Spartanen vooraan in de 20 van Alphen

Terwijl de animo niet supergroot was (stilte voor de CPC storm) ging Mattijs van Dulkenraad met een paar Spartanen in zijn kielzog naar de klassieker “De 20 van Alphen”. Hier  zijn ervaring:

Onderweg naar Alphen

Goede vriend Ralph die vanwege zijn werk helaas verhuist is naar Terneuzen was met het openbaar vervoer gekomen vanuit Capelle aan den IJssel en ik haalde hem en zijn vriendin op van zijn huis in Rijswijk. Spartaan Herman belde mij die ochtend eerder al op of hij ook mee kon rijden en natuurlijk had ik  geen bezwaar want hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ralph geboren in Alphen wees me de weg er naar toe en we zouden bij zijn ouders verblijven tot iets voor de start .
Na een zeer goede ontvangst van de ouders van Ralph vertrok Herman al wat eerder omdat hij zich als enige nog moest inschrijven voor de wedstrijd. Ralph zijn vader bracht hem met de auto naar de startlocatie en een half uurtje later tevens Ralph en ik.
Met alleen het Sparta-hesje aan en de korte broek  was het eerst nog even fris maar na goed warm lopen ging het wel weer.

De lucht was mooi blauw met hier en daar een door de redelijk harde wind uitgewaaierde wolken.
De krokussen en narcissen openen de fel gekleurde bloemen die ook wel wat weg hebben van de kleuren van de hardloopjasjes en -shirts die alle lopers dragen.
Bij dit klassieke openingsevenement van al de wegwedstrijden op het asfalt proeft, ruikt en voelt een ieder de lente langzaam aankomen en de vogels fluiten weer hun beste lied met de borst vooruit en de veren goed gepoetst. De lopers proberen onderling de ander weer te af te troeven op grond van snelheid, kracht en duurvermogen want met mooie sportkleding alleen ben je er nog niet.

Na de ballententstrandloop is dit de tweede 20 kilometerloop die ik ooit gelopen heb. Dit keer is het echter geen zware strandloop met windkracht 5 maar toch één met flinke wind. Na wat leuke gesprekken met mede-spartanen José Xavier en Jamal el Fassi die beide goed in training zijn voor een marathon begon ik me te focussen.

Aanval op Nederlands record
Nederlands kampioen op de 10 km Abdi Nageeye (oorspronkelijk uit Somalië) werd aangekondigd en hij wilde een aanval doen op het Nederlands record van Greg van Hest van 58:04 minuten gelopen in 1999 (tevens in Alphen). Hiervoor had hij ook enkel hazen mee genomen die hem door de hard wind echter niet lang van dienst konden zijn en het werd daardoor jammer genoeg zelfs een tijd van 1:00:17 uur. (er zijn mensen die daar erg gelukkig mee zijn, AV)

op zoek naar een mooie tijd
Om weer terug te komen op mijn bescheiden loop ging ik voor mijn doen redelijk rustig van start. Het blijft in het begin altijd zoeken naar mensen waar je je aan op kunt trekken. Onderweg liep ik in de buurt van een dame (derde dame)die, tijdens het lopen, aan een man vertelde dat ze ongeveer rond de 1:16 uur zou willen lopen . Toen ik dit toevallig opving besloot ik om bij hen te blijven.
In deze groep waren ongeveer 5 man en de twee dames waarvan het merendeel ouder was dan 35 schat ik zo.
We liepen eerst een klein rondje door het centrum en waardoor we al na ongeveer 2.8 km over de finishlijn kwamen. Mijn naam werd genoemd door de bekende speaker maar we hadden nog wel eventjes te gaan.
Toen we het centrum uitliepen voelde je de wind even in de rug en moesten we flink wat rotondes over. Hier liep ik af en toe op kop maar meestal achterin. Na 5 km had ik ongeveer 19 minuten en het liep dus toch nog wel op schema maar ik begon uiteindelijk toch weg te lopen van deze grote groep en sloot me beetje bij beetje dichter aan bij de 45 plusser die een aardig eindje voor de groep liep. Eenmaal aangesloten bij hem liet ik hem nog even kopwerk doen om uit de nu voelbare tegenwind te blijven maar met het afslaan van de omhoog gaande weg begon ik voor hem te lopen. langzaam liep uit op hem en nog voordat we bij een lange rechte weg met akkers kwamen liep ik op hem uit. Bij de 10,5 km liep ik rond de 40 minuten en helaas was dit wel een heel stuk alleen maar nu was het nog wind mee.

Muziek en megafoons
Af en toe waren hier nog wat verdwaalde toeschouwers en natuurlijk de waterpunten en ik naderde langzaam een jongere loper.
Op een gegeven moment kwam ik dichter en dichter bij hem . Nadat we over een viaduct heen hadden gelopen haalde ik hem in en we volgde een lange weg langs een kanaal waar de wind goed tegen werkte. Er klonk muziek van Eric Burdon met war met het nummer:” Spill the wine”, vanuit een speaker die daar was opgesteld. Dit pepte me enorm op met dat  ritme en die soul die betoverend weerklonk over het kanaal (zoek dit maar eens op op youtube).  Als voorbereiding gebruik ik natuurlijk heel weinig wijn maar ja haha.
En iets verder langs het kanaal stond er een supporter met een oranje megafoontje waaruit op zijn Chinees(made in China): ” ole,ole,ole,oleeee we are the champions(2x)!”, naklonk. Dat was wel sfeervol in ieder geval.

Nu passeerde ik het 15 km punt in een tijd van 57 minuten hoog en daar was ik al wel verheugd over en het liep allemaal gesmeerd. Ik liep na een tijd aan de overkant van het kanaal want ik hoorde weer de Chinese megafoon weerklinken en daar zag ik ook Jamal van Sparta lopen en later José.
Achter mij hoorde ik aan het geklap van de toeschouwers op welke afstand mijn achtervolgers ongeveer zaten. Dat was niet heel ver weg dus was ik voorbereid op een terugkomst van een groep. Nu kreeg ik zelf ook iemand in het vizier met een paars shirtje aan. Via een lange weg kwamen we weer in het bewoonde deel van Alphen terecht. De menigte werd ook drukker en ja daar zag ik ineens een heleboel lopers aan de overkant lopen die de later gestarte 10 kilometer lopers bleken te zijn. Voor het laatste deel werd het dus ook oppassen voor links lopende mensen. Eenmaal aan de andere kant van de weg naderde ik de jongen met het paarse shirt dichter . Weer zag ik allemaal bekende achterblijvers aan de overkant lopen maar ik zag geen Ralph Smits. Wel Carla Ophorst, Jamal en José.

Maar goed ik moest blijven opletten op de weg want sommigen lopen zo vervelend in de weg en ik merkte wel dat ik ze allemaal heel makkelijk passeerde. Uiteindelijk kwam ik bij de jongen met het paarse shirt en niet veel later kwam ook de groep met de derde dame erin aansluiten.

Ik liet me even terug zakken in de groep om uit de wind te lopen en één man voerde het tempo flink op. De dame volgde ook nog goed en eenmaal in het drukkere centrum versnelde de man nog ietsje maar ik bleef hem op gepaste afstand volgen met nog 100 meter te gaan zette ik nog een sprint in waardoor ik nog wel een aantal secondes achter de eerste man van de groep eindigde. Met 1:17.49 uur had ik de 1:26 uur van twee weken terug flink verbeterd en ik was 3e geworden bij de 40 plussers.

De vader van Ralph kwam jammer genoeg met de mededeling dat Ralph geblesseerd was uitgestapt bij de 10 km. Terwijl de vader van Ralph bleef wachten op Herman ging ik met de moeder van Ralph terug lopen naar hun huis en onderweg liep daar Ralph ondersteund door zijn vriendin Karen.Ik stelde voor dat ik met mijn auto hem zou brengen naar het huis en zo geschiedde.Hopelijk is het niet van blijvende aard maar hierdoor mist hij wel de CPC en uiteindelijk de marathon van Rotterdam.

Jamal en José finishten mooi en beide rond de 1:30 uur en Herman had met weinig trainingen toch een mooie tijd van 1:38 uur.
We werden enorm gastvrij nog ontvangen door de ouders van Ralph met heerlijke soep, appeltaart en thee en toen bracht ik Ralph, Karen en Herman weer terug naar Rijswijk.

Naschrift AV: Mattijs behaalde met zijn PR een mooie derde plaats in de categorie Mannen 40+, een halve minuut voor de nummer 4. Jamal el Fassi werd 9e (1.27.56) Jose Xavier werd zesde in zijn klasse , wedstrijdlopers Mannen 50+ (1.30.11), Voor Jose betekende dit een persoonlijk record. Carla Ophorst (ophorst runners werd 1e bij de dames 50+ in 1.24.51)

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Spartanen vooraan in de 20 van Alphen

  1. Pingback: De 20 van Alphen | Leuke loopjes

  2. Pingback: Mattijs van Dulkenraad, goedgehumeurde loper | Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s