Technisch parcours bij Clingendael cross 2015

De laatste wedstrijd voor het 1vd4 Hardloopwinkel circuit staat op het programma. De vrijdagavond ervoor ben ik al met de wedstrijd bezig. Na een dag hard werken, ga ik s’avonds laat een luchtje scheppen en meteen het parcours verkennen. Met een LED lampje en mijn spikes onderzoek ik de bodemgesteldheid. 12 mm punten zijn lang genoeg voor de glibberige bochten en modderige en zachte paadjes.  Op de dag van de wedstrijd heb ik veel kleren bij me. Het heeft geregend en is nog waterig koud. Ideaal voor een cross met spikes of trailschoenen.

Lastig parcours

Als ik mijn fiets van het slot wil halen, stopt er een auto in een zijstraat voor me. Ik kijk op en herken de chauffeur, trainingsmaatje Marnix biedt me een lift aan die ik zeker niet afsla. Een goede concurrent Eddy van haag kom ik ook tegen. Hij is duidelijk gefocussed en bekijkt het parcours. Met Melvin en Rob loop ik een rondje (plm 2 km.) warm en verken ik het parcours. Het is iets langer en lastiger dan het jaar ervoor. Met enkele boomstronken, takken, haakse bochten naar beneden is het een mooi technisch cross parcours. Ook Benno is aanwezig, je ziet hem al van ver aankomen met zijn nieuwe glimmende gele spikes.

“Gereed maken voor de start”, klinkt het als ik nog wat oefeningen doe. Ik dacht nog 10 minuten te hebben, maar hoor opeens dat ik nog maar nauwelijks tijd heb om mijn spikes aan te doen. Nadenken of ik in mijn korte broek ga lopen heb ik niet meer. De tight is ook prima en biedt bescherming tegen mogelijk zwiepende takken.

I
k kan een plekkie aan de rechterkant van het startvak bemachtigen, gelukkig redelijk vooraan. Eigenlijk wil ik versnellen in het tweede deel, maar gezien het smalle eerste gedeelte van het parcours is het zaak niet in het gedrang te komen in de eerste halve kilometer. Clingendaelcross2015_startAangezien de 3 beste resultaten tellen voor het klassement kan ik mezelf een slecht resultaat vandaag veroorloven. Mijn vorige uitslagen in mijn klasse zijn 14e-11e-10e een mooie opwaartse lijn.  De start is goed, ik kan een prima plaats pakken, zo rond de 20e positie. Ik wil me terug laten zakken en wordt ook ingehaald, maar mijn tred is lekker.

Tactiek en tips

Mijn snelle start heeft levert me al een behoorlijke voorsprong op. Dat laat me overgaan op de nieuwe tactiek: uit het zicht blijven van de concurrentie. boomstamik probeer mijn tips toe te passen: ruim door de bocht, op de voorvoet er door heen als het glibberig is, en als een hordenloper over de opgeworpen boomstammen (i.p.v. er over te springen).Toch gaat niet alles gesmeerd.

Clingendaelcross2015_Theo_eef

Clingendael, Trainer Theo en Eef

Op twee derde van de ronde bevinden zich twee pittige heuveltjes. Eentje bezaaid met stronken, de andere is een bladerenberg. De tweede wil ik kort en snel nemen, maar terwijl de camera’s flitsen ga ik bijna op mijn gezicht, in de bladeren. Een hand zakt richting grond, maar mijn nog sterke benen houden het en ik veer weer omhoog. Met hernieuwde snelheid door de haakse bocht. Op het einde van de ronde volgt het zware modderpaadje. Aan het einde van de tweede ronde heb ik het al zwaar, ik ben nog niet eens op de helft. Maar achter een jongen met een grijs shirt, die mij heeft ingehaald,  kan ik uiteindelijk, in de derde ronde weer aanhaken. Vooral bij de modderige bochten ben ik in het voordeel met mijn spikes. Ik kom gelukkig weer in het ritme. Ondertussen haal ik  (en de andere voorste lopers) de eerste achterblijvers in waaronder een aantal bekenden, Simone V.(die voor het eerst een cross loopt), trainer Theo, Fred en Ingrid.

Concurrentie analyse

Vlak voor het einde van de derde ronde gaat Sanne Broeksma de eerste vrouw me voorbij. Ik haak niet aan, want ik ben bang dat ik me kapot loop en ik verwacht nog een aanval van concurrent Eddy. Ik loop nog wel op haar in en neem daardoor ook afstand van twee lopers die tot op 50 meter waren genaderd.  Een van hen is Paul van AV De Koplopers. Hij zal tweede worden in het klassement van 35+.  Concurrent Eddy finisht op 25 seconden. Mijn doel is bereikt en een 10e plaats is mijn deel. Helaas zijn er “maar” 6 prijzen in mijn sterke categorie. Als ik een jaartje jonger was geweest had ik in de prijzen gevallen (3e), maar as is verbrande turf. Toch verbaas ik me erover dat de jongere lopers het dus gemiddeld slechter doen.

Marcel, Erwin en de winnaar in het 55+ klassement Andre de Rond

Marcel, Erwin en de winnaar in het 55+ klassement Andre de Rond

Benno, Erwin, Erik en Marcel eindigen op een minuut. Beste Spartaan is vandaag Micha (6e) die marnix in de laatste ronde inhaalt.  Een prima resultaat voor Micha  in dit sterke veld en nog steeds progressie maakt en in het klassement netjes vijfde wordt. Joeri doet dit keer de korte cross, vanwege ziekte en een blessure. Hij eindigt als vijfde in de “recreatie” cross van 4 km.  Ook Benno grijpt helaas naast de prijzen Ondanks een zesde plaats vandaag is dit te weinig, maar toch een hoge vierde plaats in het klassement. Er zijn maar 3 prijzen in de 35+.

Maarten en Matthijs worden knap eerste en tweede vandaag, maar hebben te weinig wedstrijden gelopen om een prijs in het klassement op te halen. “Barefoot” Marlon komt in het klassement ook net te kort, maar hij loopt als training dan ook afstanden van 50-75 km, niet echt ideaal.

Simone Lankhuijzen houdt Sparta eer hoog

De enige die wel een prijs pakt, en meteen de hoofdprijs is Simone Lankhuijzen. Ze pakt driemaal een overwinning , en is dus terecht de winnaar bij de dames in haar klasse. Ondanks dat de boiler kapot is, is het nog lang gezellig in de kantine van Hague Road Runners. Volgende week wacht al weer de megazware Puinduinrun, terwijl anderen naar Nootdorp vertrekken voor de Dobbeloop.

De resultaten van  de Clingendaelcross: klik hier

De eindstand van de crosscompetitie kun je hier lezen

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Technisch parcours bij Clingendael cross 2015

  1. Pingback: Clingendaelcross, sluitstuk van 1vd4 crosslopen | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s