Zware cross in Soester duinzand: De Sylvestercross 2013

logo_AVPijnenburg Als kind liep ik bij de plaatselijke atletiekvereniging (AV Pijnenburg) vaak hard in de bossen van Pijnenburg en de Soester (lange) Duinen. Toen ik als kersverse junior met voorzitter René van Zee en enkele hardlopers mee mocht op verkenning om een mooi crossparcours uit te zetten had ik geen idee dat deze cross zou uitgroeien tot een internationaal bekend loopevenement.

sylvestercross_jesperHet zeer pittige traject wordt gehouden op de laatste dag van het jaar en voert de deelnemers door de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug: Bochtige paadjes door het bos,  ange duinvlaktes met als uitsmijter een stevige slot klim door het mulle duinzand.  Naast de hoofdafstand is er een korte cross en ook een Masters klassement. Spartaan Maarten Klein behaalde hier een keurige 22e plaats (17e bij M35) in  35.02. Bij de prominente cross won vorig jaar Haags atleet van het jaar en Nederlands recordhouder op de 10 km Khalid Choukoud bij de mannen. Kersverse Nederlandse en Europees kampioene (onder 23) Sifan Hassan was toen de snelste bij de vrouwen. Hassan , nu dus uitkomend voor Nederland i.p.v. Eritrea, vertelde na alfoop dat “het makkelijk ging”, hoewel het woord makkelijk eigenlijk een belediging is van de Sylvestercross.

Andere bekende en vermaarde winnaars zijn Michel Butter en Miranda Boonstra (2010) ,Jesper van der Wielen (1990) Marti ten Kate (1983) Aart Stigter (’85 en ’86), Marcel Versteeg ) en
Hans Koeleman / Stijn Jaspers(1982). Bij de heren is Kamiel Maase recordhouder met drie zeges. Zelfs de keizer van de cross, Tonny Dirks had minder Sylvestercross zeges (2) op zijn palmares.

De eerste winnaar van de cross was in 1981 local hero Rob Strik (lid van het naburige BAV Baarn), die in 2013 als vermist in Thailand werd opgegeven door zijn (eveneens sterk lopende) zoon Neals.

Belgische invasie bij prominenten

winaar sylvestercross

Bij de mannen had de winnaar van de Delftse Oliebollencross, Mike Teekens (Achilles)  nu wel geduchte tegenstanders. De snelle crosser finishte in het sterke veld op een keurige 13e plaats (37.35) Hij was hiermee de vijfde Nederlander. Het podium was volledige Belgisch- Afrikaans: De van origine Somalische Abdi Bashir won in 35.02 voor Bouchikhi en el Hachimi. De twee Italianen waren ook van Afrikaanse  komaf en finishten op de 4e en 9e stek. Gert-Jan Wassink (Argo)  was beste Nederlander op de vijfde plaats (35.52). Roland Schroer (AV Zaanland)en Patrick Stitzinger finishten daar pal achter.  

wissink_sylvestercross2013
Uitgeput kwam Wassink  – tot zijn verdriet niet uitgezonden naar het EK Cross- over de finishlijn. ‘Dat zand is niets voor mij. Ieder jaar denk ik hier weer: volgend jaar doe ik de korte cross’, lachte hij.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Aside | Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zware cross in Soester duinzand: De Sylvestercross 2013

  1. waarom dan niet vd partij? een heerlijke cross om t jaar af te sluiten.

  2. Pingback: Mr. Wilson loopt unieke race voor het goede doel | Leuke loopjes

  3. Pingback: Terugblik en vooruitblik Utrechtse Heuvelrug trail | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s