Laan van Meerdervoortloop in het zonnetje

Zo lelijk en lastig als de weersomstandigheden vorig jaar waren, zo lekker was het dit jaar. De dag er voor had ik nog relatief pittig getraind, maar de benen voelden goed. Ruim op tijd kom ik aan op het Deltaplein, waar het al gezellig is en de kleintjes zich al richting start begeven voor de peuterloop. Er is nog geen rij bij het ophalen van de startnummers en zelfs bij de kledinginname staat nog geen bordje.  Ter elfder ure komt ook trainingsmaatje Melvin bij de na-inschrijving. Laan van Meerdervoortloop

Wel fijn, denk ik , want hij loopt hetzelfde tempo en misschien kunnen we elkaar onderweg er doorheen slepen. Naast de enorme massa aan recreatieve en beginnende lopers (die veelal de 5 km lopen) zijn er ook een aantal toplopers op deze uitdagende loop afgekomen. Een record aantal van 2200 deelnemers heeft zich ingeschreven.

Ngeno en van Lieshout pakken de winst

Leuke Loopjes

De koplopers (Ngeno en Duvivier) in hun laatste kilometers

Veel atleten van Haag atletiek zijn aanwezig, waaronder de lokale toppers Jeroen van Aken, Remko Mocking en Irene Aldersma. Vandaag zullen ze meer dan pittige tegenstand krijgen, want Nederlands marathon kampioen Paul Zwama en Olfert Molenhuis (beste Nederlander op EK marathon) en de in Nederland woonachtige Keniaan Paul Ngeno zijn ook van de partij. De laatste wint de wedstrijd overigens. Ngeno, die een spoor van overwinningen door heel Nederland achterlaat, komt over de streep in 32.22 , op de hielen gezeten door de Belg Duvivier, die slechts 5 seconden toelegt.  Bij de dames is de top drie ook niet uit de regio. De snelle Jamie van Lieshout wint bij de vrouwen en eindigt als 10e in het totaal klassement. Met 37.24 is zij slechts 1 plaats achter de snelste Haag(se) atleet Remco Mocking.Dat de finishtijd bij deze zware loop weinig betekenis heeft, blijkt uit het feit dat slechts 1 7 lopers onder de 40 minuten hebben gelopen.

Flitsende start

Ik loop in november gewoon met korte broek en singlet rond in Kijkduin en heb zin in de loop met verschillende gezichten. Samen met Melvin mogen we door een “VIP-ingang” richting startvak, waar enkele toppers zich nog aan het opwarmen zijn. Uiteraard bedanken we vriendelijk voor de eer om op de eerste rij te gaan staan. De tiende rij is ook prima.

Ik wil niet te snel van start gaan, en eigenlijk halverwege – als we het rondje om de atletiekbaan van Haag atletiek hebben gedaan -energie over hebben voor het lastige tweede gedeelte. Waarschijnlijk start ik toch te snel, want na de eerste bocht word ik echter geflitst! BAM! Midden in mijn gezicht..”Kom op Arnold”, is het commentaar van de dader, de sport -en sfeerfotograaf Jeroen Tibbe. Nou, als ik nog niet wakker was, dan ben ik het nu wel. De weg van de boulevard van Kijkduin richting Laan van Meerdervoort loopt lekker naar beneden. De 5 km lopers zijn ook gewoon met de 10 km lopers gestart en zullen na 3 km afbuigen richting strand. Melvin loopt naast me en we horen een bekende stem die ons aanmoedigt. Het is clubgenoot en ultrarunner Marlon Voorn, die geblesseerd is en van de kant ons aanmoedigt. Melvin loopt even naast me, en het gaat toch ruim boven de 15 km/u. Het is lastig om gas terug te nemen, zeker als we veel mensen inhalen die net iets te langzaam lopen (voor ons). Op de Laan van Meerdervoort kom Melvin een twintig tal meter achter me te lopen doordat hij even moet inhouden voor een “in de weg-loper”.  Na een tijdje merk ik hem helemaal niet meer op, Melvin dus. Een andere voor mij bekende loper, Frank, waar ik al tweemaal een mooie strijd mee heb uitgevochten (Dijc-Bertus en Royal Ten) haalt me met grote passen in. Zijn tempo ligt net iets te hoog voor me en langzaam neemt hij afstand.

Afscheid van de 5 km lopers

De 5 km lopers gaan rechtdoor, “10 km lopers naar rechts!” klinkt het luid na 3 kilometer. Het wordt opeens een stuk rustiger, en overzichtelijker. Een lange loper met rood haar passeert me met snelle pas. Het lijkt Jeroen van Aken wel, de winnaar van de Vredesloop 10 km. Het lijkt niet zo, hij is het ook blijkt achteraf. Hij is samen met een andere loper verkeerd gelopen en is met de 5km. lopers meegegaan. Zijn tijd en klassering zijn naar de vaantjes. “Eigenlijk had ik het toen al opgegeven, misschien toch niet goed opgelet” is zijn commentaar. Wel is het een aparte ervaring dat hij daarna nog veel lopers zal inhalen.

Als ik  afsla richting atletiekbaan wil ik even temporiseren, maar nog steeds is mijn Spartaanse loopmaatje niet te zien. Ik haak aan bij een gespierde kale vent met tattoo’s. Hij heeft een mooi tempo, wat ik net kan volgen. Toch zakt hij een kilometer later in en ik ga er langs. We hebben dan Haag atlete Helmie Ramakers ingehaald. Zij finisht vaak in mijn buurt en zal uiteindelijk de snelste vrouw in de categorie 40+ eindigen.

AVstrand-2014aHet gaat nog steeds hard en lekker, ik vraag me af of ik ik dit ga volhouden, en houdt me zelf voor dat dit gaat lukken. Halverwege bij het  5 km punt heb ik een mooi split tijd van 21.04 en de weg gaat omhoog, het gedeelte wat ik goed ken (o.a. van de Haagse tien).  De wind waait lekker in de rug en ik ga hard door de verharde bocht naar rechts door het duingebied.  Van de vier  lopers die mij inhaalden heb ik nu nog twee voor me. Eentje moet zijn inspanning duidelijk bekopen, het gat naar de ander (in een blauw shirt) blijft hetzelfde.

Gebundelde kracht op het strand

Ik wil me nu nog niet forceren, maar bedenk me wel dat ik niet alleen tegen de wind op het strand wil lopen. Het voordeel van in een groep lopen met windkracht 4 is evident.

Ik ben inmiddels wat dichter bij Frank in zijn oranje shirt gekomen. Er lopen nog drie lopers tussen en het verschil zal een dikke 200 meter zijn. 400 meter voor de strandopgang heb zit ik redelijk dicht achter de loper voor me. Vlak voor het strand houd hij in. Hij wil zeker ook graag uit de wind gehouden worden. Maar het heeft kracht gekost en ik blijf achter hem lopen. Op het strand zeg ik hem dat we kop over kop gaan lopen. “Die loper in het oranje is het doel”, vertel ik hem. AVstrand-2014cWe zullen nog een zware laatste drie kilometer tegemoet gaan. We halen een aantal lopers in, waarvan 1 kan aanhaken. We zijn nu met drie man sterk. Ik doe met plezier ook mijn kopwerk.

Nog twee lopers sluiten in de laatste kilometer aan. Vlak daarna hebben we Frank ingehaald, die het hele stuk in zijn eentje tegen de wind heeft mogen beuken. Hij kan nog even aanhaken, maar moet het laatste stuk lossen. Ik lach en zwaai nog even naar fotograaf Jeroen die zijn toestel-trekker weer meedogenloos overhaalt (waarvoor dank:-). Het is nog 5oo meter en we moeten nu door het mulle zand omhoog richting strand opgang.

Ploeteren naar het Deltaplein

LVML-2014-AV2

foto: Chris Zaal

Ik loop inmiddels op de 2e plaats van het groepje en word luid aangemoedigd door Marlon en trainer Mulay. Ik geniet van de loop. Wel moet ik de jongen voor mij laten gaan, maar de anderen kunnen mij niet meer volgen als we het steile stuk richting Deltaplein opgaan. Om de hoek vergiste ik mij vorig jaar, want de finish was nog een bocht verder. Ik maak mij klaar voor de eindsprint en zie dat het dit jaar net andersom is: 50 meter voor me is de finish al,  op het Deltaplein. Redelijk fris finish ik in en zie Melvin met een grijns bij de eindstreep staan. “Hij heeft me niet ingehaald” bedenk ik me. En dat klopt. Met opkomende kuitklachten heeft hij de strijd na 2,5 km gestaakt. LVML_Deltaplein-finish2014

Mijn klokje geeft 44.06 aan en daar ben ik uitermate tevreden mee. Bijna 5 minuten sneller dan vorig jaar, en dat is niet alleen aan de mindere wind te danken. Met een 54e plaats (en 10e bij de 40+) ben ik ook een stuk hoger geklasseerd dan vorig jaar (131e).

Foto credits: Jeroen Tibbe (Jeroen tibbe fotografie)

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Laan van Meerdervoortloop in het zonnetje

  1. Pingback: Beregezellige loop op Terschelling | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s