Interview Robin Kuiper  – atleet met potentie

Introductie

Ik tref trainingsmaatje Robin Kuiper op Westvliet, thuisbaan van AV Sparta Voorburg. Robin (1998) is op moment van spreken 19 jaar en woont thuis in zijn ouderlijk huis in Den Haag. Hij heeft een zus van 23 jaar die op kamers woont. Zij heeft helemaal niks met sport, studeert verpleegkunde studeert en werk er ook nog bij. Dat is heel anders bij zijn oeder Marjan Tabbers,  die al heel lang het loopvirus te pakken heeft en lid is van AV Sparta. Ook haar vriend Vincent, een bekend gezicht en jeugdtrainer bij de Voorburgse vereniging, loopt veel hard.3162817951_e926da9e52.jpg

Het is dan ook door zijn moeder dat Robin met hardlopen begon en bij Sparta terecht kwam. In het najaar van 2006 ging hij mee kijken bij een cross en was meteen verkocht.

Wat goed is komt geleidelijk

Bij AV Sparta kreeg hij o.a. atletiektraining van de bekende (en inmiddels gepensioneerde) trainer Bram Zonderop.

SONY DSC

Robin aan de start van een baanwedstrijd bij AV Sparta geheel rechts

In zijn pupillentijd deed Robin zaaltraining en ook training voor diverse atletiekonderdelen op het voormalige handbalveld, niet ver van de huidige locatie. Trainers die hij had in zijn juniorentijd waren Theo Bos, Angelo en jeroen, Er was veel gezelligheid en de jonge hardloper vertelt dat hij geen favoriet  onderdeel had of ergens in uitblonk.

Bij de B junioren ging hij lopen onder de bezielende leiding van Theo Sijbrandij en kwam hij in de MiLA groep terecht met een zevental leeftijdsgenoten waaronder Tim de Wildt. Naarmate de jaren vorderde werd de groep kleiner en viel uit elkaar.  Drie jaar geleden vond Robin aansluiting bij de snelste loopgroep en werd hij herenigd met trainer Sijbrandij. Een tijd heeft Robin het toen noodgedwongen wat rustiger aan moeten doen. het bleek dat Robin te weinig at en het groeiende en zwaar belaste lijf te meer voedingsstoffen (o.a. ijzer) nodig had. Voor Robin ging hardlopen deed hij aan gymnastiek en voetbalde hij.

Het leuke aan het hardlopen vind hij dat je gezond bezig bent, een lekker gevoel hebt na de training en plezier kan hebben door het lopen (zowel alleen als in een groep). Het stellen van nieuwe uitdagingen en doelen is ook plezierig. Wedstrijden horen er zeker ook bij: nieuwe plekken en prikkels ontdekken en ook de spanning geeft een kick. Daarbij is het leuk als je een prijs kan winnen aldus de  licht competitieve atleet.

Naast zijn MBO studie Bouwkunde in Leiden , (2e jaar) vindt hij nog tijd voor zijn hobbies: voetbalclub Feyenoord, waar hij graag de thuiswedstrijden van de landskampioen bezoekt.

Naast het kijken naar voetbal kijkt hij ook graag naar hardlopen.Hij heeft niet echt een voorbeeld, maar haalt wel inspiratie uit atleten zoals Michel Butter, en (oud Spartaan) Khalid Choukoud.  Butter is daarbij zijn favoriet, die hij vooral roemt om zijn professionaliteit en passie. Ook wil hij later in de voetsporen treden van regionale toppers zoals Jeroen van Aken en Mike teekens.

2018-01-07 (2)

3e plaats 10km Nieuwjaarsloop Leiden

Doel: 5km op de baan in 16 min. Plaatselijke wedstrijden winnen, of hoge klassering. Loopjes niet langer dan 15km.

Wedstrijden: Robin zal zich selectief op wedstrijden richten, zoals de 1vd4 10km circuit lopen (de eerste is al op 11 februari in Delft) bij het 1vd4 circuit, waar hij al een 3e plaats heeft gescoord in de wedstrijd bij AV Sparta.

Favoriete merk kleding: Adidas

Favoriete schoenen: Saucony

Prestaties

Foto 12-12-17 06 52 33

1e plaats Duinrellcross, korte cross

Als junior is een aansprekend resultaat een tweede plek bij de Sijtwendeparkloop en het lopen van de 5 km onder de 19 minuten. Momenteel is Robin eerstejaars senior en heeft hij recent bij de Nieuwjaarsloop bij de Leiden Roadrunners (Z&Z circuit) zijn PR op de 10 kilometer fors aangescherpt. Van de oude tijd ging maar liefst 36 seconden af.

robinkuiper-kortecrosshaag2018

Robin Kuiper, op kop bij korte cross

De dag voor het interview wint Robin met afstand de korte cross (4,4Km) bij Haag atletiek.

Overige resultaten:

  • 3e bij Runnersworld Nieuwjaarsloop Leiden (+PR 34:56).
  • Eigen parcoursrecord bij 5km Dobbeplas verbeterd (16:37).

Records

  • 5km : baan 16.32 PAC Rotterdam—juli 2016
  • 15km: 7 heuvelenloop: 55.02 min. (november 2016)
  • 1500m 4.33 min.
  • 800m: 2.16 min.
  • 3000m: 9.39 min.

Hoe zien jou wekelijkse trainingen er uit? 2x baan , 1x weg, soms meijendel bostraining of een ontspannen training of een wedstrijd

Baanatletiek of  wegatletiek . Baanatletiek

Finale bekerwedstrijd van Feyenoord kijken of een (10km) wedstrijd lopen? Dan kies ik toch voor om een wedstrijd lopen. Het lopen is wel op plaats 1 komen te staan en Feyenoord op plek 2. Vroeger was dit andersom, toen was ik een stuk fanatieker voor Feyenoord.

Pr poging of lopen door mooie natuur? PR poging

Wat is jouw geheim? Plezier blijven houden, goed trainingen draaien en op  voeding letten. Bewust geen alcohol.

Leukste loopje? Als leukste loop noemt Robin zonder aarzeling de (kwart) Rotterdam marathon, waar hij al drie maal  aan deelnam. De neosenior roemt vooral de sfeer en de vele deelnemers die  het evenement tot een lopersfestijn maken. Met betrekking tot de baanwedstrijden vind hij de Westland instuif wedstrijden in Naadwijk leuk.

Waar kan ik je s’nachts voor wakker maken? Een bord havermoutpap met banaan, zeker na een zware training of wedstrijd.

Kun je een leuke anekdote /belevenis bij het hardlopen vertellen? LMizuno-Wave-Ultima-9-1200x630-33.jpgaatst kocht ik nieuwe wegschoenen bij Starshoe Zoetermeer. Zij adviseerden de Mizuno Hero de Janeiro, de schoen die speciaal voor de marathon van Amsterdam is gemaakt. Nu loop ik dus als Feyenoord supporter met schoenen waar ‘Amsterdam loves you’ op de neus van de schoen staat.

Waar kan je niet zonder tijdens het lopen?

Een loop- of trainingsmaatjes waarmee je samen kan trainen of een wedstrijd kan lopen. Zodat je elkaar kan motiveren en elkaar een beetje kan opjutten. Ook een trainer die je vertrouwen geeft is erg belangrijk.

Wat is er leuk bij AV Sparta?

Toch de gezellige sfeer rond de trainingen, evenementen en wedstrijden. De vrijwilligers die zorgen dat de club blijft bestaan en de trainers.

Wat kan er nog beter bij AV Sparta?

Ik denk dat er bij de jeugd nog veel te verbeteren valt op het gebied van betere begeleiding. Zodat er meer doorstroming is naar de oudere junioren en senioren. Ik vind het erg jammer dat er nu weinig leeftijdsgenoten van mij zijn die MiLa/lange afstanden lopen.`Ook kan de samenwerking tussen de 2 locaties en  de marketing/PR beter.

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in interview en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s