Runningpoint challenge: zwaar bikkelen in de bagger

De Vlaardingse broekpolder is dit jaar mijn achtertuin als het gaat om lekker buiten spelen in de natuur. Door het  MTB-en en de Mudrun wist ik al wat ik kon verwachten in dit selectief stuk natuur, wat een soort walhalla is voor buitensporters. Vandaag zou er voor het eerst (en ook voor het eerst in Vlaardingen) een wedstrijd gaan lopen. De bekende loper Michel de Maat van Runningpoint had samen met vrijwilligers weer een mooi parcours uitgezet.  De opzet was gewijzigd ten aanzien van vroegere edities. Zowieso was deze formule anders. Kort gezegd: de opdracht is in 40 minuten zoveel mogelijk rondjes van 2,5 km lopen. Na 40 minuten moest je finishen, tenzij je eerder wilde stoppen,.

Rustig aan?

Even dacht ik er aan om op 90% dan maar 3 rondjes in 40 minuten te lopen en dan winnaar te worden van de “afstand van de mindere goden”, maar die gedachte verdween toen ik het parcours zag, waar de kinderen net hun 2 rondjes van 500 meter aflegden. Gras, blubber, modder en diepe plassen kwam ik op mijn pad tegen. Wederom (net als bij de Piepschuimlogo cross Maassluis (AVW) en de Duinrell cross van AV Sparta) koos ik voor de spikes (9 mm. punten al had 12 mm ook wel gekund) ten faveure van de trailschoenen. Weer veel snelle mannen uit het Westland en omgeving aan de start. Ik had me zelf voorgehouden om deze cross als trainingsloop te doen en niet helemaal kapot te gaan. Al wist ik diep van binnen ook dat ik mezelf voor de gek aan het houden was. Een wedstrijd rustig lopen is een zeldzaamheid bij mij.

Deze diashow vereist JavaScript.

De snelle dame Monique Leentvaar van het nabijgelegen AV Fortuna liet ik meteen gaan. Zij zou wederom een sterke race lopen, en tot mijn verrassing niet 1e worden, maar slechts 3e. De lopers werden meteen langs een brede kronkelige sloot geloodst, waar het meteen al opletten was om niet weg te glibberen.

Surprises

De eerste ronde kom ik meteen wat surprises tegen (het is tenslotte ook de tijd tussen Sint en Kerst). Het zoeken naar harde paadjes tussen de diepe plassen en glibberige moddersporen. Korte gladde hoekse bochten, waar ik de eerste keer moeite had om er niet uit te vliegen. Achter mij meteen al een afscheiding voor me een versnipperd veld, waar ik probeer aan te klampen. Meteen val ik letterlijk in een andere verrassing. Een grote plas is zo diep dat ik er tot over mijn kuiten (!) in wegzak. Brrr. dat water is koud, net boven het vriespunt. Met koude tenen loop ik door de drassige met riet bedekte polder.

Gevecht tegen de elementen

Nauwkeurig op de hardere kanten lopend en niet door de diepe modder. Daarna een ondergelopen stuk van ongeveer 60 meter. De voeten krijgen geen kans om op te drogen.  Gelukkig schijnt er een heerlijk zonnetje. Ik loop achter een man die een lichte versnelling in zet. Ik besluit aan te haken. We halen al aardig wat mensen in. We maken een korte lus zodat je de lopers achter je precies kunt inschatten (en zij jou). Een derde loper sluit aan en zo gaan we het laatste vlakke (maar toch ook weer zware stuk richting finish in. Dat denk ik , want wederom volgt er nog een langere lus met bochten en een met een plaid bedekte bruggetje. _DSC0068.jpgDaar is het scherp draaien en keren en door een kaal bomen bos het juiste (blubber)pad kiezen. het eerste rondje zit er op. Ik ga voor 4 en heb elukkig nog reserve ingebouwd.  Het groepje valt uit elkaar. Als ik later de uitslagen zie verbaas ik me over de verschillen. De man die als laatste erbij kwam heeft een prima opgebouwde race gelopen en eindigd (met steeds snellere ronden als 15e) en anderhalve minuut voor me. De man die lang op kop liep, zal de vier ronden niet halen. Bij de 3e ronde had hij al een achterstand van ruim 2 minuten en besluit de vierde ronde niet meer te doen.

Wisselende omstandigheden

De zon heeft me helaas ook verlaten.Halverwege de tweede ronden komt er naast de wind ook een ijskoude regenbui uit de lucht vallen. Het parcours wordt nog natter en drassiger! In de derde ronde is de regen weg en de vierde rond is ook de wind vertrokken. Mijn tempo weet ik vrij constant te houden. Ondertussen vecht ik nog een strijd uit met 2 man die ik kan bijhalen. Ook worden al veel lopers gedubbeld. het is zaak om alert en soepel te blijven lopen op dit parcours waar menigeen verzuchtte dat het zo zwaar was. Bij het laatste bruggetje moet ik twee blonde dames voorbij sprinten door de laatste plas om niet in een botsing te geraken. Met volle snelheid ga ik brug en bocht over en door. Heerlijk als dat lukt. (en een modderfiguur als het niet zou lukken). Het veld is behoorlijk uit elkaar geslagen. Met een sprintje kom ik over de finish: een 23 e plaats en een lekker gelopen race. Dit was weer een echte cross en een mooie generale repetitie voor de blubbercross op oudjaarsdag bij AV De Koplopers in Delft.

Spannende races vooraan

Winaar is Tom Hettema in 40.38 Hij heeft net de 40 minuten barriere niet gehaald om 5 ronden te kunnen halen. Een bewijs dat het erg zwaar was, want onder andere omstandigheden moet dit wel lukken. tom moest nog diep gaan om good old Willem de Graaf (AVW) van zicht af te houden. Derde wordt Jelle Enthoven, die weer een prima hardloopjaar draait. Pacal Den Hartog is de zeer snelle winnares bij de dames. Na 3 ronden had zij nog twee minuten achterstand op Kristel van de Berg. Zij moet een blessure of zware inzinking hebben gehad, want de uiteindelijke nummer twee verloor in de laatste ronde bijna 3 minuten. Nog steeds erg goed want de dames moeten uiteindelijk maar 12 heren voor laten gaan.

Eindoordeel loop: 9 sterren  (parcours 4, organisatie 3, ambiance /extra’s 2)

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s