Leiden Marathon, aanval op de magische grens

Het klinkt raar als je zegt dat je de Leiden Marathon gaat lopen, maar dan niet de 42 km loopt. Sterker nog ik doe de kortste afstand, om aan mijn basissnelheid te werken (en omdat ik dan niet zoveel kilometers hoef te trainen in het warme en tennisseizoen.

Met heerlijk weer pak ik de trein naar Leiden voor een aanval op mijn record op de 5 km. (en misschien wel een doorbraak van de magische 20 minuten grens). Op het centraal station aangekomen kan ik een bus nemen, maar volgens mij is het start/finishgebied nabij de Vlasmarkt wel lopend te bereiken. En daar kom ik tenslotte voor.Afbeelding

De vraag is alleen, welke kant uit? rechtdoor op het stationsplein zie ik al snel hekken en hoor ik mensen. De halve marathon is al in volle gang. Ik wil rond 12 uur bij de finish zijn om twee bekenden te zien finishen. ik besluit langs het parcours mee te wandelen, dribbelen. bij een bocht vraag ik een vrijwilligster of ze weet hoe ver het nog naar de finish is. Volgens mij heb ik een paar honderd meter terug het 20km bord gezien, dus dan moeten zie nog  ruim 2 kilometer ? Of ze weet niet veel van (halve) marathons of ze kan niet rekenen.

AfbeeldingAls ik 15 meter verder de bocht om ga zie ik het 20 km bord met een digitale klok..nou ja. Ik blijf er staan wachten tot ik Melvin voorbij zie lopen. Hij loopt nog behoorlijk soepel en ik denk dat hij op weg is naar een persoonlijk record. (Dit is ook inderdaad zo met 1.37 loopt hij er 2 minuten van af). Ook komt Rob nog voorbij, maar bij hem is begrijpelijk het beste er van af na zijn inspanning van vrijdag. Ook begint het al behoorlijk warm te worden. De vrijwilliger die nu in de buurt staat weet behoorlijk wat meer van hardlopen af. Hij verteld me dat hij schema’s schreef voor de KNAU en al 130 marathons heeft uitgelopen in zijn leven. Na wat handige training -en looptips, die ik zeker ga gebruiken – fa ik door richting finish. Uiteindelijk doe ik dit over het parcours. want door de smalle steegjes lopen toeschouwers en passanten met fietsen zich helemaal klem.

AfbeeldingWat een heerlijk gevoel als ik met rugzak tussen de zwoegende halve marathon lopers door Leiden centrum loop. De talrijke toesschouwers , de luidruchtige bands en de sfeer bij de lopers maken met de steeds feller schijnende zon het evenement tot een feest. Opeens hoor ik mijn naam als ik een bruggetje over dribbel, ik kijk om en zie wat mensen in een hoek van een parcours staan. Ik herken echter niemand. Een man wijst echter op de grond en ik loop terug . Een raar gezicht voor de neutrale toeschouwer. Omkeren op 500 meter voor de finish. In de knielend/liggende man herken ik fotograaf Jeroen Tibbe, die ik een hartelijke hand geef. Ik vertel dat ik de 5 kilometer later zal lopen.

 

 

Vlak voor de marathon winnaar over de finish

Nadat de klok 1.55 aangeeft, loop ik weer richting finish, ik heb Bas gemist of hij is uitgestapt of loopt gewoon zwaar achter op schema. Terwijl ik nog als “haas” fungeer voor een jonge dame die met pijn en moeite versneld. Vlak voor de finish is het super druk, ik hoor de speaker gillen en motoren loeien. “iets te veel eer, zeker voor iemand zonder startnummer denk ik nog, maar dan heb ik door dat de winnaar van de marathon zijn laatste rechte stuk aan het afleggen is. “Een parcoursrecord dames en heren”, Ik ga kakelfris en klappend voor de Keniaanse winnaar David Rutoh over de finish en sta enkele seconden later achter hem, in het finish gebied, waar er een behoorlijk tumult is.

Rustig loop ik naar de Grote Kerk, waar de startnummers kunnen worden opgehaald.Afbeelding Gelukkig hij zit er tussen. Door de kleine steegjes ga ik terug. Oh ja, bijna vergeten, ik heb nog een rugzak met spulletjes bij me…, maar waar is de tassen/bagage inname?

Als ik in mijn papieren en de kaart van Leiden kijk op mijn iPhone schrik ik. Langs het parcours is er geen doorkomen meer aan naar de kant waar ik heen wil  en ik heb nog 20 minuten. Warming up en plaspauze moeten ook nog plaatsvinden. Ik loop een zijstraat in en speldt mijn nummer op in een bakkerszaak aan de Aalmarkt. De zaak is leeg, buiten zitten mensen op het terras en genieten van de nog steeds binnenkomende lopers. Ik vraag beleefd aan de bakkerof ik mijn tas bij hem mag stallen. Geen probleem en ik rep me naar het startvak. Eigenlijk zijn het  twee startvakken. Eentje -het elitevak – met wat topatleten. Een mannetje of zestig schat ik en 100 meter verder naar achter zie ik een hek met een massale bende. ik sluit me aan bij het voorste vak. dit mag, want het is voor de toppers EN KNAU atleten, waar toe ik sinds een jaar ook behoor.

AfbeeldingMenselijke startlijn

Ik probeer niet te hard te starten, als de menselijke haag met American Football atleten van ons weg sprint en aan de zijkant zittend plaatsneemt.  Helaas heeft mijn Garmin nog geen satelliet gevonden, zodat ik wel de tijd kan meten , maar niet de afstand. Na 400 meter gebeurt dit pas, zodat mijn ingestelde alarmen -na een kilometer – nu niet meer kloppen. De eerste twee kilometer lopen er nog behoorlijk wat kinderen van atletiekverenigingen voor me. Was ik vroeger ook zo snel? Of ben ik juist nu niet meer zo snel. De jeugdige (overmoedige?) atleten kunnen hun tempo niet handhaven en zelf kan ik het tempo iets opschroeven. Een aanmoediging van mijn oude vriend Casper geeft ook energie. ik heb met hem afgesproken na de finish, maar het parcours gaat ook langs zijn huis.

Leuke loopjes, Leiden Marathon, podiumBijna vanaf het begin loopt er een -op het oog ervaren – loper van De Hardloopwinkel 50 meter voor me. Bij de 2 kilometer loop ik pal achter hem , en besluit achter hem te blijven, want ik vermoed dat hij dit tempo zeker zal blijven volhouden.

Bij het eerste bruggetje halverwege loop ik dan toch opeens voor hem. Nu ben ik het mikpunt. Ik merk een kilometer later dat ik het moeilijk vind om het tempo hoog te houden. Ik heb geen steun aan medelopers, want de top 15-20 loopt ver voor me. De brede laan met groen is inmiddels ingewisseld door kleinere klinker weggetjes met bruggetjes en nauwe bochten. Met nog 1,5 kilometer te gaan krijg ik het zwaar. Als ik het tempo vol kan houden zit een tijd van onder de 20 kilometer er in. De laatst gelopen kilometer gaat echter ruim boven de 4.10, maar dit is dan ook een lastig gedeelte. ik draag bewust de kop weer over aan mijn maatje, die gekleed in het zwart, langzaam versneld. Op 800 meter moet ik hem laten gaan. Ik kan niet meer helder nadenken en zie wel rondetijden maar geen afstanden of tussentijden op mijn horloge. Het zweet prikt in mijn ogen, de zon brand en de bruggetjes breken het tempo.

AfbeeldingWelkome prikkel

Ik maak me mentaal op voor een laatste versnelling. Ik vermoed dat een PR er niet meer in zit, maar dan komt er “hulp” uit onverwachte hoek. Een loper met Ajax shirt (niet echt mijn favoriete club zeg maar) haalt me op 500 meter voor de finish in., hij loopt in een keer door naar de “hardloopwinkel loper”. Er volgt nog een bruggetje op 400 meter van de finish. De Ajacied heeft te vroeg gepiekt en ik kan hem als bruggenhoofd gebruiken.Afbeelding

De “HardLoopwinkel man” is echter buiten bereik, maar op 200 meter voor de finish haal ik De Ajax -fan in alsof hij stil staat en zie ik iets verder 19.50 op de finishklok.

In een onverwachte snelle 19.53 finish ik. Denk ik tenminste. Later zal ik enigszins teleurgesteld vaststellen dat dit niet de officiële tijd is (terwijl bruto en netto tijden bij mij gelijk zijn) en de 20 minuten grens niet is gebroken. Maar met dit lastige 5 km parcours wel weer 4 seconden sneller dan vrijdag EN een PR!! 20.02. Die grens van 20 gaat er nog wel aan.

Leuke hardloopwedstrijd, 5km, runningIk kijk om me heen waar ik ben om het bakkertje waar mijn tas ligt op te sporen. Wat een geluk, rechts van me! Over het hek krijg ik mijn tas en bedank de warme bakker. Als ik de sportdrank en mooie medaille in ontvangst neem is er nog een mooie verrassing. Een gratis vers getapt biertje staat op de Vlasmarkt klaar om burgemeester gemaakt te worden. Dat gaat er prima in.

IMG_2986Vlak voordat ik vriend Casper bij de finish tegenkom, loop ik ook de onvermijdelijke Mattijs van Dulkenraad en trainingsmaatjes tegen het lijf. Ze zijn er als toeschouwer voor hun oude trainer Mulay Najib, die op gevorderde leeftijd nog even een 3.30 op de marathon uit zijn benen perst.

Met IMG_2990Casper en zijn vriendin strijk ik neer op het gezellige, volle terras van Annie’s verjaardag, waar we de lopers de laatste brug zien bedwingen en -aan het water -een mooie kijk hebben op het centrum van Leiden. De zon lijkt nog harder te prikken. Met dit verschil, dat ik het nu heerlijk vind.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Leiden Marathon, aanval op de magische grens

 1. djaktief zegt:

  Het is een lastig parcours om je pr op aan te scherpen met die klinkers. Leuk om te lezen je blogverhaal. Ik vind het hardlopen ook heel erg leven bij het publiek en de winkeliers. Ze helpen je waar ze kunnen.

  Groetjes,

  Dorothé

  • Hallo Dorothé,

   Dank je voor je leuke reactie. Had jouw blog ook al eens voorbij zien komen. Maar vanavond even wat beter bekeken: ziet er goed uit. Mooi dat je het hardlopen ook leuk vind. Misschien kunnen we elkaars blog promoten. Wil binnenkort een blog list maken van collega bloggers en zal je daar ook in opnemen als dat goed is.Ben benieuwd hoe je bij mijn blog beland bent. Groeten, Arnold

   • djaktief zegt:

    Hi Arnold, Jouw blog kreeg ik onder ogen via een tweet van Leiden Marathon. Mijn blog heeft niet echt promotie nodig maar je mag het gerust op een bloglist zetten. Ik waarschuw wel dat ik niet alleen over hardlopen schrijf maar over al mijn activiteiten.

    Groetjes, Dorothé

 2. Pingback: Gezellige 40e Leidse Singelloop | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s