Wapperen langs de Waterweg

Voor de derde maal stond ik in Maassluis bij Steendijkpolder bij het Sterrenbos. Door de regen was ik per racefiets gekomen. Voor vier euro kon ik weer meedoen aan de laatste editie van het AV Waterweg crosscircuit: de regionaal wereldberoemde Piepschuimlogo cross. Maar op deze donker(grijz)e dag voor Kerstmis stonden er geen koekebakkers aan de start. Naast de recreanten en fanatieke jeugd een roedel snelle lopers van Olympus 70 en doorgewinterde cracks van het organiserende AVW plus een aantal regionale outsiders.  Marlies Jongerius en Rose Enthoven, die behorend tot de snelste dames van Zuid Holland gaven ook acte de presence.

 

Standaard kies ik hier voor de middenafstand: twee rondjes van ongeveer 3km. Dit levert altijd leuke “gevechten” op met de snelle jeugd die 1 rondje doet en de ervaren  senioren en masters die 2 of 3 rondjes doen. Dit keer had parcoursbouwer Ruud met zijn kompanen weer gezorgd voor extra obstakels zoals verhoogde boomstammen. Ook ging er de route deze keer r een stuk langs een smal pad door het bos.

Vandaag had ik 1 doel: Voor mijn concurrent Daan (Olympus 70) blijven. In het klassement had ik 1 punt voorsprong. Als hij tweede of eerste zou worden en voor mij zou blijven zou ik mijn voorlopig derde plaats in de tussenstand kwijtraken. De nummers 1 en twee zijn hier een klasse apart. Ik had een lange warming up in de nog steeds gestaag vallende regen. Ik moest me nog haasten om weer op tijd terug bij de start te staan.  Ik zag mijn concurrent al op de eerste rij staan. Zelf wist in een plaatsje aan de buitenkant van de tweede rij te bemachtigen.

Net zoals in de vorige races gaan de veelal jeugdige roodhemden  uit het Westland heel snel van start. Ik ben stuivertje aan het wisselen met de snelste dames Rose Enthoven en Marlies Jongerius die ik inhaalde op en af de grasdijkjes . op het vlakke stuk snelden zij langs me. Er scheidde een kleine 40 meter en 3 lopers tussen mij en de loper die ik als een schietschijf in mijn vizier had. Ik hoopte hem halverwege de tweede ronde te hebben bijgehaald. De glibberige en hobbelige grasstroken braken het ritme en ook bij de verhoogde tak was het weer zorgen om goed uit te komen en niet te veel energie te verspillen. Er was zelfs een kleine fakkel geplaatst. Inmiddels zijn de snelle en ervaren lopers inclusief de dames mij weer gepasseerd en worden te snel gestarte 3km lopers ook bij gehaald. Parallel aan de Waterweg met lichte wind mee enkele scherpe bochten langs een laag ijzeren hek . Concurrent Daan, op kop lopend van de groep van ongeveer 10 man springt er met speels gemak over, terwijl de anderen er om heen lopen.  Hmm, hij is dus nog niet moe, denk ik. Een volgende hindernis en daarna valt de groep snel uit elkaar.

Er zijn geen loper meer tussen Daan en ik en de afstand bedraagt nog maar 20 meter. Het gat is weer kleiner geworden en op het eerste dijkje van het tweede rondje heb ik hem te pakken. “Succes”, klinkt het en ik ga er op en erover. “Jij ook”, antwoord ik. Ik probeer niet in te zakken, want ik ben er niet zeker van of hij al verslagen is. Het gat van ongeveer 30 meter blijft een tijdje hetzelfde maar in de laatste kilometer loop ik weer duidelijk uit. Ik heb Marlies als richtpunt om het tempo er in te houden. De laatste 500 meter ga ik niet helemaal meer voluit. Er wachten nog meer cross wedstrijden. Na afloop praat ik nog even met Daan en de winnaar op de 6km plaatsgenoot Tristan Valkenburg na. We zien zijn clubgenoot Dominic Bersee de 9km op zijn sloffen met kerstmuts getooid winnen. Bij de dames is Rose Enthoven de sterkste.

Na afloop pak ik een heerlijke douche, gluhwein, kroket en hersteldrankje. Als ik naar voren word geroepen bij de prijsuitreiking verwacht ik een derde prijs te mogen ontvangen, maar de nummer 1 in het tussenklassement deed vandaag niet mee, dus schuif ik op naar de 2e plek. Daan Valstar wordt derde en vergezelt mij met zijn clubgenoot Maarten BAkker (1e) op het podium. Samen met Gerard de Lange van AVW (2e in het klassement achter Dominic) drink ik er nog een speciaal Deens Kerstbiertje op. Met een pakket doucheschuim en een voldaan gevoel rijd ik de regen weer in.

 

 

 

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag cross en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wapperen langs de Waterweg

  1. Lekker meeslepend verhaal👍 en goede prestatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s