Tomaten paasloop, mijn naam is haas

Het paasweekeinde, wat gaan we doen? Eieren verstoppen en/of rapen? Familie bezoeken, een tuincentrum of meubelboulevard bezoeken? Voetbal kijken of een wandeling mits het weer lekker is? Een in populariteit groeiend alternatief is hardlopen. De dik makende eieren en brunches weer van het verwende lichaam lopen.

Pijlsnel naar Pijnacker

Van Delft(se Hout), en  AV Sparta Den Haag(mudrun) tot aan Swalmen bij Roermond (de Zjwamer Paosloup) waren er alternatieven. Maar ik had trek in een afstand ik maar weinig loop: de 10 Engelse Mijl. Even had ik nog gedacht om de 5 EM te doen, maar hier had ik wel een scherp PR staan, gelopen tijdens de Damloop by night. Ook een  3 EM en een 1 EM kinderloop (Soete Suykerbol mijl) stonden op het programma. Ik was nog in een soort langzame paasmodus en vertrok rijkelijk laat. Ook was de reistijd langer dan verwacht, dus had ik nog 10 minuten voor parkeren, warming up en de na-inschrijving, waar zelfs nog een kleine rij stond. Ik was zeker niet de laatste die zich in de mensenmenigte propte en veel bekende lopers uit de regio Pijnacker , Berkel Rodenrijs. Delft waren op de ontspannen inspanning rondom het sportpark en de Dobbeplas afgekomen.

tomatenpaasloop

archieffoto 2015

Zo ook loopgroep maatjes Angelique, Paul en Erwin. Ik was ze kwijt in het startvak, dus vermoedde dat ze de 3 EM zouden lopen.

Lang lint de dijk op

Na een week met keelpijn en een vervelende hoest, had ik mezelf beloof om er een snelle trainingsloop van te maken met een tempo van 4.25 a 4,30 per kilometer. Daarin slaag ik alleen de eerste kilometer. Een lang lint van lopers draait in een lus bij de ijsbaan (waar ook de start was) de dijk op. Enkele lopers krijgen het daarna al zwaar. Ik zet aan om bij een groepje te komen zodat ik niet alleen in de wind loop. Een man die ik net te voren heb ingehaald zal ik later op het parcours weer inhalen aangezien hij de kortere afstand doet: een grappige gewaarwording. Ook kom ik sommige bekenden twee keer tegen, zij lopen ons tegemoet op een kleinere afstand. Het groepje van zeven valt uit elkaar en ik zet weer aan om bij de eerste twee aan te haken. In de bocht gaat de helft naar rechts voor de 5 EM. Het veld word overzichtelijker als we de Virulykade opdraaien.

Samenloop

Hee, daar herken ik Angelique, Erwin en Paul, die ruim 100 meter voor me lopen. Samen met mijn twee medelopers versnellen we. De man die hetzelfde shirt (van de Rotterdam Marathon) als ik aan heeft heb ik al bij de inschrijving gezien (waar ik een schouderduw in ontvangst mocht nemen). De derde loper moet afhaken. Met een versnelling tegen de wind in gaat de “Marathonloper” (later zal blijken dat hij vorige week de marathon in een mooie 3.15 heeft afgelegd) naar mijn loopmaatjes toe. Een kleine minuut later sluit ik ook aan en begroet mijn clubgenoten. Vlak voor de 5 km als we richting de Nootdorpse Ijsclub aflopen (bekend van de Dobbeloop), lijkt het of Anqelique moet afhaken. Ik laat me even afzakken als richtpunt, mogelijk dat ze kan aanhaken.  Even blijft het gat een kleine 10 meter maar opeens is er een serieus gat.  het tempo is gemiddeld 4.24 en dat vind ik prima. Ik kan later het gat dichtlopen. Denk ik dan nog.  Angelique is eerste dame in koers en ik besluit nog even te hazen. Dit “even” wordt uiteindelijk tot voorbij het 10 km punt als we een paar stukken met tegenwind hebben. Om nu nog het gat dicht te lopen zal een behoorlijke kluif worden. Ik schat dat het verschil inmiddels een minuut bedraagt. Inmiddels zijn we ingehaald door twee lopers, die gek genoeg continu 10 meter achter elkaar lopen.

Angelique Spaan wint bij dames

Met een aangekondigde versnelling loop ik naar ze toe, maar moet de kilometer van 4.08 min. wel bekopen met een langzamere. De voorste loper gaat het gevecht aan en lijkt mij niet zo maar te willen laten gaan. Ik heb het even zwaar  en ga weer achter hem lopen, terwijl ik denk dat deze loper mogelijk nog geheime reserves heeft en mij er af gaat lopen.  Zelden zal ik er zo naast hebben gezeten. Bij kilometer 13 wil ik pas weer gas geven, even daarvoor besluit ik weer kopwerk te gaan doen. Mijn medestrijder kan lastig volgen, het beste is er af. Ik besluit om meteen de demarrage in te zetten. In no time lig ik 100 meter voor. De andere loper stort in, wordt ook later door Angelique gepasseerd, moet wandelen en haalt gedesillusioneerd de finish. Maar op mijn eerdere vluchtmakkers loop ik niet tot nauwelijks in. Ook de loper voor me versnelt, en achter me gaapt ook een leegte. Ik besluit de 15e  kilometer daarom wat rustiger aan te doen.

Net iets te langzaam

Een foutje zo zal achteraf blijken, want ik finish na een snelle laatste halve kilometer met 16 seconden boven mijn PR in 1.09.53. ik kan er niet erg mee zitten, de volgende keer ga ik dit PR verpletteren. Erwin en Paul zijn dan al dik een minuut binnen. angelique-eerstepaasloop.jpgOok Angelique loopt prima door en eindigt binnen de 1.11 onbedreigd als eerste dame. Nummer twee komt pas ruim 5 minuten later binnen. Ook Erwin en paul (die samen met de marathonloper zijn gefinished) lopen een PR en blijken achteraf 11 respectievelijk 21 seconden te langzaam te lopen voor een prijs. Er is namelijk een extra senioren categorie (50+) waar zij net buiten de prijzen vallen.  Dat is misschien de reden dat er zo veel goede ouder lopers zijn. Krasse knarren dag dus.

Met een 18e plaats zijn de meeste lopers die voor mij eindigen de 50 jaar gepasseerd. De huldiging is hilarisch in het kleine clubhuis van de ijsvereniging en Angelique is een beker en een geldbedrag rijker en ik weer een LeukeLoop ervaring.

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s