Glibberend en glijdend het jaar uit: oliebollencross

Crossmania

En daar stond ik toch maar weer. Voor de 6e keer deze maand liep ik een cross, al was dit bijna een loopje te ver. De twee dagen ervoor was ik met lichte koorts en andere griepverschijnselen meer in bed dan daar buiten te vinden. Voor het 1vd4 klassement was dit voor mij een belangrijke loop. Ik mocht door het missen van de eerste cross geen slecht resultaat wegstrepen.

Ruim op tijd en zonder start(nummer)problemen verkede ik het parcours, nog voordat de jeugd en recreatiecross het gras kapot zou lopen tot een blubberige bende. Al bij het inlopen zag ik de glibberige bochten en zware blubberstroken. Dit zou zwaarder worden dan vorig jaar en lastiger (lees langzamer) dan de crossen die ik eerder deze maand had gedaan. De ras asfaltloper gruwt van deze omstandigheden, maar zelf vind ik het altijd een mooie uitdaging. Zoals bijna elke cross eigenlijk, want elke cross is anders, al is het maar omdat de bodem en omgeving anders is. Ook een parcoursbouwer kan soms voor leuke verrassingen zorgen. Hans Verbeek en consorten hebben er weer een mooie omloop van gemaakt.

Raketten en diesels

In de binnenbocht de eerste heuvel op, loop ik langs Benno, zijn ademhaling is zwaar en ik ben benieuwd of hij nog een redelijk tempo kan handhaven.

Oliebollencross2017-ronde1benno
Benno is een finisher 

In ieder geval heeft hij er zeker zin in en zich dit seizoen een enthousiast crosser getoond. Maar liefst 4 rondjes van ruim 2km zullen we tegemoet gaan. Dit jaar zijn er wat extra bochten aan het parcours toegevoegd. Hier kun je niet of nauwelijks passeren.  Het is alert lopen: gas geven en op adem komen. speaker Hans geeft enthousiast commentaar en ziet mijn kledingkeuze: “Arnold trekt weinig kleren aan , dan hoeft hij ook niet veel te wassen”. Met 13 graden is het ook een warme cross, de warmste ooit gemeten. De ronden vliegen voorbij en ik kan het tempo redelijk constant houden.

Welk pad?

In het tweede deel van de ronde zijn de beruchte modderstroken. het eerste deel loop ik aan de linkerkant wat meters extra. het is daar nog niet blubberig. Bij de tweede strook is het ook lastig, langs de sloot kant of langs het lint lijkt er nog wat gras te vinden, maar ook daar is het zwaar en kun je geen kracht zetten.

Ik word goed aangemoedigd door Eric (hij deed de korte cross) en trainer Theo die me aanraad kortere passen te nemen door de zware modder (“frequentie”). Bij de keerpunten zie ik twee gele shirts van clubgenoten en tevens concurrenten in mijn leeftijdscategorie. Geert jan M en Geert jan R. blijven dicht bij elkaar en komen gelukkig niet dichterbij, al vrees ik nog wel dat ze een snelle laatste ronde in petto hebben. Dit gebeurd niet en ik loop zelfs sneller dan vorig jaar (toen het veel zwaarder was).  Het laatste stuk kan ik zelfs ontspannen naar de finish lopen.

Strijd voor de punten

Met een 27e plaats totaal en een 4e plaats in de categorie heren M45 ben ik zeer tevreden. De beide Geert Jannen vechten nog voor hun plekkie aan de finish en ze eindigen voor een andere leeftijdsconcurrent: de voorzitter van het organiserende AV De Koplopers. Joeri  vecht vooraan een strijd uit met clubgenoot Mattijs. Terwijl ik de blubber nog door moest zie ik Mattijs zich voorbij Joeri worstelen. Hij heeft zich verteld in de ronden (een ouderwets Hilbert van der Duimpje) en wil een ronde te vroeg finishen. Hij hervat de race en wordt uiteindelijk knap 4e, achter Joeri, die de 1e plaats bij de M35 binnenhaald en goede zaken in het klassement doet.  Benno vecht ook een strijd uit bij de finish. In een verwoede eindsprint, botst hij op een medeloper, die zijn evenwicht verliest en vol met zijn gezicht de modder in valt. na afloop is het zaak om weer schoon te worden. Ik kan mijn veters niet meer zien. Mijn spikes zijn een grote zwarte klomp. Mijn blote benen tot aan kniehoogte in een zwarte laag bedekt. Voor sommigen bied de sloot langs het parcours uitkomst.

We sluiten het jaar af in de kantine. Met lekkere gratis oliebollen en hersteldrank. Dat is voor de meesten trouwens een lekker abdijbiertje. De laatste circuitcross is op 20 januari bij Haag.

Waardering LeukeLoopjes klassement (div. rapporteurs): 9 sterren (max. 12)

  • parcours/omgeving : 3 sterren
  • organisatie/faciliteiten: 3 sterren
  • sfeer/extra activiteiten: 3 sterren

Bekijk hier ook het beeldverslag van Gerard Oomen:

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s