De helft van de Egmond halve marathon

Laat de titel je niet misleiden, ik heb de klassieker uitgelopen. Dit jaar koos ik voor een teainingsloop voor naderende wedstrijden waar ik wil pieken. Een ander was dat ik bijna gelijktijdig kon starten samen met mijn vriendin.

Nadeel is dat je relatief vroeg in Egmond moet zijn. De dag ervoor was ik relatief laat terug gekomen van een indrukwekkend concert van Depeche Mode in de Ziggo Dome.

Hoe komen we makkelijk bij de start?

De volgende dag werden de mountainbikes bij het krieken van de dag ingeladen en gingen we op pad. We hadden geen trek in drukke pendelbussen of lang wachten. Het plan was om de auto bij Egmond Binnen te zetten en vandaar uit de laatste 4 km te fietsen. Uit ervaring wist ik dat Egmond helemaal afgesloten is voor autoverkeer.

Ik had al een parkeerplek bij een sportterrein op google maps gevonden. In de praktijk wekte het niet helemaal, want ik had uiteindelijk de Hoogedijk met de Hogeweg verward, wat een vertraging van 20 minuten en een mooie trip in en om Egmond binnen opleverde.  Nadat we 4 kilometer in de koude wind hadden gefietst (een strakke lucht met 3 graden), zagen we de grote schare lopers en bussen en kon de voorbereiding beginnen.

Snel het naar binnen werken van de laatste sportdrank en energie. In de sporthal was het lang wachten op een beschikbaar toilet en het opbergen van kleding. De toiletjuffrouw moest ook nog haar ding doen en toen stond er nog ruim 7 minuten op de klok voor de start, die 1km van de sporthal ligt. Ik had een startnummer voor het (witte) wedstrijdvak, waardoor ik vooraan kon starten.

Een benarde situatie tijdens het startschot

Wat ik even vergeten was dat deelnemers een kwartier voor tijd in het startvak moeten zijn. ik kon wel in startvak zwart aansluiten,  het wedstrijdstartvak was al dicht. ik had geeen zin meer om daar achteraan te sluiten, dus niet omheen, maar doorheen was mijn motto. De 2 meter hoge hekken beklom ik daarom  met gevaar voor lijf en leden. de punten op de hekken waren te omzeilen met mijn handen. helaas bleef ik met de achterkant van mijn tight vast zitten en een benauwd moment volgde. Een dame die in het vak stond was te geconcentreerd om aan de kant te gaan en met een “ik ga springen” belandde ik in het startvak. Gelukkig zonder gescheurde lange tight. aan de linker kant kon ik snel doorlopen en als een van de eersten van de recreatieve lopers weg gaan. Wel had ik inmiddels bijna 2 minuten op alle wedstrijdlopers achterstand. het doel om bij de top 25 te komen werd dus een stuk moeilijker.

Hardlopers, hanen en Peppi & Kokkie lopers

In de eerste kilometer verbaas ik me dat ik nog veel recreatieve lopers van het type Peppi & kokki (mogelijk leden van Le champion die in het  startvak achter de wedstrijd zaten) -tegen kom. egmondhaanWe zijn nog in het dorp voor onze plaatselijke omloop van 3km als ik twee meiden voor me een selfie zie nemen. Een paar anderen zwalken van binnenbocht naar buiten, waardoor ik extra meters moet maken. Tegelijkertijd heb ik ook zware concurrentie van de snelste recreatieve lopers. Twee lopers van dezelfde thriathlon vereniging heb ik voor me. De eerste is snel gepasseerd, vlak voor  het strand  heb ik ook de tweede te pakken. (deze kilometer is de snelste in 4 minuten). Het sparen voor de balngrijk crossfinale een week later is hier alweer overboord gezet. . Meteen heb ik weer een bijzonder richtpunt voor me. Ik loop het mulle zand op en de aandacht gaat volledig naar de loper voor me. Deze man is  van top tot teen in een hanenpak getooid. Hoewel het nog pittig koud is (ik heb een thermo en een singlet aan), zweet deze haan zich rot. Ik herken wel de wedstrijdloper in hem, want hij heeft een startnummer voor en achter. Het is ook best een sneller loper..voor een haan van 1meter 90. Ik probeer de ideale lijn te volgen als ik zelf haantje de voorste ben. Het strand ligt er goed bij. Het is eb, een een breed hard strand ligt voor me. egmond2018strandZowel achter als voor me weinig lopers. Ik heb een snelle loper voor me, die ik probeer bij te benen. Lang blijft het gat 80 a 50 meter, maar uiteindelijk lopen we naast elkaar. Er komt ondertussen een hele snelle loper uit het recreantenvak voorbij. Later zal me dit nog 3 keer gebeuren. Het heeft geen enkele zin om aan te pikken, want ik ga nu al bijna op het maximum. De loper naast me, een man van mijn leeftijd (uit Klarenbeek, nabij Zwolle hoor ik na afloop van hem) zet weer aan en gaat als eerste richting duinen.

De duinen in

Hier is het zand extreem zwaar. Met kleine vinnige pasjes ga ik naar de duinopgang. Deze is langer en muller dan ik me herinner. Oh ja, dit is de kwart marathon, die gaan eerder afbuigen bedenk ik me. Voor me zie ik alleen maar mensen wandelen. Ik ben geen watje houd ik me voor, maar het laatste stuk is ploeteren met de wind hard tegen. Ik ben mijn loopmaatje kwijt als ik de drie heuvels beklim. De hartslag is maximaal, het hijgen is begonnen.  Het volgende stuk probeer ik naar lopers te komen die al een heel stuk voor me liggen. Twee kilometers loop ik voor mijn gevoel alleen in de mooie Egmondse duinen. Enkele langzame lopers ga ik achteloos voorbij. De beruchte laatste 1,5 kilometer met de steile Bloedweg nadert. Twee lange steile heuvels krijg je hier voo rje kiezen. een paar duels met lopers die zijn samengekomen worden hier uitgevochten. Een loper gaat makkelijk langs me terwijl ik een jonge vent makkelijk passeer. Dan de laatste 400 meter.

Ik loop weer iets in op de loper die me op de Bloedweg voorbij ging. Dat ik me zou sparen ben ik dan allang vergeten. Egmond is ook hard aankomen. Ik lig te ver achter, of  ..misschien? Ik geef alles, de loper voor me  denkt dat hij al ver voor ligt en zet pas 50 meter voor de finish aan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik lig dan al op volle ramsnelheid en ik passeer hem 10 meter voor de streep onder luid applaus van de toeschouwers. Mijn parcoursrecord van 2009 heb ik ruim verbroken. Met 45.45 ben ik 3 minuten sneller.

Na afloop praat ik met de man waarmee ik op het strand liep. Dan snel terug naar de sporthal om spullen te pakken waaronder warme jas voor mijn vriendin. Het is lastig om de snelste weg te vinden. bij de sporthal kom ik wat Haagse Spartanen tegen, maar snel ga ik weer terug. Mijn gepijnigde kuiten brengen me tegen de stroom mensen door de kleine paadjes . Bij de finish kom ik nog een pupil van me tegen. En ook mijn vriendin is net gefinished. Snel lopen we naar het centrum voor warme koffie en choco. Terwijl ik een heerlijk broodje kip met truffelmayonaise naar binnen werk, zie ik op de app dat de Halve marathon toppers de finish naderen.

Nagenieten bij de halve

Edwin Kiptoo heeft een riante voorsprong op een grote groep met Nederlanders Abdi nageeye en Michel Butter liggen nog goed. Ik spoed me richting hotel Zuiderduijn, en zie (bij de finishboog van de kwart marathon) de doorkomst van de keniaan Kiptoo, de kop van de vrouwenwedstrijd.

Bij de vuurtoren zie ik ook de beste Nederlanders: Abdi Nageeye (4e), Michel Butter (9e) en Mizuno racer Ronald Schroer (10e)20180114_132957.jpg

eindigen niet  ver van de top 3. de twee laatstgenoemden zijn thuislopers en komen uit de omgeving: Castricum en Egmond aan de Hoef/Bergen.

 

Ook enkele goede lopers uit mijn regio doen hier mee: Mike Teekens en Jeroen van Aken eindigen in aardige tijden in de subtop.

 

 

 

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s