Hague Royal Ten, hazen in Haagse Hout

The Royal TEN, een loop door Bezuidehout en het Haagse Bos. Het NIMBY (Not In My BackYard) syndroom geldt hier absoluut niet. Wat is er nou leuker dan in je eigen achtertuin lopen?

Na mijn succesvolle recordpogingen op de 5 KM, ging ik redelijk blanco richting Juliana van Stolberglaan voor mijn eerste royale 10 kilometer. Je hoopt natuurlijk dat het eerder een krappe 10 kilometer is, want dat doet de PR (persoonlijk record) kansen weer toenemen.

Vrijdag had ik het parcours nog even verkend. Delen van het Haagse bos waren mij inmiddels bekend (en nee, wat ik heb horen zeggen, niet dat gedeelte waar mannen met elkaar afspreken voor zaken die je niet buiten de bosjes kan doen; in de bosjes hoeft van mij trouwens ook niet, tenminste als het twee heren betreft en ik loop er net langs, maar volgens mij dwaal ik af).

Bonte bobo’s in het Beatrixkwartier

running, leuke loopjes, Hague Royal TenOp de laan van NOI zag ik al lopers, en aangekomen op de hoek juliana van Stolberglaan, en Beatrixlaan was het een ongelooflijke bonte verzameling van hardlopers.

De businesslopers waren goed vertegenwoordigd: de in een blauw shirt gestoken medewerkers van het ministerie van V&M waren ook verbaal en fysiek duidelijk aanwezig. Leuk dat enthousiasme, ik vraag me wel af of ze niet te veel chemische drankjes hadden gedronken en ze zorgden wel weer voor opstoppingen. Maar dan hebben ze weer extra werk hoor ik u denken. Ja , klopt..en dat wil een echte ambtenaar nu juist niet. Ik mag het zeggen want ik heb ooit voor de studie die opleidt tot ambtenaar gestudeerd en ik werk ook niet (behalve als je mijn gebruiksaanwijzing leest).

Een hele sloot mensen stonden als haringen in een ton gepropt in het “recreatie”vak. Zelf mocht ik gelukkig starten in het wedstrijdvak. En dan had je -met de oranje -startnummers ook nog het elitevak, waar de genodigden, het puikje van de zalm, zich konden melden. Daartoe behoorden naast de Kenianen ook  blogmaster Mattijs van Dulkenraad, Desiree Hendriks en Stanislas Talontsi. De laatste is een topper en favoriet voor snelste regionale atleet.

Net voordat het startschot gaf, vond mijn trouwe Garmin hardloophorloge de satellieten voor een goed GPRS ontvangst. naast mij had Ralph minder geluk met zijn nieuwe Polar horloge. Ook trainingsmaatje Erwin -altijd startend met een flesje water- kon geen beroep doen op zijn horloge.

Ontspannen ga ik op weg. T0t de eerste bocht is het nog erg druk en ga ik vol risico langs de eerste omheining, een bijna struikel partij en wat duw -en trekwerk heb ik daarvoor al “overleefd”. Mijn baan en cross-ervaring uit de jeugd komt van pas. Erwin ben ik snel kwijt, (hij liep geruime tijd niet al te ver achter me), Ralph ook, maar hij had aangekondigd het rustig aan te doen, na een paar maanden nauwelijks getraind te hebben.

Wie is de haas?

Hazen, The Hague Royal ten, leuke loopjesHee, daar loopt Desirée voor me. Gelukkig. Ze is niet alleen een leuk mens, maar ook prima hardloop gezelschap, want ze loopt de 10 km meestal tussen de 41 en 42 minuten en heeft een vast tempo, ze kan dus een goede “haas” zijn. Bij 2,5 kilometer kom ik naast haar te lopen.”Kom op Arnold!” hoor ik op vele plaatsten. De toejuichingen, in het gebied waar veel bekenden langs de kant staan waaronder  trainer Theo Sybrandy en zijn vrouw, zijn meer dan welkom. Ik vraag me af of ik na een goede start nu niet te langzaam loop en kijk op mijn snelheidsmeter.  “Niet steeds op je horloge kijken” klinkt het enigszins streng. “alleen even bij de 5 en 7 of 8 kilometer” hijgt Desirée. Te veel op je horloge kijken is inderdaad niet handig, maar ik ben benieuwd welke reden zij hier achter schuil vind gaan. Het advies van haar wordt opgevolgd, maar niet mijn eigen advies, want na het lusje door de vies benauwde woonwijk Marlot, loop ik toch opeens voor haar. Mijn paslengte is iets langer en dat vertaalt zich bij een snel dalend gedeelte. Bij de 5 km geeft de klok 20.59 aan (als ik op mijn klokje had gekeken had ik gezien dat dit 20.53 was) maar ik vergeet in de haast (zelden goed) dat dit de bruto tijd is. “Voor een PR, zal ik het tweede gedeelte sneller moeten lopen “schoot het door mijn hoofd.  En dat sneller tweede gedeelte komt niet vaak voor. “Maar vandaag dan maar wel” spreek ik me moed in. Gelukkig loep ik -voor mijn gevoel -relatief soepel.

Oude bekende haas

Toch schieten er wel wat ervaren en snelle lopers langs me. Zo ook een loper in blauw shirt. Ik had hem bij de warming up ook al even gezien. Is dat niet Frank uit Delft, waarmee ik nog een mooi duel uitvocht bij de Dijc-Bertus loop? We hadden deze dag allebei een zonnebril op, maar ik herken hem uiteindelijk aan zijn Asics schoenen. In no time heeft hij 80 meter voorsprong, iets wat bij de trimloop in Delft ook gebeurde: een versnelling bij 5 kilometer. Of ga ik niet meer zo hard,
Ik merkte dat ik zelf ook versnel. De drankpost passeer ik soepel en ik giet de rest van het water over mijn hoofd. “Pas de laatste twee kilometer versnellen en dan alles er uit gooien”” schalt het in mijn hoofd. De afstand naar Desiree is nu een stukje groter geworden.

Arnold Vonk Royal Ten 2014 - 541De lopers  sjezen nu het Haagse Bos in en ik probeer de afstand tot Frank en zijn groepje gelijk te houden. Dat lukt en vlak voor de 8e kilometer loop ik achter hem. Uit mijn ooghoeken had ik Desiree ook al weer wat dichterbij zien komen. De loper voor Frank versneld maar zakt in qua tempo. “Go, go, go, er op en er over, niet uitrusten en een mooie tijd mislopen”. Het gaat nu weer snel. Helaas mise ik het punt voor de 9e kilometer, maar we komen nu weer bij het kruispunt Laan v. NOI/Bezuidenhoutseweg, dus de finish kan niet ver meer zijn.

“Nog 800 meter” hoor ik. “Kom op Arnold , onder de 42!” Trainingsgenoot Marnix die een fraaie 3e plaats heeft binnengehaald op de 5 kilometer moedigt me aan en ik voel weer een stoot energie.  een klok geeft 40 minuten aan..nog 50o meter, dit moet kunnen?

hague royal ten, leuke loop, running

Foto: Jeroen Tibbe, bestel foto’s goedkoop via http://www.jeroentibbefotografie.nl/-n-i-e-u-w-/419.html

Een loper in wit t-shirt komt hard voorbij. We zijn nu weer uit de schaduw en de hitte is duidelijk toegenomen. Het publiek is hier massaal aanwezig en er wordt hard geklapt. De spieren doen pijn, nog 3 rechte stukken en 2 bochten. Nu niet al vol aangaan, maar wachten tot de laatste bocht. Verrek, daar loopt Frank opeens weer voor me. We halen de loper in het wit in en daar komt mijn demarrage al voor de bocht.

Arnold Vonk Royal Ten 2014 - 543

Pezen naar een P.R.

Er is een gaatje en ik vertrouw op mijn eindsprint die ik echt uit mijn lichaam moet persen. Is het genoeg voor een PR of op zijn minst onder de 42 minuten? de klok verspringt bijna sadistisch..41.46.., 47,48,49, 50,51. Met een verhitte kop kom ik juichend over de finish.

royalten2014d

royalten2014cJaah… onder de 42 minuten. Yes een PR.  Nu maar hopen dat het niet gecorrigeerd wordt. En anders liefst in mijn voordeel.

Arnold Vonk Royal Ten 2014 - 548

Een twintigtal seconden later stormt Desiree over de finish. Felicitaties over en weer, ik mag haar bedanken voor hazen en opjagen. We praten na en zien andere Spartanen en bekenden. Erwin is ook snel na ons binnen. Rob en Melvin zijn gestart vanuit het drukke recreatie vak, waardoor een snelle tijd bij voorbaat kansloos is. Mattijs van Dulkenraad  is in vorm en heeft weer onder de 36 minuten gelopen (9e in zijn klasse).

Tegen Desiree zeg ik : “moet jij niet naar de prijsuitreiking?” Min of meer als grap, want ik weet dat er 2 snelle Keniaansen mee doen. “Oh dan ga ik maar, vorig jaar stond ik er ook op”  antwoord de voormalig tafeltennisster. Na het ophalen van mijn rugzak en het aantrekken van een schoon shirt, ben ik net op tijd terug voor de prijsuitreiking. Hier gelden ook leeftijdscategoriën en het Haagse kampioenschap. Die Keniaansen zullen toch niet stiekem hier ook aan mee doen? Nee hoor, Desirée mag met de eerste prijs naar huis. Ondanks geen training in de  1,5 week ervoor heeft ze de concurrentie makkelijk verslagen. (Ellen Oostvogel pakt als zo vaak ook een prijs).  Spartaan Stanislas Talontsi pakt de eerste prijs in zijn klasse. Uiteraard zijn er twee snellere Kenianen, maar zijn tijd van 31.58 mag er zijn. Hij wordt de echte (overall) Haags kampioen noemen. Zelf mag ik ook een 9e plaats voor het Haags kampioenschap (wedstrijdatleten in de Haagse regio) noteren.  Wel met de kanttekening dat er nog zeker 60 lopes uit alle andere categorieën voor me eindigen. Bij de mannen is Edwin Kiprop het snelst in 28.06 (!) en met 33.29 mag Rose Kosgei zich na een spannend gevecht met haar landgenote over-all winnares bij de vrouwen noemen.

Met een (niet zo’n Royale, maar toch mooie) medaille met oranje lint fiets ik naar huis. Heerlijk gelopen, het voelt alsof ik net een stukkie heb gewandeld. Tijd voor een Radler!

next goal: Molenloop Voorburg, 10 km. (of zal ik weer stiekem de 5 doen?)

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hague Royal Ten, hazen in Haagse Hout

  1. Pingback: Hardlopen: Leuke loopjes

  2. Pingback: Laan van Meerdervoortloop in het zonnetje | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s