Meeuwen Makrelenloop met lekker weer en natte voeten

Van de Meeuwen Makrelenloop weten we dat deze altijd doorgaat. Wat veel mensen niet weten is dat er in de laatste editie een soort trail onderdeel is toegevoegd. Niet door de organisatie zelf trouwens . De Internationale MML stopt veel tijd in het mailen, enthousiasmeren of wegjagen van deelnemers alsmede in de start/finish locatie. De sponsor had de Boeg Nautic loods en haar faciliteiten weer ter beschikking gesteld. Natuurlijk was er na afloop ook de hapklare makreel voor thuis en de snert plus lekkerbek voor de hongerig maag ter plaatse. Ook schalt de hoempapa muziek weer luid en is de speech en warming up van de organisatie weer hartverwarmend.

Natuurlijke obstakels

Maar u als lezer bent natuurlijk nieuwsgierig naar het natuurlijke obstakel dat spontaan werd ingebouwd in deze strandrace van Schevening haven- Monster v.v. Het waren geen hagelstenen, scheermessen (de schelpen bedoel ik) of drijfzand, maar zeewater dat zijn weg zocht nabij de Zandmotor.

zandmotor

De Zandmotor, geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers

Waren het eerst nog kleine stroompjes waar je overheen kon springen, later werd het een grote stroom, waar met een vijftal passen tot kuithoogte door heen moest worden “gewaad”. Voor een niet trailloper is dit misschien even wennen. Zelf ben ik wel wat gewend, na mijn obstacle run, met stinkende kroessloten en grote stukken zwemmen.

Makrelen onder de dam

Grappig waren dan ook de reacties. de meeste lopers volgen het eerste schaap dat over de dam , ik bedoel langs de dam, gaat. Op de terugweg zag ik een loper stoppen bij het water met de woorden” hier ga ik echt niet door heen”. Enkele lopers riepen hem toe: “Ga er gewoon doorheen, wij zijn er ook allen doorheen gegaan. De durfal verdomde het. Mogelijk staat ie er nu nog.

Opmars door het zand

Over mijn eigen prestatie was ik tevreden. Vorig jaar zat ik halverwege al redelijk stuk en had een behoorlijk verval in de laatste 3 kilometers. Ik kon nu al snel met een Hague Road Runner (nee dit keer was het niet Ewout Schiferli) optrekken.

mml-2016av5Lang bleven we bij  een groepje met ervaren en bekende Haag atletiek lopers . Na 4 kilometer moesten we lossen, maar bij het water en het lastige stuk met harde en zachte stukken zand kon ik aansluiten en versnelde ik noodgedwongen.

Deze loop dient namelijk niet alleen technisch, maar ook tactisch gelopen te worden. Voor me passeer ik wat bekenden, de goed lopende Karin van Gorp (AV Sparta) en de 3e vrouw Helmie Ramakers (haag) en kwam ik steeds dichter bij loopmaatje en blote voet loper Marlon Voorn, die speciaal hiervoor getraind had. In Marokko ligt genoeg zand. Een paradijs voor de barefootrunner.

Met Marlon over het strand jakkeren

30886580014_063f3757f2_zHalverwege keren we om. Hee, waar Is marlon nou? Hij staat in de binnenbocht met zijn bekertje water. Hij heeft ook het idee van een negative split opgevat, want hij trekt vol gas door. Ik kan maar heel even in zijn spoor blijven, terwijl ik toch ook versnel. meeuwen-makrelen-avHet is zoeken naar het juiste/beste pad, Niet te veel meters maken, maar ook zoeken naar het beste gedeelte om op te lopen. Mul zand, nat zand, stevig zand, hoog zand, de tred moet worden aangepast. Het gat is niet al te groot. Marlon kiest een minder snelle route en ik kom weer vlak bij hem. Als we omhoog moeten kan ik met korte vinnige passen er weer langs.

Met nog 5 kilometer wordt het nu wel zwaar. Marlon is nog niet verslagen, en ik weet nog goed dat hij met zevenmijlslaarzen mij vorig jaar op 13 km inhaalde. Achter me hoor ik  het water klotsen en weer komt hij dichterbij met zijn stevige tred.

marianne_haag

Marianne Nijmeijer, winnares bij de dames 

Ik ben in een flow en richt me op de mensen voor me. Steeds weer iets sneller gaat het nu. Vanaf kilometer 4 ben ik niet ingehaald en het gaat ook niet meer gebeuren. Ik loop weer uit op Marlon en zie Marianne Nijmeijer (Haag atletiek) in de verte.Zij loopt bijzonder goed vandaag en is weer helemaal hersteld. Marianne loopt te ver weg om nog in te halen, maar de drie heren voor me kan ik nog wel bijhalen.

Als we schuin door het strand richting haven ploeteren zit er nog veel snelheid in me, al voel ik mijn oude piriformus blessure wel opspelen. In 1.14.35 kom ik over de finish.mml-2016av6


Clubgenoten Mattijs (1.10.50) en Geert-Jan M. (1.12,45) zijn me voorgegaan. Daarna nog veel bekenden die zich melden. Het voordeel dat je bij de subtop eindigt is wel dat je snel de makreel en erwtensoep kan bemachtigen. Als ik klaar ben met eten, wordt het erg druk en dien je in de rij aan te sluiten.

Bij de heren is het podium een Haag atletiek feestje. Jeroen van Aken loopt een heel stuk om langs de Zandmotor maar weet zijn clubgenoten Bram van Dongen en Maikel van Gemert voor te blijven. Jeroen (met een tijd 1.0heeft 16,8 km op de teller staan, terwijl ik zelf op 16,3 kom (ook nog 200 meter te veel). Marianne wint bij de vrouwen  in 1.14.15

jeroevanaken-meeuwenmakrelen-945x470

foto’s met dank aan Jeroen Van Aken,  Sebastiaan Nederhood, frans Martens en Vikor van den Berg

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Meeuwen Makrelenloop met lekker weer en natte voeten

  1. Nathalie S. zegt:

    Ik heb nog nooit een trail gelopen maar steeds als ik erover lees lijkt het me toch wel heel leuk en spannend. Tis hier ook leuk en enthousiast beschreven; ik ga toch ’s op zoek naar een leuke beginners trail. Misschien heb jij tips? (maar die erwtensoep daar kom ik niet voor hoor 😉)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s