De magische grens van 1.30 uur

Al een paar jaar wil ik onder de 1uur 30 lopen op de halve marathon. De magische grens van anderhalf uur verbreken. De parcoursen van marathons op Texel, Terschelling en Vlieland lenen zich hier niet voor (maar wel erg leuk om te doen). Ook in Amsterdam en tijdens de CPC was me dit ook nog niet gelukt. Vaak vanwege een combinatie met drukte , warmte en plotse temperatuurswisselingen. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan de Midden Delfland halve marathon. Hier wel een snel parcours. De intentie van een snelle trainingsloop met de intentie van 1.34 resulteerde in een officieel PR van 1.31.18 (officieus had ik in Egmond 2016 al eens 1.30.28 gelopen).

Midden Delfland Halve marathon

Nu diende zich wederom een kans aan: wederom had ik me ingeschreven voor de Midden Delfland halve marathon. Wel was er twijfel over de vorm en zeker twijfel over de omstandigheden: voorspelde temperaturen onder het vriespunt en snijdende harde rukwinden. Bovendien was het parcours veranderd. Dit jaar werd er in Maasland gestart (dus de route was Maasland-Schipluiden v.v.). Bovendien waren enkele lusjes met keerpunten ingebouwd en ook  enkele scherpe haakse bochten  in Schipluiden (waaronder de gemene draai omhoog op de Vlaardingsekade)  ingebouwd.

Startnummers ophalen

Het is al druk bij de lokale sporthal, waar de startnummers uitgereikt worden. Ik rijd eerst verkeerd en daarna maar de woonwijk in om mijn auto op een van de spaarzame plekjes te kunnen zetten. Eindelijk, daar is een plekkie. Als ik uitstap merk ik dat ik voor het huis sta van (mijn enige) vrienden in Maasland. Over ongeveer 3 uur heb ik hier een verjaardagsfeest.

In de  sporthal kom ik al enkele lopers van de Hardloper tegen (Ria, Jan, Stephan Lukosch). Stephan is met de fiets gekomen en vertelde over de lastige wind die koud, hard en vlagerig was. Snel de laatste voorbereidingen in de kleedkamer en dan inlopen naar de start bij De Schilpen.  Hans Verbeek van AV De Koplopers praat het geheel (help elkaar door in groepje te lopen met die harde wind) aaneen. De stemming is als zoals vaak in deze regio gemoedelijk en er schijnt een heerlijk winterzonnetje op  de deelnemer die zich verzameleden in de s’Herenstraat.

In het startvak verover ik een plaatsje naast AV Sparta loopster Simone Lankhuijzen. Ze wil wat snelheid opdoen bij de 10km, die gezamelijk start met de halve. Lierenaar Arco Poot zie ik ook aan de start. Net als ik en vele andere deelnemers bereidt hij zich voor op de Rotterdam Marathon. Hij zal niet voor een snelle tijd gaan, maar er een trainingsloop van maken. Niet dat ik dan in zijn buurt kan blijven, want de Lierenaar is een van de snelsten in de regio.

Onderweg

De toeter klinkt en we gaan van start en lopen Maasland uit. Na kilometer 1 komt Stephan me voorbij: We gaan nu al te hard roept hij in het voorbij gaan. Dat klopt, want met 4.10 zit ik ruim onde de beoogde 4.20-4.25 in de beginkilometers. “mag wel met een beetje wind mee” roep ik hem na en matig mijn snelheid een toefje. Dan gaan we het vlakke gedeelte langs de Gaag, waar de wind hard tegen is. Stephan loopt ruim 150 meter voor me. Voor hem een grote groep van sterke lopers met daarin de gebruikelijke winnares bij de vrouwen, Carla Ophorst. Stephan, een van origine Duitser, neergestreken in Schipluiden moet het doen met een groepje van 2 companen. Zelf loop ik met een breed geschouderde triathleet die hard tegen de wind in beukt. We halen nog twee afgevallen lopers bij en een oudere loper in het blauw sluit bij ons aan. Dit is een mooi groepje denk ik. De triahtleet doet het meeste kopwerk, maar ook ik doe mijn deel.

Groepsgewijs tegen de wind in

Voor me heeft Stephan minder geluk, hij komt opeens alleen te lopen. Eén loper buigt af voor de 10km en een andere loper kan het tempo niet hooghouden. De laatste waait snel terug in mijn groepje. Een kilometer voor de brug hebben we Stephan in de kraag gevat, gelukkig kan hij goed aanhaken in de groep. Op kop loop ik de brug op en dender ik met enige voorsprong naar beneden Schipluiden binnen. Even lijkt het of we rechtdoor moeten richting vrijwillegers, maar Stephan waarschuwt me dat we een lusje naar links om de plas bij het oude gemeentehuis moeten maken. Dan gaat het richting ijsbaan.

draaien en keren in Schipluiden

Hier liggen mijn trainingsrondjes en ken ik elke grasspriet: een thuiswedstrijd. Dat maakt het wel een voordeel (niet alleen voor mij, ook voor mijn groepsgenoten die je ziet zoeken naar de juiste paadjes en bochten). We lopen in de buurt van de waterpost die we tweemaal passeren. Hier vlak voor heb ik mijn eigen ravitaillering. Vriendinlief geeft mijn flesje drinken en een gelletje aan. Enkele lopers achter me grijpen in het luchtledige want zij denken dat hier de waterpost al is.  Op de rechte stukken komen nu twee lopers in het blauw (een is van Thof Maasland naar voren) en de triahtleet naar voren, in de bochten en op de kade neem ik het initiatief. Stephan is er ook nog steeds bij. het tempo gaat omhoog.

hard terug naar Maasland

Ik ga de brug weer op en we verlaten Schipluiden. De wind is nu lekker in de rug en het gaat hard. De twee lopers in het blauw versnellen. Ze lopen 4.10 terwijl wij naar 4.15 de km. gaan. ik hoor Stephan roepen: we gaan niet mee, maar later besef ik me dat hij zegt: “Ik ga niet mee”.  Even is er twijfel, zal ik bij stephan blijven of ook voor een een sneller tempo gaan.  Ik kies voor het laatste. Heerlijk loop ik op de WestgaagDe 12km gaat binnen de 50 minuten, en is maar 20 seconden boven het PR op die afstand. Ik loop flink uit op Stephan en denk hem niet mee terug te gaan zien. Maar Duitsers komen altijd terug. We gaan de Kwakelweg op en dan snel de Duifpolder in.

Helse wind in de Duifpolder

Hier is het helemaal vlak en elke 100 meter lijkt het of de keiharde wind me harder terugblaast. Verschrikt kijk ik op mijn klokje: 4.40. Dit gaat niet goed. De kilometertijd zal in 4.43 gaan Een tijd onder de 1.30 of een PR kan ik wel op mijn buik schrijven, besef ik. Dan maar kijken of ik de snelste loper van De Hardloper kan worden. Dan moet ik Stephan wel voorbij blijven. Een groepje zie ik uit mijn ooghoek snel dichterbij komen. Ik temporiseer en zie 4 man onder aanvoering van een bekende Haag atleet langszij komen. Ook Stephan en de triathleet zitten er bij. Ik verhoog mijn frequentie en kan achteraan aansluiten. Even niet de keiharde koude wind in mijn gezicht. 200 meter later is deze lijdensweg voorbij en slaan we de bocht om richting de trekpont. De Haag atleet versnelt en pakt 15 meter.

Vliegend langs de Vlietlanden

Ik heb mezelf herpakt want ik even later ook afstand van de andere lopers. We lopen richting de trekvaart, het mooie natuurgebied. Een lang stuk van ruim 3 kilometer rechtdoor gaat volgen. We hebben 15 kilomer voltooid. Op het eerste steile bruggetje dicht ik het gat, het volgende bruggetje gebruik ik om te demarreren. De Haag atleet die ik nog nooit in een wegwedstrijd wist voor te blijven, kan niet volgen. Ook Stephan is op achterstand. De wind in mijn rug maakt nieuwe krachten los. Ik vlieg. Ik denk niet meer aan krachten sparen of gemiddelden…gaan als de wind.

Reken maar.

Kilometer 16 gaat in 3.59 min/km. De volgende kilometers in 3.56 en 3.59. Wauw! ik heb mijn achterstand in de 1,5 zware kilometers weer goed gemaakt. Nu raadpleeg ik mijn horloge. 4.13 is het gemiddelde. Sóchtends las ik in “Run Baby Run” een stuk van Hans Nijenhuis, waarin hij dit gemiddelde als doel voor zijn 1.30 barriere succesvol handhaaft. 4.17 had ik uitgerekend voor een PR. Nu komen nog drie zware kilometers, waarin de wind niet meer in de rug blaast. Zal de haag atleet nog kunnen terugkomen? Ga ik 4.13 kunnen blijven lopen? Mijn horloge blijft tergend lang 4.13 als gemiddelde aangeven, zelfs als ik gevoelsmatig versnel. Hee, hier moeten we een stukje een rare lus maken: ongeveer 300 meter heen en terug om een fiets heen (de opvulling naar 21,1km).  Zo kom ik mijn “medelopers/concurrenten” weer tegen als ik om de fiets gelopen ben.  Een van de blauwe lopers is in zicht gekomen en ook een rode loper van Thof haal ik voor het keerpunt in. Als ik de haag atleet en Stephan in het gelaat kijk, weet ik dat het goed zit, die komen niet meer terug. Maar ik heb een belangrijkere strijd: Onder de 1.30 het zal toch niet dat ik op de klinkers van Maasland het tempo moet verlagen.  Een PR is leuk, maar onder de 1.30 is nu de kans! Het 20 kilometer punt passeer ik: 1.24 en veertigtal seconden.

Midden Delfland HM2018Dit moet lukken! Een grote rust maakt zich van mij meester.  toch houd ik het gas er redelijk op. De blauwe loper wordt ingerekend en nabij het finishpunt kan ik nog 2 lopers passeren. Met een heerlijk gevoel passeer ik de finish. Nog steeds schijnt de zon en mijn humeur kan dit weekend niet meer stuk als ik de eindtijd zie: 1.28.06! Ik moet het echt twee keer checken want ik kan het nog nauwelijks geloven. 3 minuten er af. Alsof het niks is. Bij de finish geniet ik van een kopje thee en een bouillon. De triathleet komt ook over de finish, ik bedank hem voor he sleurwerk en praat bij met Stephan. Ook hij heeft een PR, helaas net niet onder de 1.30. Hij komt 12 seconden tekort. Ik loop uit naar de sporthal, snel droge kleren aantrekken. Ik informeer naar de pruisuitreiking. Over 10 minuten is er inderdaad ook een prijs beschikbaar voor de eerste Hardloper en de eerste loper van THOF.  Ik douche in recordtempo en ben net op tijd om de eerste heren hun prijs in ontvangst te zien nemen. Dan klinkt mijn naam. Snel mijn gulp dicht doen, want de filmcamera’s en fotografen staan al klaar. Ik ontvang een mooie kist met streekproducten van Boerenbont. En nu snel nog 200 meter lopen naar de auto en de verjaardag, waar genoeg drank staat te wachten om alles te vieren en de vochthuishouding weer op niveau te brengen.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd. Bookmark de permalink .

Een reactie op De magische grens van 1.30 uur

  1. Leuk meeslepend verhaal en mooie prestatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s