Texel halve marathon: Bed, breakfast en een boot.

Zie ginds komt de veerbootstart-hm-texel14

Een veerboot komt met gezwinde vaart op de kade van Den Helder af. Bij de slagbomen aan de wal geen auto te zien. Wel een dikke 1000 hardlopers die  als een soort kleurrijke bende piraten staan te popelen om het schip te enteren.

veerboot-halve2014Koude rillingen lopen over menige rug, als het de laadklep neer gaat. Een oorverdovend lawaai klinkt op als de lopers die op Texel al zijn aangemeerd verschijnen. Luid klappend en schreeuwend vallen de aanmoedigingen over de deelnemers aan de Texel halve marathon heen. De slagbomen gaan open en onder een ovationeel applaus van de andere lopers loop ik met de AV Sparta clubgenoten van de Zuiderparkse afdeling, Mattijs van Dulkenraad en Ralph Smits het autodek op…de halve marathon is voor ons nu echt begonnen.

Aanloop

De aanloop naar Texel begint al een dag eerder. In Amstelveen ben ik aanwezig bij het NEK (dat staat voor Nationale Estafette Kampioenschappen). Zelf hoef ik geen stokje door te geven, maar met wat trainers ben ik verantwoordelijk voor het coachen van onze pupillen die met maar liefst 11 teams een gooi doen naar de medailles (en met 3 zilveren plakken terugkomen). Terwijl de prijsuitreking voorbij is komen Running Ralph en Master Mattijs het terrein op. We kijken nog even naar wat junioren en Masters die op dat moment voor de 4×400 meter in de baan komen.

Lange mannen in een poppenhuisjeIMG_0534

Ruim een uur later strijken we neer in Den Helder, waar we een Bed & Breakfast gehuurd hebben. Als we aanbellen schrikt onze gastvrouw: drie personen?!!  Als we het huisje aan de achterkant betreden snappen we waarom, het poppenhuisje -in jaren ’60 vissersstijl – is net groot genoeg voor de drie lange Spartanen. Er is ook  een logeerbed, waar ik als kleinste persoon (1.85 m) nog net in pas. In het huis zijn geruite gordijntjes, koffiezetapparaat met filterzakjes , een ouderwetse fluitketel lp speler en een heuse platenspeler met grammofoonplaten (voor de jonge lezers: dit is de voorloper van de Compact Disc) voorhanden.

Als platenliefhebbers komen Mattijs en Ralph goed aan hun trekken. Voor de grap vraag ik of Dolly Parton ook aanwezig is; even later haalt Mattijs dollypartonlachend de hoes van de bekende Amerikaanse zangeres uit het platenrek. Ook John Denver wordt nog gedraaid. Niet echt onze smaak, maar het is goed voor de ontspanning.

Na het bezoeken van de plaatselijke Italiaan, waar we van een heerlijke pasta, een redelijk korte nachtrust en een goed verzorgd ontbijt genieten.

IMG_0546Kwart over tien staan we als een van de eersten bij de binnenhaven van Den Helder om onze nummers op te halen. De organisatie is perfekt en we kunnen dan ook snel onze spullen in een tas stoppen. Deze ligt bij de finish weer netjes op ons te wachten.

De camera’s rollen en met een korte warming-up (tussen de kanonnen van Den Helder) dribbelen we naar de veerboot. Het plan is om toch relatief vooraan te staan als we de boot af denderen. Ook de 10 kilometer lopers gaan aan boord.

Sfeervolle boottocht

De sfeer zit er goed in. Bij het betreden van de boot snappen we nu waarom twee dames voor ons met zware koffers zijn toegelaten. Als enigen hebben zij geen hardloopkleding aan (de boot is deze vaart namelijk alleen toegankelijk voor hardlopers), zij verzorgen de muziek. Met een opzwepend ritme lopen ze door de samengepakte massa totdat ze vooraan zijn.  Daar staan een vijftien tal lopers apart in een afgescheiden ruimte. Deze heel snelle lopers hebben hiervoor een speciale uitnodiging ontvangen: meer ruimte en gelegenheid voor een warming-up. Niet dat wij het aan boord koud hebben, want de lopers staan als haringen in een ton samengepakt, maar er is geen wanklank te horen, iedereen is enthousiast!

De klep gaat open en terwijl Mattijs al op de eerste rij staat hebben Ralph en ik elkaar letterlijk en figuurlijk gevonden. Het startschot van de ‘Waddeneditie’ van de Texel Halve Marathon wordt gegeven door Bram van der Klundert, directeur van het Waddenfonds. En weg zijn de 1647 deelnemers!

De kade staat bezaaid met toeschouwers en de boot laat de hoorn over het eiland schallen. De start is voor ons minder traag dan verwacht. De mooie rode shirts (herinnering van vorig jaar) en de net zo mooie gele shirts (van dit jaar) zijn volop aanwezig. Het is heerlijk loopweer met een zonnetje dat net niet helemaal door komt en 19 graden, de wind is nauwelijks aanwezig.

Sparta-treintje

Tot mijn schrik is mijn klokje niet ge-reset en zie ik een gemiddelde snelheid van 67 km/u en 7 km afgelegd. De volgende keer moeten we maar het startsein in Den Helder geven, dan weet ik zeker dat ik een PR loop. In ieder geval zie ik wel mijn huidige snelheid. Vooraf wil ik “rustig” beginnen: tussen de 12,5 en 13 km p/u. De eerste kilometers zijn we toch een stuk sneller: de kilometers gaan erg stabiel tussen de 4,26 en 4,32 minuut. Het gaat best hard, terwijl ik kramp heb in mijn rechtervoet en een zeurende pijn -al 2 weken- in mijn linker kniepees. Clubgenoot Running Ralph doet dan ook als echte locomotief het kopwerk, ik hang er als wagonnetje achter aan. Tot tweemaal toe denk ik er over om iets langzamer te gaan. Mijn plan was om  halverwege het strand te versnellen.

Vanaf kilometer twee worden we door enkele lopers ingehaald, het blijken voornamelijk halve marathon lopers te zijn. In de volgende kilometers halen we een hoop lopers weer in die ons voorbij gingen. Bij de 6 kilometer, nemen we afscheid van de 10km lopers. Langzaam komt er bij mij een lekker gevoel naar boven: de souplesse schiet er in (en de kramp er uit).

Tien kilometer passage: “alleen” door

De tien kilometer geeft een tussentijd van 44,58 te zien. (die ik overigens niet zie, want ik ben met mijn rondetijd op mijn Garmin horloge bezig).”oef, dat is snel”, denk ik. Net na de passage ga ik in de volgende bocht  door het gras. Al versnellend kan ik handig een kleine opstopping ontwijken en 3 mensen inhalen. Ralph gaat buiten om. Tot zover heb heb ik haast nauwelijks nog voor  hem gelopen. Er is meteen een gat van 20 meter. Ik kan bij een loper met een mooi tempo aanhaken, en verwacht dat Ralph er weer bij komt. Hij heeft echter nog geen wedstrijden van boven de 10 km in de benen en zijn tempo zakt in.

Het strand op

Bij de anderen is dat ook zo, want de weg gaat over een oneffen schelpen pad omhoog, we naderen het strand. “Hoe lang is het strandgedeelte vraag ik een gespierde veteraan, die loopgroep TEXEL op zijn shirt heeft staan? ”  “1,7 km” luidt het antwoord, ” het strand ligt er slecht bij , het is een lastig stuk” voegt hij er nog aan toe.  Ik bedank h
em, en probeer soepel te blijven lopen. Twee lopers die me rond de 6e kilometer  voorbij gingen komen in zicht. Op het strand loop ik naar ze toe, we wisselen even van kop, om niet constant de tegenwind te voelen. Langs het water voel ik me vrij als een vis (wat ook mijn sterrenbeeld is) en het gaat lekker.

Als we door het mulle zand omhoog moeten, krijgen veel het (te) zwaar, sommigen wandelen al snel. Ik kom met hoge hartslag toch relatief goed vooruit en passeer een vijftal lopers.

Illustere route

Als ik boven ben sluit ik aan bij een loper (met een blauw shirt) die nog een energieke tred heeft, hij versnelt meteen als ik aanpik. Samen lopen we richting de twee groepen voor ons. Een camera die langs rijdt zoomt op ons in, als we bij het eerste groepje van 3 aansluiten.  De 15 kilometer is achter de rug. we gaan een stuk bos in richting Den Burg. Het is weer herkenbaar. Het eiland waar ik inmiddels een stuk of vijf keer ben geweest voert langs plekken met illustere namen als Molwerk, Rommelpot en Fonteinsnol.fonteinsnol

Terwijl kilometer 16 en 17 wat langzamer gingen (hier heb ik het lastig), gaat vanaf de achttiende kilometer bij (restaurant/tuin de Worsteltent) kilometer het tempo weer naar 4,28 min. Het lijkt hier wel een soort cross, met oneffen graspaadjes, bomen en korte bochten. ik neem de kop. Even later op een asfaltweg haalt een loper in een wit shirt haalt me voor de derde keer in. Ik kan een paar keer aanhaken, de loper in het blauw moet lossen.

Er is weer tegenwind dus ik boor nog wat verborgen krachten aan om naar hem toe te lopen. we komen nu bij een groep van 6 man…waar is dat bordje met die 19e kilometer nu? Ik vraag me af of ik het tempo kan volhouden, de vermoeidheid slaat nu echt toe. De witte loper voor me gaat meteen langs de groep. Een veteraan in het blauw met een werkende, sloffende, stijl gaat mee. Ik moet even passen, maar gelukkig hoef ik niet te plassen. Ik reken uit dat ik mijn doel van 1.39 zeker zal halen. het is nu zaak om niet in te storten. het is nog een lange weg naar Den Burg in een kaal landschap.

Laatste kilometers richting een mooie eindtijd

Er komen nu weer meer toeschouwers. De witte loper loopt nog steeds 15 meter voor me, maar ik krijg het gat niet dicht… in de verte zie ik het bord van de 20km. De doorkomst is 1.32.35 ik reken even of ik nog mijn PR van 1.36.04 kan halen, dat zou een stunt zijn. Nee, is de conclusie, want 1,1 km in 3.30 is een onmogelijke opgave. Toch wil ik mijn tijd bij de CPC 1.37.04 verbeteren, dus ik maak me los van de veteraan en loop met nog 1km te gaan vlak achter de goed lopende “haas in het wit”. Een duel in de laatste honder meter komt er niet want ik versnel even later, als ik denk dat er nog 3oo meter te gaan zijn, schrik ik als ik om de bocht de 500 meter aankondiging zie. Even temporiseren, een andere atleet die iemand ging hazen komt echt aav-finish_halveM2014ls een komeet langs en heeft duidelijk voor zijn doen rustig aan gedaan. De witte loper is op fikse achterstand, maar toch pers ik er nog een sprint uit.

Ik kom binnen in 1.36.52, waar ik dik tevreden mee ben. Na wat fruit en sportdrank zie ik redelijk snel ook Ralph binnenkomen, hij heeft ook ons gezamenlijke doel bereikt : onder de 1.40 lopen.

We leveren het bonnetje voor het mooie herinnerings-loopshirt in en zien dat de kleuren gelijk zijn aan onze clubkleuren. Nadat we Mattijs ook hebben getraceerd,  halen we onze tas op. Voordat we ons nummer kunnen doorgeven krijgen we al de juiste tas in onze handen gedrukt. Dit is in ieder geval een record garderobe verwerking.

Mattijs wint eerste plaats in categorie 40-45 jaarMattijs van Dulkenraad_texel14

Mattijs heeft -logischerwijs – geen record gelopen op dit relatief zware parcours, maar wel een supersnelle tijd van 1.23.24 neer gezet. Hij is daarmee 9e totaal en de beste in zijn categorie. Mattijs is zoals gewoonlijk behoudend gestart en heeft gaandeweg de een na de andere loper ingehaald. Pas op het laatst waren er de 2e dame en een 50+ veteraan die hem inhaalden.

De eindoverwinning gaat naar de regionale AV-sporthal-nadefinishtopper uit Noord-Holland (Noord) Pip Tesselaar: 1.14. Hij is van mijn bouwjaar (1969) en herken hem van vroeger. Snelste vrouw is Immy Auck Kersbergen van Lionitas (Leeuwarden) in 1:20:29. IMG_0538

Het is opvallend (of juist niet?!)  dat de sterkste lopers uit dAV-mattijs-monumente categorie 45+ komen. Mattijs , die dus de 40+ categorie wint is ook weer sneller dan de jongere elite. Onder het genot van een Skuumkoppe laat hij zijn prijs zien: een hardloopboek over Hoek van Holland -Texel, misschien doen we dat traject ook nog wel een keer. We zijn het er over eens dat dit weekend er eentje was, dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Texel halve marathon: Bed, breakfast en een boot.

  1. fredgonn zegt:

    Mooi verslag – inclusief de beschrijving van jullie nostalgisch-romantische overnachtingslokatie – en wàt een mooie tijden hebben jullie gelopen! En dat op een toch niet ècht licht te noemen parcours!

    • Dank je Fred, (sorry voor mijn late respons, je reactie was een beetje uit het zicht geraakt). Het was weer een heerlijke loop belevenis. Een ding was jammer…dat we weer zo snel terug moesten.

  2. mocht je nog wat uitdagender race vanaf een veerboot willen: https://www.youtube.com/watch?v=UiO-JRegQmM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s