Follow the trail (volg het pad)

hogeveluwe naar startWe starten rustig, de sfeer is gemoedelijk, nog net niet jolig. We hebben er zin in. Veertien lopers van dezelfde club hebben al een half jaar toegeleefd naar een lang weekend op de Veluwe. Na 2 vermoeiende dagen met een rondleiding door een boswachter, een klimbos, fietsen of puzzelroute van 3 uur, en een sportquiz komt het hoogtepunt: De Hoge Veluwe trail hardloopwedstrijd van 16 kilometer.

De paden in, de lanen op?

Hoge veluwe loop 2014aHet gaat lekker als een groepje vertrekt nabij jachtslot Hubertus. We lopen met een man of 7 redelijk bij elkaar en het tempo is nog niet al te hoog. Niet al het kruid verschieten voordat de steile hellingen, het zand en de modder hun tol gaan eisen.

jachtslotHubertus2Een doedelzak speler begeleid onze inspanningen muzikaal. “Die 99% onverhard klopt in ieder geval niet” zeg ik, waarbij ik doel op de informatie van de organisatie. Ook andere clubgenoten valt dit op. Op dat moment kan ik nog prima praten. Medelopers Michel, Tejo, Herman, Hans, Melvin, Stijn en Ferry en Paul lopen in mijn buurt.
Op een verhard zandpad, zet ik een beetje aan en kom met Herman en Hans te lopen, Michel loopt dan al een stuk voor ons.hoge veluwe loop 2014_tejo

Bij een splitsing zie ik midden in het landschap een grote lijst staan waar een vrouw in felrode jurk klassiek zingt. De rustgevende tonen geven mij extra energie en ik vraag me af of ik met 13,5 km/u niet te hard ga..maar ik voel me super fit als ik met een op het oog ervaren oudere loper linksaf sla. De eerste tien kilometer deelnemers lopen ons al tegemoet. Bij de volgende kruising zie ik een hoop mensen staan….toch geen hoge veluwe loop 2014_jan-ericongeval? flitst het door mijn hoofd. Wacht even, het zijn lopers…moeten we soms wachten op overstekende fietsers of 10 km lopers? is een volgende gedachte.

Opstopping

Een hoop gekrakeel..ook Michel staat er bij…”Hou maar op, het is voorbij,we zijn verkeerd gelopen; de organisatie weet het ook niet meer” klinkt zijn samenvattende en wat mismoedige stem ons tegemoet.

Het is mij meteen duidelijk dat we al heel snel verkeerd zijn gelopen. De verharde wegen had een belletje moeten laten rinkelen, maar als volgzame schapen –  onder de indruk van de atmosfeer – zijn we  andere lopers gevolgd. De eerste trail lopers hebben in de staart van de 10 km lopers ‘gebeten’: Trail bites tail?

Anderzijds heeft de organisatie te weinig gedaan om aan te geven waar de lopers er af moesten of de fout gecorrigeerd. Ik denk terug aan het laatste nummer van de U2 CD (“under a blood red sky”) , die we in de auto afspeelden , het toepasselijke”I will follow”, voorafgegaan door “Sunday bloody sunday”. Twee overijverige voorfietsers hadden de kop van de trail lopers aangezien voor de ietwat later gestarte halve marathon, die op een verhard parcours liepen, waardoor 1oo lopers (niet) het bos werden in gestuurd.

hoge veluwe loop 2014_hermanBoosheid, frustratie, teleurstelling maar ook onverschilligheid (soms ook in die volgorde) maakt zich meester van veel lopers. “We hebben hier een half jaar naar toegeleefd” hoor ik een clubgenoot zeggen. “Er word gebeld”, maar niet iedereen blijft wachten. Een hardloper stilhouden is ongeveer de 11e zonde.

Hogeveluwetrail2104-zangeresWe lopen weer terug naar de klassiek zingende dame, sommigen gaan rechtdoor, sommigen waaronder ik terug waar we vandaan kwamen. Met een loper in een blauw shirt hoor ik dat we toch weer terug moeten naar de zangeres en dan linksaf gaan. De man in het blauw en ik ontwikkelen meteen een pittig tempo dat we langzaam opvoeren. Er lopen maar weinig lopers voor ons. opeens zien we snelle mannen vanuit het startgebied komen lopen. Dat zijn de koplopers denken we en we besluiten een lus om het meer te maken. Wederom een fout, want we razen door de finish samen met enkele tien kilometer lopers…44 minuten staat er op de klok..op de streep krijg ik bijna een medaille tegen mijn hoofd en lopen we door groepjes verbaasd starende lopers die zitten  bij te komen en een veilig heenkomen zoeken. We draaien door het gras om en lopen weer terug. hoge veluwe loop 2015_av-rodeloperIn plaats van vooraan lopen we nu in de middenmoot. Een kilometer verder weer een groepje mensen…waar moeten we nu heen?? Een discussie met iemand van de organisatie die wel weet hoe we moeten lopen volgt.

Genieten

Ik ga weer door, nu met een groepje van vier lopers, die een lekker tempo hanteren. “Ha, gewoon lekker genieten” zegt een jongen in een rood shirt. Ik geef hem groot gelijk, ik ben al bezig.

hoge veluwe loop 2014_eddyOok voor hem is het zijn eerste trail…de rust, mooie natuur en schitterend parcours laat de frustratie snel vergeten. Voor een goede tijd kwam je toch al niet.

Hoge veluwe loop 2014_hans_stijn_melvinNa afloop zal blijken dat clubgenoot Eddy als eerste wel door had dat er iets mis was. Door een parcourswachter aan te spreken, vond hij wel het juiste pad. En zo werden de mensen die in de middenmoot liepen opeens de nieuwe koplopers.

In de verte zie ik Hans en Melvin lopen. Tijd om gas terug te nemen, ik besluit om met hen verder te lopen en neem afscheid van mijn tijdelijke hardloopmaatje. Net op het moment dat ik vlak achter mijn clubgenoten loop, stopt Melvin. Het schiet in zijn kuit, een hardnekkige blessure noopt hem de strijd te staken. Hij zal weer teruglopen naar Kees en Eef die niet ver uit de buurt zijn. Via de witte leenfiets komt hij weer terug bij de start/finish.  hoge veluwe loop 2014_fietsmelvinHoeveel kilometer we nu van het feitelijk parcours hebben gelopen is onduidelijk, maar we voeren het tempo toch weer op. De jonge soepele loper en ik lopen weg bij het groepje en we gaan in moordend tempo over de lange traptreden van de Franse berg en dalen als kamikazes weer af, ondertussen stronken, bosjes en treden ontwijkend. Het is wel heel lekker.  tot tweemaal toe zie ik Eef en Hans, die niet meelopen maar wel aanmoedigen en foto’s maken. Ik hoor dat dit het 6 km punt is, nog 1o km te gaan, oei toch een tegenvaller. Voor mijn gevoel moeten we nog minder dan 4 kilometer, maar uiteraard heb ik behoorlijk wat extra kilometers afgelegd.

hoge veluwe loop 2014_michelWinegums en water

Met Hans ga ik door, hoewel ik de indruk heb dat hij niet een heel hoog tempo meer wil hanteren. “Stijn loopt niet ver voor ons”, zegt hij en inderdaad zien we na een paar minuten Stijn voor ons lopen. We besluiten naar hem toe te lopen. En bij de drinkpost (de eerste en laatste) op het 10km punt, zijn we bij hem. We doen ons te goed aan lekkere sportdrank , water, winegums en ontbijtkoek. “Gaan jullie maar” zegt Hans als hij zijn favoriete snoepjes ziet liggen. 200 meter later is hans al weer aangesloten. De verversingspost werkt bij mij als een ritme breker, maar op Hans heeft het een uitwerking als doping. Weer blijft het groepje niet bij elkaar, wat ook niet erg is. Even later loopt Hans met hernieuwde energie van ons weg.  We zijn inmiddels uit de bossen en lopen op zanderige heide grond. je moet goed kijken waar je je voeten neerzet, want er zijn een soort natuurlijke ‘stoepjes’ waar je lelijk je enkel kunt blesseren. Ik ga daarom maar naast en noodgedwongen voor Stijn lopen. Ongemerkt gaat het ritme omhoog en ik heb een gaatje.

Ieder loopt zijn eigen race

Wat nu? Samen doorlopen of zal ik naar Hans lopen, die al 250 meter voor ligt? ik besluit het laatste als ik nog relatief soepel door het zand ploeter. Hier zijn veel langzame lopers (die wel goed hebben gelopen), die we inhalen. In de verte hoor ik al trommelmuziek, de finish kan niet ver meer zijn. Aanvankelijk loop ik in op Hans, maar de afstand is te groot en hij versnelt ook nog in de laatste kilometer, waar nog veel scherpe bochten en langzame lopers tussen de bomen door krioelen. Hoge veluwe loop 2014bHans passeert Ferry ook nog vlak voor de finish. Ook stijn komt niet veel later binnen. Iedereen is weer binnen, Tejo (14 kilometer) en Eddy (netjes de 16km en prijs voor de beste spoorzoeker) zijn de eersten. klassementen en tijden tellen niet, maar ieder loop toch letterlijk en figuurlijk zijn eigen race. Van de 1.44 die ik er over doe heb ik zeker 8 minuten stil gestaan. Qua afstand heb ik bijna (weer) een halve marathon gelopen: 20.18 kilometer geeft mijn Garmin weer. Het is gek genoeg toch weer een (persoonlijk) record, want ik heb nog nooit een 20 kilometer (in wedstrijdvorm gelopen). Bij de finish groet de jonge loper met het rode shirt me,we hebben heerlijk lopen crossen over het lastigste gedeelte van het parcours.

Maarten Klein -trailmarathon-hogeV2014De marathon trail, de klassieke 42 km, bijna volledig over paardenpaden, is wel helemaal goed verlopen. Clubgenoot Maarten Klein behaald een waanzinnige 7e plaats tussen erkende lopers en finisht in 3.22 uur. Dat deze loop (er is ook een verharde 5,5 , een 10 km en halve marathon) erg zwaar is, bewijst  trailloopster Ingrid Achterberg. Zij dreigt buiten de tijdslimiet te finishen en stapt bij 36 km uit.

Goed gehumeurd gaan we allemaal weer terug richting naar huis. Als we terugrijden rijden we achter Niek aan. Ik denk opeens Math in de auto naast me te zien ,als we voor een stoplicht staan. Zij gaan naar rechts. Voor me zie ik borden die ons Ede in willen laten gaan. Dat is niet goed zeg ik  tegen bestuurder Jan en ja hoor, in Ede keren we weer om totdat we bij de kruising de borden richting snelweg/Utrechts zien. Wederom een extra stukje afgelegd.

De moraal van het verhaal: Volg niet blindelings je voorganger, maar zoek je eigen pad (trail).

Naschrift: de organisatie erkend dat er iets fout is gegaan bij de 16 km trail en biedt als compensatie de deelnemers twee toegangskaartjes aan voor een bezoek aan de Hoge Veluwe

Foto’s met dank aan Eef Goeyenbier

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in trail run en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Follow the trail (volg het pad)

 1. Mooi verslag en goed gelopen, met plezier. Top.

 2. Marlon V. zegt:

  weer een leuk verslag Arnold.
  Wel balen dat jullie de verkeerde kant op gestuurd hebben.Maar met al en al is het daar erg mooi om daar te lopen.

  • het was zeker mooi om te lopen. Organisatie was eigenlijk gewoon prima, maar nog een kinderziekte in de eerste maal 16 km trail..uiteindelijk lekker gelopen..dan maar een keertje geen tijd en uitslag

 3. dit was de eerste keer dat ik een trail in 1x goed liep. de 42 was dan ook wel behoorlijk goed afgezet – paar twijfelpuntjes, maar niet verkeerd gelopen. in bergschenhoek dit jaar gediskwalificeerd omdat we een lusje (ongeveer 4km) hadden gemist, in gulpen kort 2x een afslag (gelukkig maar paar tellen), in veluwezoomtrail een lus van 5km als enige linksom gelopen, de rest rechtsom en in maastricht 11minuten vertraging door een verstopt bordje. het hoort er wel een beetje bij dus… (moet nog uitvinden of t bij t trailen hoort of bij mij :-))

  • Ja een echte trail, die ook lang is dan gebeurd dit op zeker. Maar deze keer was het zo’n grote wedstrijd en dan al bij de eerste afslag fout gaan, met 100 man….Als je twee fietsers volgt van de organisatie ga je niet denken dat zij fout zitten. voor velen was het de eerste maal trail..(voor mij ook, al tel ik dan de crossen niet mee)…dus dat is nog even wennen.

 4. Pingback: Trailen in Gulpen: De koning van Spanje | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s