historische revival Duindigt cross

duindigt2017

Duindigt cross in de jaren ’70 (foto Fred v.d. Gon Netscher)

20 jaar geleden stonden illustere namen aan de start van de befaamde Duindigt cross. Het draf -en rencentrum aan de Waalsdorperlaan in Wassenaar was dan het strijdtoneel, waar binnen-en buitenlandse coryfeen als Tonny Dirks, Klaas Lok, Marti ten Kate , Cor Lambrechts en Ronnie Agten (Belgie) hun opwachting maakten. Zelfs Studio Sport werd wel eens gehaald.

Nieuwe cross vanuit HRR

duinidgt-renbaan1hrr1vd4aDe Clingendaelcross (onderdeel van het 1vd4 circuit) kon niet meer gehouden kon worden, Op zich jammer, want dit leuke rondje lag mij wel. Anderzijds  een ideaal moment om de Dundigt cross nieuw leven in te blazen. Organisator Hague Road Runners had de boel goed voorbereid en zeker 300 lopers waren op de korte (2 ronden) en lange (3 ronden) cross afgekomen. Op de drafbaan voor de tribune klonk de start.  Ik was nog niet helemaal hersteld van een pittige griep die mij een week lang aan bed gekluisterd hield. Toch wilde ik de kans niet laten glippen om bij de doorstart van deze cross aanwezig te zijn. Ik  had er in mijn jeugd over gehoord, maar nimmer aan deelgenomen.

Haastige spoed en mooi ambiane

duindigthrrcross2017

Door een niet werkend telefoonalarm was ik weer eens op het laatste moment aanwezig. Gelukkig nog op tijd om mijn nummer op te halen bij het drafcentrum, waar ik al veel mensen het parcours zag verkennen middels een warming up. De geur van paarden en drafwedstrijden was hier letterlijk en figuurlijk aanwezig.

Het gehinnik (van schijtlollige hardlopers die dachten het beste paard van stal te zijn) was niet van de lucht en je kon merken dat het enthousiasme en de spanning in de lucht hing. Het stadion, de renbaan, het kantoor met de wedloketjes, de speakers en verstofte tribunes leverden een gezellige en fanatieke ambiance op.

Technisch (en hard) parcours

marlonvoorn-duindigthrr2017

Spartaan Marlon Voorn had ook last van de bevroren grond

Voor spikes was vandaag geen plaats. Normaal had dit prima gekund. maar de grond was nog behoorlijk bevroren. Schoeisel keuze was vandaag erg belangrijk. Het parcours liep deels opde  renbaan, daarna er langs/omheen en na de ronde gingen we het bos in met een paar draaien en heuveltjes. Hier waren grote kluiten modder bevroren, en ook nog wat stukken met bomijs, wat beide gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. Terecht werd een deel van dit stuk dan ook vooraf geannuleerd. Daarna zouden er nog twee technische rondjes op een oefen baantje gelopen worden. Niet iedereen zou geschonden de eindstreep halen, er waren relatief veel blessures en opgaves.

Hoewel ik minder snel van start ging dan normaal, was het voor mijn toch nog zwaar. Enerzijds voelde ik de naweeen van de griep , anderzijds de nog altijd opspelende piriformus, die vooral op de harde stukken klap na klap kreeg.Het genieten van het mooie parcours en het lekker technisch lopen had echter de overhand. duindigtcross-start2017Clubgenoot  Michel liep langzaam uit met uiteindelijk 50-100 meter voorsprong. Na 1 ronde haalde ik Spartaan Herman en drie snelle dames in ( e laatste, winnares Clasina Jansen, zou mij weer bijhalen) bedacht ik me dat het niet slim zou zijn om mijn piriformus (achter de hamstring) en mijn herstel kapot te maken. Ook zduindigt2017hrr1vd4akte het tempo en zou ik weldra ingehaald worden. Voor het klassement had ik helaas geen kans meer. In plaats van 6 prijzen waren er dit jaar 5 bekers in mijn leeftijdsklasse, hoorde ik een paar dagen voor de wedstrijd.Met  een tussenklassering van een zesde plaats en nog veel concurrentie was er geen zicht meer op een  verbetering.

DNF (did not finish)

Dat ik uitstapte aan het einde van ronde 2 ging tegen mijn gevoel in, maar was minder pijnlijk dan onder andere omstandigheden. Het gevoel van meedoen overheerste. Ook was ik nog op tijd om de eindsprint van de winnaar (clubgenoot Issak Berhane) te zien en de andere lopers te zien strijden voor de eer en een mooi prestatie.

issakberhane_duindigthrr2017a

winaar Issak van AV Sparta schrijf de eerste Duindigt cross na 20 jaar op zijn naam

Zo zag ik Joeri (4e), Michel (in de top van zijn leeftijdsklasse), Geert-Jan, Marcel en veel andere clubgenoten en bekende goed lopen. Winaar Issak schreef pas voor de eerste keer een cross uit deze serie op zijn naam, maar dit was toch genoeg om ook het eindklassement te winnen. Rudy Koot van HRR werd 2e, Joeri Borgstein (AV Sparta) 3e. Bij de heren 35+ was de zege voor Haag atleet Maikel van Gemert, (2e in de Duindigt daguitslag) en bij de heren 45+ ging de hoofdprijs naar Henri Havinga (45=). Bij de vrouwen was Clasina Jansen (20-35 j.) de sterkste.

Vriend en vijand waren het er over eens, dit smaakte naar herhaling. Mogelijk word in het najaar deze mooie cross weer gehouden. Mogelijk komen dan ook nationale toppers aan de start.

Uitslagen duindigt cross klik hier

Uitslagen klassement 1vd4 cross klik hier

Foto’s met dank aan Marlon Voorn en AV Sparta

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op historische revival Duindigt cross

  1. Marlon V. zegt:

    Leuk verslag.. Arnold.. Bekende foto, je mag ze gebruiken, maar wil mijn naam er bij zetten als bronvermelding 😊

  2. Marlon V. zegt:

    Oja en die andere foto’s zijn gemaakt door Kees Fluitman!

  3. Pingback: Net naast het podium bij Puinduin Run | Hardlopen: Leuke loopjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s