Op het podium bij 1vd4 (Westduin)cross

Vandaag ben ik op de plek waar het 5 jaar geleden begon: mijn rentree als (wedstrijd)loper. Locatie: Westduinpark  waar de laatste cross van het 1vd4 circuit door Haag atletiek werd gehouden.

Robin Kuiper wint korte cross

Al vroeg was ik aanwezig om de jeugd aan te moedigen. een bedroevend aantal jonge lopers stond aan de start voor hun plaatselijke rondje.  De korte cross is volgens mij ook minder bezet dan voorgaande jaren. Aan het weer ligt het niet, want het was weliswaar koud, maar met 5 graden en geen neerslag nog best mild voor de tijd van het jaar. Joost uit de jeugdgroep die ik train, liep mee met vader Jan. Ook trainingsmaatje Robin Kuiper, net senior, was zich al warm aan het lopen. De Spartaan die onlangs een 10 km binnen de 35 minuten liep was favoriet voor de 4,4 km. ik liep de mannen al vooruit zodat ik een goed beeld had van hoe het parcours er bij lag.

robinkuiper-kortecrosshaag2018
Robin Kuiper, op kop bij korte cros

Vorig jaar was het parcours gewijzigd. Dit jaar een mix van korte en lange rondjes.

Terwijl ik  vlak voor de 2e heuvel stond zag ik Robin al als eerste doorkomen gevolgd door 3 andere relatief jonge lopers. Het tweede (lange) rondje dat volgde kon ik de lopers robinkuiper2018kcrossgoed zien vanuit een pittige duintop waar de lopers langs moesten. Robin had zijn belagers (2 lopers van Haag) al op behoorlijke afstand gezet en werd onbedreigd 1e.

Inmiddels verschijnen er steeds meer lopers voor de lange cross (4 ronden) ten tonele. Zo kom ik clubgenoot en grootste concurrent voor mijn podiumplEen ek, Geert-Jan Mols ook al tegengekomen.

gj mols

Een vrolijke Geert Jan Mols

ik had 6 punten verzameld (2e in tussenklassement), Geert-Jan 7 en er waren nog twee lopers (een van HRR en een van AV de Koplopers die vlak achter mij stonden met 7 en 8 punten). Een 1e plaats was niet meer mogelijk of de favoriet zou geblesseerd moeten raken.

Mijn tacktiek is eigenlijk  helder: de concurrentie in de gaten houden en hun tempo handteren en dan  het laatste stuk versnellen.  Op de dag zelf herinner ik me wel dat ik vaak in het eerste stuk een gaatje sla en dat dan niet meer af sta. Dat is natuurlijk ook een (veiligere) manier.  Veel tijd om na te denken heb ik niet meer.

(nu niet meer) Geheim wapen

Ik voel mijn schoenen strak om mijn voeten. Power. het komt door mijn nieuwe geheime wapen: veters. Maar dan wel met een soort weerhaken in de vorm van knoopjes. Zo zit elke veterlus strak (en kun je precies zien waar het niet strak genoeg zit). Een knoop is niet eens meer nodig. Samen met Geert Jan en Joeri sta ik redelijk vooraan op de grasheuvel als we wegstuiven. Het gelletje en de elektrolyten geven ook kracht. Of is het de extra ingelaste krachttraining? In ieder geval verteer ik de 2 steile heuvels goed. We gaan hard naar beneden en draaien de zandbak in. Lopers die altijd voor me lopen haal ik opeens in. En het opeens loop ik ook vlak achter mijn snelle clubgenoot Joeri. Ik zie dat hij niet soepel het zandheuveltje opgaat. Ik geef nog even extra gas. Verbaasd ziet hij me langszij komen. Ik weet dat ik maar even voor hem loop, maar het geeft wel zelfvertrouwen. Als we bijna een ronde gelopen hebben, gaat Joeri me weer op het vlakke voorbij.  Ik voel al wat verzuring opkomen. We hebben nu nog 3 lange slopende ronden te gaan. Oei, is dit niet te overmoedig? voor me wachten weer de twee steile heuvels. het is niet meer aanvallen wat ik doe, maar alsof ik de strijd aan moet gaan met twee reuzen die de macht uit mijn benen zuigen.

Tot mijn afgrijzen zie ik een geel hemd nog op geen 100  meter achter me: het is Geert-Jan. Een mentaal tikje, want ik dacht hem toch al op meer achterstand gezet te hebben. Hij heeft de motor en de ervaring om dit dicht te lopen. Erger nog, ook nog alle tijd.

Joeri-westduincross2018

Joeri met in het geel op de achtergrond, Mattijs

Ik wordt door drie normaal snellere lopers ingehaald, waaronder Mattijs, die volgend jaar ook in mijn leeftijdscategorie zal instromen. Hij vecht met onder andere Joeri voor een prijs in de categorie 35+. Joeri kan de 1e prijs echter niet meer ontgaan. Mattijs heeft zicht op een podiumplek. Ondertussen zie ik in gedachte mijn podiumplek als sneeuw voor de zon smelten. Als mijn tempo inzakt, zal het een kwestie van tijd zijn dat Geert jan en de anderen me ook inhalen. Het is lastig inschatten hoeveel prijzen er in het klassement te verdelen zijn. Vorig jaar 5, maar bij minder totaal deelnemers zullen er ook minder bekers te vergeven zijn. het zelfvertrouwen is opeens een stuk minder groot.

De tweede maal door de zandbak. Het laatste stuk waar je weinig grip heb vind ik hier het ergste. Ik klamp aan bij een andere loper die het ook moeilijk heeft. Hague Roadrunner Ewout komt me voorbij alsof ik stil sta. Gelukkig is dat niet zo. Geblesseerde clubgenoot Misha staat aan te moedigen en geeft door dat het gat naar Geert jan 9 seconden is. Het gat wordt daarna niet veel kleiner. Ik kan ook weer wat anderen passeren, maar de nummer 1 inhet klassement, Paul jansen komt me hier ook voorbij.

Duinen, cross, Westduinpark

aanloop naar pittige duintop

Ik heb niet de illusie hem te verslaan, maar kan wel de knop omzetten. De heuvels veranderen van gevaarlijke reuzen in lekkere koekjes die ik helemaal ga oppeuzelen. Crossen is leuk! ik richt mijn vizier op Paul en kan tot mijn verrassing in zijn spoor blijven. hij zet aan voor de gemene zandheuvel, die we hierna nog 2 keer op moeten. Een klein gat is geslagen,

Na het snelle stuk in het bos, zie ik Robin en trainer Theo langs het parcours staan. ze moedigen aan als we de richting doorkomst gaan. Eén kleine en nog geen volle grote ronde gelopen, nog twee ronden te gaan. Oei, nog niet eens op de helft. Ik probeer mijn geest te ontspannen en daardoor ook ontspanning in lopen te krijgen. Het zal niet gebeuren dat ik voor het derde achtereenvolgende jaar die felbegeerde beker ga misgrijpen. haagcross18Doorzetten, de anderen krijgen het ook niet cadeau! Het derde rondje zit het tempo er nog redelijk in. Achteraf gezien zal ik bij deze scherprechter de zandheuvel weer uitlopen op Geert Jan. Ook zal blijken dat ik de lange rondjes in totaal uiterst gelijkmatig heb gelopen De aanmoedigingen doen me goed en pas halverwege het vierde rondje besef ik dat ik dit niet meer weg ga geven. De snelle atleten voor me lopen niet meer op me uit en zelfs het gat naar Ewout -een mooi mikpunt – loop ik dicht. Hij gaat nog wel de strijd voor de eer aan en bij de tweede demarrage, laat ik hem gaan. Ik stel mijn pijnlijke kuiten niet langer op de proef.

25928723458_2828fdbb91_h (1)

GeertJan Ronde eindigt ook voorin bij de M45+

Met een gelukzalig gevoel leg ik de laatse 100 meter over het gras af. Geert jan M. volgt niet veel later. Ook de andere Geert Jan van Sparta is niet veel later aan de finish. onze andere concurrenten volgen op ruim een minuut. Iedereen komt behoorlijk kapot aan de finish, Iedereen heeft ook zijn eigen mentale strijd gestreden. Loopmaatjes Hans, Paul en Benno komen ook behoorlijk uitgewoond aan de meet.

vreugde en verdriet bij de prijzen

Bij de prijsuitreiking mag ik dan naar voren komen. Inderdaad een 2e plaats. Geert Jan M. is 3e. Joeri mag de eerste prijs ophalen en Mattijs krijgt de 3e prijs in handen. Gezamenlijk gaan we op de foto. Als ik later de uitslagen check, zie ik dat er hier een behoorlijke fout is gemaakt.

Mattijs zou de 2e prijs moeten krijgen. Een loper van HRR die 3e in het klassement wordt krijgt hierdoor geen prijs. het is niet de eerste keer dat er fouten worden gemaakt bij de toekenning van de prijzen. De sfeer en de lekkere pompoenensoep is er gelukkig niet minder om en met veel Spartanen sluiten we het cross seizoen af. Opvallend: Bij de lange cross zijn er dit jaar geen prijswinnaars van Haag te bewonderen.

 

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s