Golden Ten met verstekeling aan boord

Mijn laatste training voor de marathon zou bestaan uit een half uurtje sjokken in D1 tempo met drie blokjes marathontempo a 12,5 km/u. Waar zou ik die training nou mooier kunnen doen dan in het centrum van het oude Delft. “Toevalligerwijs” was daar ook de Golden Ten loop aan de gang, zodat ik voor en tijdens mijn training nog even wat bekenden succes kon wensen. Het centrum was helemaal bezaaid met lopers, toeschouwers en toeristen. Met de fiets ben ik langs de Vliet gereden en ik kan mijn stalen ros kwijt tot vlak voor de finish.

Regionale toppers

Voor de startvakken verzamelen zich de favorieten voor de tien kilometer. De Golden Ten Loop is voornamelijk een feestje van ploegen uit Delft en omgeving. De Agium runners met regionale toppers als Marc Rotsaert, Jelle Roozenburg, Alwin Roovers, Menco Schuurman en Rene de Lange. Zij moeten concurrentie krijgen van de Ruitenburg runners en  Accountantskantoor van Egmond onder aanvoering van Lion van Egmond. Ook zien we een aantal “verdwaalde” AV Sparta, Haag en Rotterdam Atletiek toppers aan de start.

bruun-goldentenMicrofonist Bruun maakt het spannend en interviewt er lustig op los, terwijl 2,5 duizend lopers als gekooide tijgers wachten op het startschot. Nadat de wethouder ook aan het woord komt, spuiten de eersten weg. Zelf sta ik dan al twee bochten verder en zie de startwagen met tijdsklok en begeleidende motorescort voorbij zoeven. De bongospelers zwepen de lopers op tot kilometertijden die (te) snel zijn. Na enkele minuten stap ik ook als verstekeling aan boord van de denderende loperstrein door Delft. Over het plein, langs de kerk gaat het over het eerste bruggetje linksaf. We verlaten Delft, maar nog steeds staan er rijen toeschouwers. Daar komt “allesloper” Bas, die ik bij de start nog niet heb gespot. Ik probeer hem te interviewen maar hij zit al heel hoog in zijn adem. Hij vindt de loop helemaal top.

Langzaam, maar toch opgezweept

Zelf zie ik dat het mij amper lukt om onder het door mij gestelde tempo van 11 km per uur te blijven. De horde zweept ook mij iets op. Waar ik bij de Rotterdam marathon en in het verleden bij de Dam tot dam loop honderden tot wel duizend man inhaalde, gebeurd nu het omgekeerde. Nimmer word ik door zoveel mensen gepasseerd en ik geniet er ook nog van. Ik neem rustig een teug water uit mijn Kamelbak rugzak. Ik stop even langs het parcours. Net als ik me afvraag waar trainer Theo blijft zie ik hem vijftig meter terug lopen. Als 76-jarige loopt hij nog zeer soepel en een constant tempo. Ik loop 2 minuten met hem mee en wens hem succes. We lopen inmiddels door Delftse Hout en er staat geen zuchtje wind. Het is zelfs benauwd voor hen die tot de max gaan.

barefoot runner Golden TenIk loop weer terug, maar dat is nog niet makkelijk. Er komen nog zeker 1000 man over de Delftse paden. Door de berm probeer ik terug te komen en loop bijna Aloha loper Danny tegen het (ontblote boven) lijf. Bij een bruggetje moet ik wachten. Om hier als tegenligger terug te lopen is onverantwoord en hinderlijk. Als ik eindelijk weer op het parcours ben hoor ik een klaterend applaus. Niet voor mij, maar wel voor de eerste loper, die nog 2 km richting finish moet. In de laatste kilometer, achter de toeschouwers langs kan ik nog (in een langzamer tempo) meelopen met de toplopers. Ook kan ik clubgenoten Joeri, Mattijs, Geert-Jan M, en de op blote voeten lopende Marlon aanmoedigen.

Als ik bij de finish sta begroet ik ook nog veel bekenden, die meteen kunnen doorlopen om hun witte herinneringsshirt op te halen. Na afloop is het heerlijk toeven op “De Markt” met een lekkere biertje. Samen met Marcel, Jan, Tilly, trainer Theo en zijn vrouw Vera bespreken we een heerlijke hardloopmiddag

Winnaars en ereplaatsen

De gouden tien kilometer wordt van kop af aan gewonnen door Alwin Rovers in een bloedsnelle 31.10. Melvin Franken volgt op meer dan een minuut en Lion van Egmond verovert het brons.

De “prestatieloop” over 5 km. wordt ook gewonnen door een Agium Runner. Mike Teekens, vorig jaar winnaar van de tien,  werkt vandaag aan zijn basissnelheid. De man die ook marathons loopt blijft in 15.20 min. Stijn Posthuma van AV De Koplopers 3 seconden voor. Jeroen van Aken (Haag) pakt de derde plaats

In het 10km ploegenklassement (teamloop) is het ook Agium dat de eerste plaats pakt, voor Ruitenberg Runners. Het tweede team van Agium wordt derde en verslaat kantoor accountskantoor van egmond met een paar seconden.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Golden Ten met verstekeling aan boord

  1. Pingback: Foto’s en verslagen 2015 – Trompper Optiek Golden Tenloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s