Kiyego wint marathon Amsterdam, Nederlander Nageeye loopt limiet

finish-marathonAmsterdam

Kipyego, blij met de overwinning en zijn PR

De Keniaan Bernard Kipyego heeft, net als vorig jaar, de marathon van Amsterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan liep tijdens de 40ste editie op een nat parcours een tijd van 2.06.18. Met zijn tijd bleef Kipyego 42 seconden boven het parcoursrecord.

Landgenoot Ezekiel Chebil kwam na de 42,2 kilometer op ongeveer een minuut achterstand als tweede over de finishlijn. Mike Kigen, ook uit Kenia, werd derde. Met een temperatuur van 5 graden bij de start en een voortdurende motregen waren de omstandigheden niet optimaal voor een toptijd.

Kipyego trok zich hier weinig van aan en liep al snel (na 37 km) weg  uit de kopgroep. Bij het naderen van de finish gooide de Keniaan er  nog een spetterende sprint uit om zijn PR van vorig jaar te verbeteren. En met succes, hij was vier seconden sneller.

Nederlanders oogsten wisselend succes

startlijsten-amsterdam-marathon-mannen-2015

Startlijst met PR’s voor de marathon van Amsterdam

Voor de Nederlandse atleten Michel Butter (11e) en Khalid Choukoud waren de druiven zuur. De eerste miste de limiet voor de OS in Rio van 2.11 uur op een schamele 8 seconden. Choukoud (14e)kwam ruim een halve minuut te kort. De atleet van Haag atletiek  vond niet dat hij het zelf echt ergens had laten liggen. ,,Ik verlies in het laatste stuk een minuut, maar dat overkwam bijna iedereen. De meervoudig nationaal crosskampioen  waagt komend voorjaar nog een poging om zich voor Rio te plaatsen. ,,Ik moet even met mijn trainer overleggen waar dat gebeurt. Ik moet dit allemaal eerst verwerken. Ik was er echt 70 procent zeker van dat ik het vandaag zou halen, maar het mocht niet zo zijn.”

Gelukkig was er wel goed nieuws voor de derde Nederlander, die zich wilde plaatsen voor de Olympische marathon in Rio de Janeiro. Abdi Negeeye eindigde in het geweld op een knappe achtste plaats.  Hij dook onder de finish vrouwen 020 marathon2:11, maar het lukte hem niet om als vierde Nederlander onder de 2:10 te duiken. ‘Waarom nu?’, vroeg hij zich na afloop af, verwijzend naar de regen die de lopers vandaag parten speelde.

Keniaanse dubbelslag

Bij de vrouwen ging de overwinning ook naar Kenia: De 27 jarige  Joyce Chepkirui won de marathon van Amsterdam bij de vrouwen. Ze had 2 uur, 24 minuten en 11 seconde nodig voor de klassieke afstand, een dik persoonlijk record.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s