Japanse loop in Rotterdams Regenwoud

Het loopdecor van vandaag is een fietspad en voetpad omgeven door een lange rij grote bomen, aan de rand van het bos. Benauwde dampen hangen onder de groene bladeren en de prikkende hitte wordt afgewisseld door heftige plensbuien. De 30 hardlopers waarmee ik ben afgereisd bevinden zich (helaas) niet in het tropisch regenwoud van Brazilie, maar “gewoon” bij het Kralingse bos. Het organiserende ProPatria Athlecis Club (PAC) heeft hier een Japanse estafetteloop uitgezet, de zogenaamde Ekiden.Ekiden, leuke Loojes

Japanse wedstrijd
Getooid met tasuki’s (het Japans woord voor gekleurd lint) gaan de hardlopers vanaf de atletiekbaan rechtstreeks via het fietspad het Kralingse bos in. 2 lopers volbrengen 10 kilometer, 3 lopers leggen er vijf af en de laatste besluit met 7,2 km. Bij elkaar dus een mooie Griekse marathon van 42,2 kilometer.
De ekiden is van origine een wedstrijd tussen ploegen postbeambtes. In plaats van de postzak over te dragen werd dit later een tasuki.

AV Sparta is dit jaar met maar liefst 5 teams aanwezig. De meesten hebben zich al in Voorburg verzameld om gezamenlijk af te reizen. In rotterdam worden meteen 2 party-tenten opgezet. Wel handig want de dreigende wolken beginnen langzaam leeg te lopen. (Zelfs de wolken liepen vandaag) De teamleiders delen de tasuki’s uit en geven instructies over de reglementen en het wisselen.

Maar liefst 210 teams hebben zich ingeschreven, waaronder buitenlandse teams en zelfs 3 teams uit het land van de EKiden, Japan.
De Japanners zijn in stijl, gekleed als reporter met microfoon en in grijs pak. Een ander team heeft een super Mario outfit of Samurai kleding aangetrokken. Zelf vind ik het in mijn mouwloze Sparta shirt al benauwd.

Er zijn ook teams die meedingen voor het Nederlands record: zowel in de mix als studenten, en vrouwen zijn er veel afvaardigingen. Voor Sparta 1 staat Marnix aan de start. Team 2 heeft Stijn Reinhard in de baan en team 3 doet het met junior Issam.

De eerste lopers vertrekken nog op een natte baan, die Marnix als 4e verlaat. Ook Issam loopt redelijk vooraan. Vorig jaar was er een 7e plaats behaald en het doel is om dat te verbeteren.

Het is een gezellige bedoening, de zon komt weer door en er is veel lol en applaus voor alle deelnemers: jong, oud, beginnend en ervaren. ik leen het nieuwe Garmin klokje van een uithijgende Marnix (als 3e gefinishd), die me verteld dat het zwaar is. Mattijs is dan al begonnen aan zijn 10 kilometer. Hij heeft tegenstand van de beste lopers uit de regio, maar weet een 5e plaats te consolideren. Misha, onlangs nog een PR op de 5km gelopen doet ook goed mee in het geweld en geeft het stokje aan Arjen. Even is er stress, waar is Spartaan Arjen gebleven? Je moet op tijd bij het wisselvak staan, want anders gaat dat tijd kosten. Arjen is op tijd klaar met inlopen en geeft het lint mooi door aan Michel, die op weg gaat voor 1 rondje (5 kilometer). Joeri stuift dan weg voor het afsluitende gedeelte. Het veld is al behoorlijk uit elkaar geslagen, dus er treden niet veel verschillen meer op.

Toch finisht team 1 als 6e in 2.37 uur en met maar 3 minuten achterstand op de derde plaats. Met een indeling van de sterkste lopers en gerichte training moet volgend jaar een podiumplaats haalbaar zijn. Team 2 (Stijn, Pascal, Marlon, Tejo, Geert-Jan en ikzelf) finishen ook naar behoren en met maar 1 minuut langzamer dan team 1 van vorig jaar eindigen ze als 10e). Het is best zwaar en een onwillige pees onder mijn knie laat me niet zo hard lopen als ik wil. Onderweg haal ik bosjes achterblijvers in. Bij het inlopen (wat ik op het parcours deed) zie ik veel mensen al 4 maal voorbij komen, maar ook tijdens mijn wedstrijdronde zie ik Erwin, Joeri en hans met hoog ritme voorbij denderen. Met de laatste puf pers ik er nog een sprint uit en kom kletsnat, maar met luid applaus over de finish.

Team 5 en de mix teams met Teresa en Sarah doen het ook prima en hebben een hoop plezier in deze massale estafetterace. De beste twee teams zijn van het organiserende Rotterdam atletiek (met o.a. jeroen Bakx), maar ook een 50+ team van Altis (amersfoort) trekt met snelle lopers de aandacht. Het nederlands record (NR) blijft echter net buiten schot. Bij de vrouwen wel een NR door het winnende PAC team, maar hier stond nog geen tijd, dus die was makkelijk.

Ekiden rotterdam, leuke loopjesNa afloop trekt iedereen de herinnering, een mooi groen loopshirt, meteen aan en kan er een groepsfoto genomen worden. Sávonds is het nog gezellig natafelen bij Fratelli’s. aandenken. Laat in de avond zie ik nog beelden van het echte Brazilië, nou ja niet de favela’s of regenwouden, maar wel het winnende Oranje team dat Costa Rica het bos in stuurt.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s