4e Koning van Spanje Trail run: Zon, zweet en bier

AfbeeldingIn grote getalen waren de deelnemers dit jaar naar Gulpen gekomen. Uit alle delen van Nederland en ook het buitenland hadden Trail Runners (1500 mannen en vrouwen) zich aangemeld voor de Koning Van Spanje. (lees hier meer over achtergrond in de voorbeschouwing)

Dit jaar was er een ware run op de entreebewijzen en de hoofdafstand (34 km.) was daarom ook snel uitverkocht. Ook waren er trails uitgezet voor kortere afstanden (17 en 10km.)

AfbeeldingDoor het droge weer van de afgelopen weken lag het parcours er snel en niet te technisch bij. De heerlijke weersomstandigheden maakten dat het start/finish dorp volliep met uitgelaten lopers die onder het genot van het welbekende finishbiertje hun ervaring deelden.

Een doedelzakspeler en een DJ voegden een extra vrolijke noot toe aan het geheel. Niet alleen kregen de deelnemers een biertje en een vlaai voorgeschoteld, ook de parcoursbouwer had een aantal wijzigingen op het menu. Zo waren er in deze vierde editie meer hoogte meters en was het parcours bij de hoofdafstand nu 4 kilometer langer.

AfbeeldingDe wedstrijd werd al vroeg hard gemaakt door Zach Freudenburg die een voorsprong pakte van bijna 2 minuten na 14 kilometer. Vanaf dat punt slinkte de voorsprong van de Amerikaanse Nederlander en kwamen Kamminga en de Fransman Michel Verhaeghe dichterbij. Ook dit jaar had de wedstrijd te lijden onder een sabotage. Een aantal routepijlen waren verwijderd door onverlaten en dat nekte de koplopers. Freudenburg en Kamminga liepen hierdoor teveel (kilo)meters.

Uiteindelijk toonde de Fransman Verhaeghe zich het sterkst in de finale. Hij werd eerste in een tijd van 2.29.01, op korte afstand gevolgd door Hilversummer Erik Negenman en uiteindelijk de toch sterk teruggekomen Iwan Kamminga. Freudenburg, winnaar van de drie vorige edities, moest genoegen nemen met een zevende plek.

AfbeeldingWinnaar bij de dames was de gedoodverfde favoriete Heleen Plaatzer, die net als bij de heren een groot glas (3 liter) Erdinger Alcholfrei bier wint (met inhoud).

Trail debuut smaakt naar meer

Mattijs van Dulkenraad die voor het eerst een trail run doet, waagt zich aan de 17 km. Samen met drie trainingsmaatjes (waaronder trail run specialist Marlon Voorn) is vanuit Den Haag afgereisd naar Zuid-Limburg. De afstand is geen probleem voor de Hagenaar, die onlangs nog de Rotterdam Marathon in iets meer dan 3 uur voltooide. Een mooie achtste plaats in 1:18 kan de debutant bijschrijven op zijn erelijst. Zijn commentaar na afloop:

Woww wat was dat een loop zeg. Het is net een achtbaan met af en toe een looping er in en dan op het einde nog een hele steile afdaling”

Lees hier zijn persoonlijke sfeerverslag

AfbeeldingUitputtingsslag tegen de elementen

Veel lopers hebben het zwaar op de slingerende paadjes. Het is haast geen moment vlak en niemand houdt het droog.  De route voert over bomenstammen, door beekjes (De Gulp) en riviertjes en ook de modder eist zijn tol.  Het is dan ook geen overbodige luxe om trailschoenen met goede grip te hebben. Ook het goed  en stevig aantrekken van deze schoenen is belangrijk, want stronken, stenen, modder en water zijn een behoorlijke aanslag op evenwicht, snelheid en lichaam.Afbeelding

De steile hellingen zorgen voor een steeds wisselend tempo, de ademhaling gaat in het rood. Veel hardlopers zien zich genoodzaakt lange stukken te wandelen en water of zuurstof bij te tanken.

Koning van Spanje, Leuke Loopjes, hardlopen, running

Ook deelnemers zijn obstakels

Een enkeling moet stoppen of valt, maar in de relaxte sfeer is het makkelijk om weer op te staan en door te gaan. Zonder uitzondering komen de lopers in euforische staat over de finish.Ingrid Achterberg, lid van het Haags/ Voorburgse AV Sparta komt – net als veel andere finishers –  lachend en voldaan over de streep. Ze heeft het gehaald!

Afbeelding

Weer een uitdaging tot een goed einde gebracht. Na ruim 5 uur dalen en klimmen zit het er op. Ingrid heeft de laatste ruim 4 uur met een onbekende andere trail runner kunnen meelopen in een voor haar goed tempo.

“Hij heeft me er wel doorheen geholpen”,  aldus de van een alcoholvrij biertje genietende Leidschendamse hardloopster.

Foto’s: met dank aan Marc van Liempt

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross, trail run en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 4e Koning van Spanje Trail run: Zon, zweet en bier

  1. Pingback: Trailrun debuut : de vier Ma’s in Gulpen | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s