Duinrell cross gaat altijd door

Weer of geen weer het is altijd loopweer” antwoord ik mijn vriendin, als ze zich afvraagt of ik nou wel in dit beestenweer naar de cross moet rijden. Het dorp uit, dan A4 en A44 trotseren en de glibberige paadjes bij het pretpark Duinrell berijden.  Ik heb me al helemaal op deze “evergreen” ,nou ja vandaag even meer wit dan groen , cross ingesteld. De sneeuw komt harder dan voorspelt uit de hemel. En ja, ik moet me ook weer haasten. De stapel kleding die ik te voren had klaargelegd groeide ook met het kwartier. Ook 3 paar schoenen (waaronder de spikes) heb ik meegezeuld. Ik heb nog ruim 10 minuten om mijn auto kwijt te raken, mijn startnummer te halen en op te spelden en naar de start aan de andere kant van het pretpark te komen. Oh ja, een warming up is misschien ook handig het is kikkerkoud vandaag.

Ik dribbel door een verlaten pretpark, waar de lichtjes mooi branden en de kerstmuziek door de speakers schalt. Ik zie niet eens voetstappen, loop ik wel goed? het is een adembenenemde ervaring en ik was zeker stil blijven staan als ik niet de start van de Duinrell cross had willen missen. Een uur eerder was er nog geen vlokje sneeuw in het bos gevallen.duinrell2017-voordesneeuw

Gelukkig heb ik nog een kwartier extra, aangezien ik op een oude webpagina heb gekeken. Ik kies uiteindelijke voor de spikes, zeker omdat het laatste stuk op de stenen gehalveerd is en we daar door de bladeren omhoog gaan. Ook de winnaar van de korte cross, dit jaar gescheiden van de lange cross, loopt op spikes. Het is trainingsmaatje Robin Kuiper, die moederziel alleen op het podium staat.  De andere twee (2e is Tesfit Ghide van Haag) zijn de steeds harder wordende sneeuwbui ontvlucht richting warme auto, huis en haard.

Duinrell2017-sneeuw en boom en pijlIn het startvak zie ik dat de KPN personeelsvereniging de leus:”hart voor de KPN-er heeft staan. Tussen de vele cracks die elk jaar het KPN crosskampioenschap hier betwisten, zitten sterke lopers. De leus wijzig ik daarom in : “Hard voor de KPN-er”.

Ik start vanaf de derde rij en ga niet als een raket van start. Het is zonder de 5 km lopers wel wat rustiger en overzichtelijker. duinrell2017-hoogstepuntNa de tweede bocht passeer ik zeker 20 man waaronder clubgenoot Sjors die later verklaart zich volledig te hebben op geblazen op Duinrell Hill, die na een derde bocht doorgaat naar het hoogste Punt van Zuid_Holland. Zelf heb ik me in de afgelopen jaren  ook vaak in de eerste ronde vergalloppeerd om in de tweede ronde je tweede adem te vinden.

Het is daarna altijd voorzichtig ganzenpas richting de supsersteile zandheuvel waar je halsoverkop naar beneden knalt. Mijn spikes leiden mij de heuvels op en helpen mij de scherpe afdalingen vol te nemen , waar menig ander moet afremmen of rare capriolen uithaalt.

8km Fartlek-Vaartspel in een winter wonder attractiepark land

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Daarna een soort achtbaan, ben bochten aanzetten en ademvinden .Inmiddels ben ik na een tweede afdaling ook Geert_jan Mols voorbij gegaan. In de voorgaande drie editties is hij altijd voor me geeindigd en ik verwacht ook dat hij op het vlakke en heuvelop bij me kan blijven met een knallende laatste ronde in het verschiet.Op mijn beweging om aan te pikken, hoor ik een ontkenning. Vandaag even niet. Mijn spikes knallen de heuvel op, de

De gevreesde tweede doorkomst op de heuvel gaat redelijk. ik kan zelfs bij een snelle loper aanpikken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ook een ervaren loper van HRR haal ik bij en passeer ik . Inmiddels ben ik op mijn beurt weer ingehaald door de ervaren Richard Holstege van AV 40. De loper in het zwart is inmiddels ook weer uitgelopen.  Bij het ingaan van de derde ronde wordt ik bijgehaald door een bekende clubgenoot Mattijs van Dulkenraad. Normaal is hij me al in het eerste rondje gepasseerd, dus dat geeft me moed.  Toch kan ik nog redelijke tempo ontwikkelen. De derde ronde gaat zelfs iets sneller dan de tweede. Onder aanmoedigingen van fotograaf Jose Xavier ga ik voor de derde keer de heuvel op, waar Mattijs nu toch behoorlijk gat heeft geslagen. bij de afdeling kan ik weer heel even aanpikken, maar moet hem meteen weer laten gaan. In het laatste stuk wordt ik nog de HRR loper gepasseerd die nog veel over heeft.

 

Gemengde gevoelens

Ook een oudere loper komt sterk opzetten in het laatste vlakke stuk langs het pretpark en finish. Ik hoor mijn spikes tikken op de harde stenen (waarop wel een dempende laag sneeuw ligt).Op de afdalingen en heuvels heb ik veel profijt gehad van de lichte en harde spijkerschoentjes, maar nu kan ik minder snelheid ontwikkelen. Mijn tegenstander merkt het ook en versnelt juist hier. De eindsprint heuvelop komt te laat en ik kom 3 seconden te kort.

Achteraf gemengde gevoelens. De loper -is zoals verwacht – van mijn leeftijdscategorie, maar ik eindig wel 2e in dit klassement (net geen winnaar helaas). Ik heb zeker sneller gelopen dan vorige jaren, en maar 12 seconden achter Mattijs.  Totaal ben ik 21e geeindigd, terwijl ik vorig jaar 51e werd.  Issak Berhane is de overal winnaar met een kleine voorsprong. Clugbenoot Joeri heeft zich goed geweerd in de subtop met een 8e plaats en 1e bij de mannen 35+. Geert jan komt op ruim een halve minuut als vierde 45plusser binnen. De andere Spartanen hebben ook genoten van een heerlijke winter wonderland cross. Na afloop gaan  we  op de foto om de (voor mij) lange thuisreis te aanvaarden. Die duurt in elk geval langer dan de 37.19 minuten die ik voor de 8km nodig heb.

Gaat de Duinrell cross elk jaar door?

Na de finish  horen we dat de Bruggenloop is afgelast. Alweer. De derde keer sinds ze in 2006 de loop naar december hebben verplaatst. De nooddiensten kunnen Rotterdam niet bereiken, dus is het onverantwoord. Wel jammer dat half nederland al onderweg was, die mogen dus wel rechtsomkeerd. Tja, ik prijs me dan gelukkig dat ik gratis mag meedoen met de Duinrell cross. Helaas zijn er ook de geruchten dat het weleens eindig zou kunnen zijn. Gaat sponsor KPN nog verder en zo nee, wie kan het stokje overnemen. De vrijwilligers zijn ook al aardig op leeftijd en tegenwoordig is het onder de jongere generatie knap lastig om mensen vrijwillig een cross in winterse omstandigheden te laten organiseren. Hulde voor de vele mensen die deze cross weer tot een spektakel hebben gemaakt.

Foto’s en support: Dank aan Jose Xavier en Marlon Voorn

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s