouwens anders over en dacht ik  aan Herman Heijermans (de schrijver, niet de hardloper) “De vis wordt duur betaald”.  Ja, volgende keer neem ik gewoon geld mee en ga naar de visboer.  Al werd die uitspraak heel snel gewijzigd in:”volgend jaar weer”. 

Foto’s met dank aan Michel van de Luitgaarden

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Meeuwen Makrelen 2013: een kop vol snot en snert

  1. Pingback: Het strand, de meeuw en de makreel | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s