Stil staan bij een duurloop

waalsdorp-bourdonklokEn opeens ben ik er weer. Daar staat hij, de imposante Bourdon klok, het herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte. Terwijl op het fietspad een moeder en dochter er schijnbaar achteloos voorbij fietsen, zie ik vanuit drie posities de indrukwekkende ” landschaps-wachter”opdoemen. Vanuit de  laatste positie kan ik een goede blik werpen  kom ik bij de herdenkingskruizen die in 1998 als replica zijn neergezet. (De oorspronkelijke kruizen liggen in een museum in Friesland). waalsdorp-4kruisen

Ik schakel automatisch over op wandeltempo, gepaste stilte is iets wat het gebied automatisch oproept, je hoort jezelf gewoon denken… Een stelletje kijkt met enige verbazing naar mijn bezwete verschijning en het monument. Ze zien er uit als toeristen uit Frankrijk of Spanje.

Vallende eikels en verende mosbedjes

Ik ben vanuit het Haagse Bos vertrokken en kom via de Benoordenhoutse weg in het landgoed Oosterbeek terecht. Ik neem niet de verharde paadjes maar probeer tussen de bomen en over  de heuvels te (j)akkeren. Tussen de vallende eikels (het gaat niet over de mede hardlopers die ik sporadisch tegen kom) zoek ik mijn weg. Plotseling sta ik op een aarden wal, die begrensd word door een honderden meters lange brede sloot, door mensen gegraven. Ik loop in een vierkant terug over een zacht mosbed, met paddestoelen en vlinders.

viaduct_waalsdorpDoorsteek naar Meijendel

Via het eveneens sprookjesachtige (park) Marlot en Duindigt, het clubgebouw van HRR (hague Road Runners) gepasseerd maak ik de doorsteek over de provinciale (Landscheidings)weg richting natuurgebied Meijendel. Ik volg een deel de rode paaltjes route, maar ga niet richting het centrale punt van Meijndel. Via een pittig zand/ruiterpad en glooiende hellingen ben ik bij het monument gekomen. Even ben ik vergeten dat ik aan het hardlopen ben, maar al snel zoek ik een vervolg op het kruispunt van wegen.  De vorige keer dat ik hier liep, dacht ik schoten te horen (die Duitsers zullen het in elk geval niet zijn, tenzij je in geesten gelooft), maar ik bedenk dat het misschien heimachines zijn. Bij de van Alkemadeweg richting Scheveningen zijn ze al een tijdje aan het bouwen.

Schieten

Na wat bochten over smalle paadjes kom ik op een breed fiets -en voetpad  met aan weerskanten dichte begroeiing. Net als ik me bedenk dat ik geen drinken heb meegenomen, maar dat water toch wel fijn is op een lange duurloop in de warmte, verschijnt er een waterpomp. Het lijkt wel een fata morgana, maar er komt toch echt water uit de door beheerder Dunea geplaatste grote aluminium kraan. Ik vervolg mijn weg door het bospaadje bij de kraan in te slaan. Plots staat er een bordje “militair oefenterrein” voor mijn neus. Ik kan wel doorlopen gelukkig. Bij een vennetje waar een paar brede kale mannen hun gevaarlijk uitziende honden aan het trainen zijn loopt het dood. Vanuit een heuveltje kan ik over de muren van het oefenterrein kijken. Dus het waren wel schoten, wat ik hoorde. Rare gewaarwording..schieten vlakbij een plek waar de oorlog zo aanwezig was.kruis-waalsdorp

Ik neem de weg weer terug naar huis. Althans dat probeer ik. Bij het eenzame kruis, sta ik nog eenmaal letterlijk en figuurlijk stil: 25 mensen zijn hier gefusilleerd na een vermeende aanslag op een hoge Nazi.

Even ben ik de weg kwijt, maar  maar via een breed omhoog lopende heidestrook, bereik ik het mulle paardenpad dat mij uiteindelijk over de provinciale weg leidt. De duurloop met oversteek is eindelijk gemaakt en na een slordige 15 kilometers ben ik weer bij mijn fiets.

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in training en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Stil staan bij een duurloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s