Utrechtse Heuvelrug trail. Genieten en teamwork

uht2015 (3) uht2015 (6)   Daar stonden we dan op 31 augustus bij het station in Driebergen-Zeist. Geert-Jan M., Jose Xavier en mijn eigen persoontje. Het plan om de UHT te lopen stond al bijna een jaar op mijn “bucket-list”. Al vroeg waren we vertrokken om de ruim 30 kilometer van het ene station naar het andere station door de woeste ijstijd-overblijfselen van de UTrechtste Heuvelrug te bedwingen. uht2015 (1)Niet zo stijl als in Limburg, maar met modderpaden, heuvels en zandvlakten zeker net zo lastig.

Het vinden van de juiste route, het omgaan met de hitte (het was plotseling 30 graden met een pittige zon) en de strijd met de natuur was vandaag de uitdaging.  Snelheid was van minder belang. (al wilde ik stiekem wel binnen de 4 uur finishen).Niet te veel omlopen en genieten was de opdracht.uht2015 (17)

Met weinig slaap en een detour naar het huis van Jose (we waren de noodzakelijke GPS vergeten) begon ik aan de  trail waar we ons eigen pad moesten vinden.  De Camelbag was goed gevuld. noten, rozijnen, fruitrepen, bananen en een blikje cola plus regenjack waren voorhanden. Evaren trailloper Jose had zelfs zijn selfie-stick bij zich, wat voor de mooie plaatjes moest zorgen (waarvoor dank).

uhtjose2015e uhtjose2015f   Hoewel het klassement voor deze loop geld in de periode november- februari wilden we toch een foto van de stationsklok maken als bewijs van onze starttijd. De foto bij station Rhenen zou dan de finishtijd opleveren.

Vanaf het station was het meteen al even orienteren geblazen, recht of links , spoor wel of niet oversteken. Daar gingen we het eerste bospaadje en velen zouden volgen. De kronkelige weggetjes voerden langs landhuizen, modderpoelen, ruiterpaden en zandheuvels. Heel af en toe zagen we wat mensen die honden uitlieten. En heel af en toe liep er een (provinciale) weg door het landschap, waar we snel onderdoor of over konden. Jose wilde een tempo van 5.30- 5.45 per minuut aanhouden. Iets wat je als gemiddelde moeilijk kunt vasthouden, want regelmatig moesten we stoppen en zoeken naar het juiste vervolg als we bijvoorbeeld weer bij een vijfsprong stonden.

De meeste indruk maakte de rust en het landschap op ons. Geert-Jan hield de routebeschrijving vast, Arnold scande het landschap en had de route in zijn hoofd, Jose was de controle met zijn GPS, om ons te corrigeren als we het niet meer wisten. Een mooie samenwerking van dit Trailteam.

In het begin liep Jose vooraan, later nadat we het talud bij de snelweg hadden beklommen nam Geert-jan het voortouw. UHTjosebcWe gingen met lichte tred over een zandvlakte, die nog goed te betreden was (het had daags ervoor nog geregend). Een grote groep van bijna 30 RopaRunners kwam ons nabij de Stamerakker tegemoet en het pad met groffe kiezels was vals plat. Na ruim 10 km liep ik een tijd op kop. Daarbij ging het tempo naar 11-12 km per uur, wat misschien iets te veel van het goede was op de blubberige smalle paden. En het moeilijkste moest nog komen.  het werd steiler en het omlopen was beperkt tot slechts een 100 meter. Bij een klein pad dat snel stijl naar beneden ging, liep het mis. Naar links kon niet meer, vanwege prikkeldraad van het de dierenasiel de Hazenberg kwamen we langs de rand van Amerongen uit. Een pittige klim over een geasfalteerde weg van bijna een kilometer was “onze beloning”. Terwijl auto’s met fietsen er racefietsers om de oren vlogen kreeg Jose het -met name in de klimmetjes – lastig, maar hij volgde ons dapper. En wij lieten hem niet achter, (ook omdat we hem nog hard nodig hadden 😉 . Geer Jan leek vandaag wel een berggeit, hij ging in soepele tred naar boven.

uTRECHTSE Heuvelrug

uhtjose2015gWe genoten van het licht dat op ons pad kwam tussen de lange bomenrijen. Halverwege bij een mooi bankje in een open stuk hielden we een welverdiende pauze. Tijd voor mijn cola, drinken, eten en een schoon shirt. De zonneklep en bril werden opgezet, Jose maakte nog maar eens een foto. Het werd nu pas duidelijk hoe warm het eigenlijk was. Gelukkig liepen we 80% van de trail in de beschutting van bomen. In het heide stuk moesten we even puffen van de hitte. Mijn MST buff was een uitkomst, helaas besloeg mijn zonnebril te vaak. Een wandelaar (of een uitgebluste hardloper kwam ons tegemoet.) Ik vroeg hem of hij de Oude Eenzame Eik was. Rechtdoor was het antwoord. De boom was indrukwekkend en herkenbaar. Met gepaste eerbied liepen we door.

Langs hoogste punt en Veenendaal

uhtjose2015hEn daar stonden we na een pittige klim opeens bij het hoogste punt van de UHT. 20 km hadden we er op zitten. Daarna weer dalen en een lange klim. Bovenaan konden we in het dal Veenendaal zien liggen: het leek wel een Frans of Zwitsers bergdorpje. De natuur op zijn best hier. Inmiddels moest Jose af en toe stukken wandelen, uhtjose2015kmaar opgeven was er niet bij. Hij zette zich weer in gang, maar ons tempo ging naar beneden en bedroeg nog maar 8 tot 9 km per uur. Met wat passen en meten zagen we Rhenen liggen en nu was het naar beneden denderen tot aan de Rijn. Daar gingen we ook nog even verkeerd, maar het omlopen was beperkt. Geert Jan en ik hadden Jose inmiddels achter ons gelaten. De benen waren volgelopen en hij wilde geen riscio nemen met het oog op de Berlijn marathon. Wij zetten nog even de turbo aan om in 3.45 minuten te finishen. UHTjosebuht -jpose2015a

 

uht2015 (9)
Nadat Jose 8 minuten later binnen kwam ploften we neer op het terras nabij het station en namen heerlijk verkoelende biertjes. Het water in het toiltetkraantje was heerlijk koud! Met een tevreden gevoel (niet fysiek, want de kramp schoot overal in nadat ik wilde zitten) namen we plaats in de sprinter naar Driebergen -Zeist en de auto.

uht2015 (12)Een loop die zeker voor herhaling vatbaar is in februari of zo. (Dan gaan we eerst met de trein naar Rhenen en lopen dan terug).

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd, trail run en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Utrechtse Heuvelrug trail. Genieten en teamwork

  1. Mooi verslag van een trail die in alle seizoenen weer anders, mooi is. Tot in februari!! Misschien is de http://devilstrail.nl/utrechtse-heuvelrug/ op 4 oktober iets als voorbereiding. Ook een schitterende trail.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s