Kerstcross in lente achtige setting

Een hoop hardlopers hadden de kerstboom en de kerststol verlaten voor een gezonde frisse neus nabij het strand tussen Kijkduin en de atletiekbaan van Haag, die jaarlijks de in kleine kring bekende  cross organiseert. De inschrijving was gratis en mede met het mooie weer (12 graden en een zonnetje bij de start)  een goede reden om massaal te gaan hardlopen. Na het afhalen van de startunmmers verzamelden de lopers bij het paddenpad, waar ik geen padjes maar wel veel mooie paadjes aantrof.

Bij de jeugdcross stond er meteen een bus van het NOS jeugdjournaal klaar, waar ik later nog als foto schietende supporter te bewonderen was.

Tijdens het inlopen liep ik mee met de lopers van de  korte cross over 3 kilometer. Een paar bochtige weggetjes en pittige duinpaden waren hierin opgenomen. Bij de lange cross was het parcours echter anders. Ik had het risico genomen om met spikes te gaan lopen, als test voor de komende crossen. Dit pakte  niet helemaal goed uit, want halverwege de ronden van ruim 2 kilometer, was er een lang verhard (pieter Paulus)pad. Hiernaast lag een strandopgangpad, met fijn en mul diep zand, waar nauwelijks snelheid op te maken viel.

kerstcross-start2016Met ontspannen gelach en een fluitje als startschot gingen we richting een smal pad, met takken en struiken, maximaal 2 personen breed.

Het ging niet heel lekker. Eigenlijk zou ik vandaag een rustig trainingsloopje doen, maar een rustig kerstcrossje was nog leuker natuurlijk. het doel was om  zware dinertjes van de afgelopen week er enigszins af te lopen. De wijntjes en hertenbiefstuk hadden hun sporen nagelaten, de benen voelden zwaar en het lichaam nog in de relax modus. Zo zie je, hoe belangrijk een focus kan zijn.

Hoewel ik alweer snel bij een aantal bekende en snelle Haag atleten kwam, had ik het na ruim een kilometer al zwaar bij het duingedeelte waar de wind pal tegen stond. Toen ik weer enkele atleten had bijgehaald op een heuvel, draaiden we met een scherpe bocht het Pieter Paulus pad op. Met mijn spikes moest ik als echte crosser (en als enige) dus een zwaardere weg nemen. het tweede rondje ging lastig, ik schakelde een tandje terug, hoewel ik ook nog twee heren kon inhalen die de hele tijd 20 en 50 meter voor me liepen. Nadat Peter R. van Haag me als 5e loper inhaalde (weer op het Pieter paulus pad) en ik een bemoedigend duwtje kreeg was voor mij de maat vol. De dood of de gladiolen. Ik kon aansluiting vinden bij Sjoerd W, en een klein tenger meisje van Haag en een loper in het groen.

Laatste ronde

Deze laatste liep continu voor of achter mij, maar moest definitief de strijdbijl begraven in ronde 3. het meisje werd aangemoeidigd met de woorden: “ga door en laat geen heren je meer passeren, zeker Sjoerd niet”. Deze laatste mompelde wat haagse krachttermen (goedbedoeld) retour richting toeschouwer (waarschijnlijk Pim Q.) Vervolgens liet hij zicht niet kennen en verhoogde het tempo op de eerstvolgende heuvel. Dit was het sein om mee te gaan.

kerstcross2016av2Ik kon mooi in de felle tegenwind achter hem blijven hangen. Het laatste stuk was het tempo zo laag dat ik een kleine versnelling tegen de wind in plaatste , zodat ik  met voorsprong “mijn lastige harde stuk” inging. Sjoerd passeerde me daar weer, en we deden dit heuvelafwaarts nog een keer. Beiden gingen we nog een aantal lopers, waaronder ook al wat gedubbelde lopers. Nog twee pittige heuveltjes, dach ik, maar helaas nog een derde. Gek dat je brein niet goed functioneert als je de verzuring in gaat en je hartslag over de 160 gaat. “ik kom links” hijgde ik 2 gedubbelde lopers in hun nek, het ging net goed op het smalle paadje. In een sprint kon ik er nog 3 opleggen. Gek genoeg moest ik toch ruim 30 lopers voor laten gaan, best veel voor een cross waarbij je niet veel lopers verwacht die heel snel lopen. Na afloop was de chocolademelk en de kerststol in de kantine ook nog eens gratis, dus dat was dubbel genieten. Mijn tijd over ruim 7 km was 34.58, maar dat zegt op zo’n zwaar parcours niet veel.

Thuisatleet Bram van Dongen werd net als bij de Meeuwen Makrelenloop 2e. Bij de dames vocht Carla Ophorst een pittige strijd uit met triatlete Jolanda van Nell.

 

 

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross, Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s