De Ballen..tent..strand..loop

Hoek van Holland, vanaf hier kun je maar een kant op lopen. Mattijs van Dulkenraad, getraind door Maarten Klein, bereidt zich voor op de CPC en “Rotterdam”.  Hij reisde af naar “de Hoek”, voor een stevige halve marathon, waarvan hier het verslag.

Ballentent Strandloop

Gisteren had ik al vroeg de wekker gezet om nog een paar boterhammetjes te eten met de nodig banaantjes want ik had mij ingeschreven voor de Ballententstrandloop te Hoek van Holland.
ballententDat is tot nu toe de loop met de langste naam die ik ooit heb gelopen en ik denk dat menig stotteraar er moeite mee zou hebben om het überhaupt uit te kunnen spreken maar het schijnt dat hij vernoemt is naar een gezellige eetcafé in Rotterdam (dat klopt! red.).

Ik wilde de race graag lopen omdat ik dol ben op uitdagende strandwedstrijden en het past ook zeer goed in mijn training voor de CPC en uiteindelijk de Marathon van Rotterdam.
Mijn Tomtom had ik al ingesteld en daardoor arriveerde ik op een parkeerplaats vanwaar ik een stukje moest lopen om bij de strandtent de Globetrotter te komen.

Hier waren vrijwilligers bezig met het ophangen van vlaggen van atletiekclub PAC die de loop ook organiseren. De windkracht 5  was tijdens het lopen naar de tent al goed voelbaar en ik was er zoals gepland precies om 9 uur waardoor ik een uur de tijd had om me voor te bereiden.
De strandtent is leuk ingericht met visnetten en al en na het afhalen van het startnummer maakte ik er een prop van en vouwde hem weer uit( zo vangt het nummer niet veel wind) en langzaam kwamen er meer mensen binnendruppelen. Op de één of andere manier bekruipt je dan toch een gespannen gevoel naarmate de start dichterbij komt en ik knoopte een gesprek aan met een loper die toevallig aan mijn tafeltje kwam zitten. Ook hij was in voorbereiding van de CPC en hij vertelde dat hij de marathon oversloeg dit jaar vanwege eerder blessureleed waardoor hij er niet voor kon trainen. We wensten elkaar succes en ik begon me enigszins warm te lopen toen de strandtent inmiddels bomvol was.

Nog even snel een plasje op een duinpan en ik warmde mezelf op door over het betonnenplatenpad (ook al zo’n lang struikelwoord) heen en weer te rennen.

Struikelen met Pac-mensen en Roadrunners

De meeste lopers waren van PAC of van de EUR Roadrunners maar ook waren er vele recreanten die deze in wezen mooie zonnige zondag goed wilden besteden.
Er waren in totaal drie afstanden: de 5km,10km en de 20 km waarbij de 5-km lopers bij de 2,5 km terug moesten lopen, de 10-km lopers moesten tot 5 km lopen en weer terug en  ik hoorde bij degene die deze 10 kilometer twee keer moest afleggen om de 20 km te volbrengen. Voor mij betekende dat twee keer wind mee en ook twee keer wind tegen en vooral de wind tegen is natuurlijk het zwaarste.
AfbeeldingEr stond een man met een megafoon om ons die instructies te geven van de indeling maar de helft was niet te verstaan door die zelfde wind. Links en rechts van mij stonden veel senioren van de genoemde Rotterdamse clubs en we gingen van start vanaf het toen nog mulle zand richting vloedlijn over het hardere zand. een aantal waren er al weg gespurt en namen een voorsprong maar ik bleef bij een groepje omdat ik wist dat ik die wel kon gebruiken bij de tegenwind. Nu liepen we nog lekker soepel met wind mee en in dit groepje was er tevens een leuke en goed getrainde dame uit Marokko genaamd Anima Mhih en ik herkende Joris Wulfert die mij ooit eens voor bleef bij de Puinduinrun.

Harmen Perk (de enige met korte broek) van de EUR Roadrunners had toen al een behoorlijke voorsprong genomen  en toen wij de 5 km naderden kwam hij ons alweer tegemoet gelopen terwijl hij zijn clubgenoten aanmoedigde. Bij het punt stond er een pilon met de PAC-vlag er op en de vrijwilligers moedigden ons daar aan.  Na het draaien bij dit punt voelden we meteen de wind vol op lijf en leden en we wisselden de kop af om als een waaier steeds achter aan te sluiten. Tijdens dit mooie teamwork veegden we gelijk de iets te hard vertrokken senior op die niet veel later weer gelost zou worden. De groep dunde steeds meer uit en Joris was al even gelost samen met een andere loper (van PAC).
Het tempo had ik dan ook wel wat opgevoerd en de kleinere Anima week niet van mijn zijde, waardoor ze wel een aantal keren op mijn schoenen stapte en ik haar onbedoeld raakte met mijn elleboog. Maar goed we zeiden steeds sorry en liepen dan weer door. Ook Marijn Rodenburg van de Roadrunners volgde nog steeds goed en op dat moment liepen we met zijn drieën goed door.

Obstakels op het strand

Onderweg stak er ineens een kind over en ik schreeuwde nog :”Pas op!!”, maar ja met wind tegen komt dat ook niet echt aan haha. Weer was ik even uit mijn ritme maar ik ging door. Bij het ingaan van de één na laatste 5 km kon ik weer even ontspannen lopen en ik nam mijn rust door de handen los te gooien en achter Anima en Marijn aan te lopen die toch een rustiger tempo aanhielden. Hierdoor kwam Joris ook weer terug en hij zei tegen zijn clubgenoot Marijn : “we hebben wind mee hoor!”.

Maar het was toch verstandig om even de rust terug te pakken want die laatste vijf zijn het zwaarst. Koploper Harmen kwam ons de laatste keer tegemoet op een comfortabele voorsprong van 4 minuten en wij begonnen met ons strategiespel.  Aangekomen bij de laatste 5 km nam ik de binnenbocht om de pilon heen en verhoogde het tempo. Anima en Marijn konden goed mee maar voor Joris was dit de genadeslag en hij moest verstek laten gaan. Nu nam ik lang de kop en probeerde zo de anderen te vermoeien en ja op zo’n zonnige stranddag zijn er natuurlijk ook veel honden en precies één ervan dacht dat we wilden spelen haha. Hij wordt niet voor niets ook een hazewindhond genoemd he? Weer was ik iets uit mijn ritme gehaald en hij bleef maar achter mij aanhollen of achter de andere twee waarop de bazin hem probeerde af te remmen met haar harde stem . Amina en Marijn moest ik daardoor weer even bijhalen en we konden weer even door. Op ongeveer 1,5 km voor de finish voerde Amina het tempo op en begon van ons twee weg te lopen. Dit deed ze behoorlijk goed  echter nam ze wel een omweg langs de vloedlijn. Wij liepen echter omhoog over het strand omdat de finish op het hoger gelegen deel van het strand lag. Anima zou echter net 8 secondes voor mij finishen wat heel knap is voor iemand die nooit wedstrijden over het strand loopt.

Tweede plaats
Om de jongere Marijn te lossen versnelde ik een paar keer maar hij bleef steeds weer bijhouden over het nu wel zwaardere mulle zand . Wel had ik hem daarmee vermoeid en op ongeveer 15 meter voor de finish plaatste ik een sprint die hij niet meer kon beantwoorden.  Yess! ik was mooi tweede man geworden bij deze geweldige strandloop net 4 secondes voor Marijn.

We schudden elkaar de hand en Marijn gaf toe dat ik het meeste kopwerk had verricht met wind tegen en dat ik verdiend voor hem was geëindigd. Met Anima kwam ik nog in gesprek (in basis school-Engels). Ook zij kon enorm en lang van het vanDulkenraadwindscherm (nog zo’n lang woord) profiteren. Zij heeft al wel een mooie tijd van 2:43 uur op de marathon staan waar ik alleen maar respect voor kan hebben.
Voor het eerst ben ik nu tweede geworden in een individuele wedstrijd met een mooie geldprijs en we poseerden mooi en trots voor de foto.
Dat wordt weer trakteren met een met een bananennotenappeltaart( das de langste toch??) bij het leuke en gezellige team van Maarten.

Vanuit de Hoek rook ik de geur van de Rotterdam marathon.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Ballen..tent..strand..loop

  1. Pingback: Mattijs van Dulkenraad, goedgehumeurde loper | Leuke loopjes

  2. Pingback: Koude rillingen bij Spark halve marathon, spijkenisse | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s