Terug naar de winterwind van Egmond

Favoriete loop

Voor de tiende maal had ik me ingeschreven voor Egmond.  Eenmaal (in 2010, werd de tocht afgelast) dus werd het mijn negende deelname. Het organiserende Le Champion vierde zijn 50e verjaardag en organiseert deze loop al sinds 1973.

halvevanegmond-1973

De eerste maal Egmond in 1973

Terwijl ik eigenlijk steeds minder plezier aan massale evenementen beleef kon ik het toch niet laten om weer aan de start te komen van “de winterklassieker”.

Vriendinlief ging na veel twijfel (longblaas ontsteking) mee en stond klaar voor de kwart marathon.  Dat gaf mij de gelegenheid om rustig in te lopen, het strand te verkennen en de kwart marathon te bekijken. Vorig jaar haalde ik hier een 23e plaats. Niet slecht als je bedenkt dat hier zo’n 7000 mensen op starten. Uiteraard zijn er  hele volksstammen die blij zijn dat ze de finish halen en waar finishtijd totaal geen rol speelt.

Bij mij speelt dat nog wel een rol, al was ik niet zo gebrand op een heel snelle tijd. De weersomstandigheden beloofden fikse tegenwind en regen. Feit was dat het op E-day droog was en een zeewind. Dus gunstig.

Spanning voor de start?

Ik was ruim op tijd, de startnummers waren goed opgespeld, bidons gevuld en de maag ook. Totale ontspanning. Er kon niks meer mis gaan..toch? Vriendin was op weg en ik uiteindelijk aan de koffie aan de zeekant vlakbij de finish.  Ik hoefde maar 200 meter te lopen om haar te zien finishen. Maar bij de finish was het angstvallig leeg. Oei, de finishplek van de kwart was een kilometer verderop. En ik zou klaar staan bij de finish met een warme jas en de rest van de spullen. Met een verbluffend snelle kilometer en tegen de stroom van alle gefinishte atleten was ik precies gelijk bij de finish als mijn vriendin. Maar toen begon de ellende…waar was dat net nieuwe dure windjasje van 100 euro dat ik bij de start had aangepakt.  Bij de start waren alle kledingstukken in containers en later op een grote hoop gegooid. Ook in de koffiebar niks te vinden.

Ik had het weer voor elkaar..op het laatste moment en met enige stress achteraan in het startvak. Gelukkig  had ik toegang tot het wedstrijd startvak zodat ik geen last had van de grote massa recreanten, businesslopers of Le champion leden.  In vergelijking met de laatste keer toen ik de halve marathon liep (2015) was het zwaarder. De ronde door het dorp van 3km werd ingekort en nu mochten we al binnen een kilometer het strand op. Ondanks een rustige start, maar dankzij het heuvelaf lopen met volle wind in de rug ging de eerste kilometer in een snelle 4.06 minuten. Het strand aan de zeekant was hard en ik vond snel mijn ritme.

Wedstrijd in een wedstrijd

Dit jaar had ik naast het doel van een tijd onder de 1.34 een specifiek doel: De Buff kilometer, waar ik daags ervoor over had gelezen. Een segment of klassement van de onverharde kilometer halverwege de race. Daar wilde ik dus even gas geven en indien mogelijk een prijs in de wacht slepen. Hierdoor probeerde ik me tijdens de laatste kilometer van het strand wat te sparen. ondertussen genoot ik van de kitesurfers, de woeste witte schuimkoppen in de zee en het eenzame stuk tussen 2 groepen in.  Een loper voor me bleef ik continu in het zicht houden maar bij de strandafgang ging ik zeer makkelijk langszij. Vergeleken met de kwart marathon is deze strandafgang een makkie. wind in de rug, niet te stijl door het zand en al snel de betonnen ondergrond. Ik had al de turbo aangezet met de eerste heuvels in zicht, maar we ware nog maar bij km. 8 . Even dacht ik dat de Buff kilometer was begonnen, omdat er een slingerende onverharde kilometer volgde. Hier haalde ik al veel lopers in en liep ik ook in op een lange dame met gespierd bovenlijf, die op het strand de groep voor me op sleeptouw had genomen.

En ja hoor, daar kwam na 10km al aangekondigd de “race in de race” kilometer.  De dame werd gepasseerd terwijl ze nog net een bekertje voor mijn neus weg griste bij de drankpost. Een andere loper die ook versnelde kon ik mooi volgen en was een mooi richtpunt. In 3.55 legde ik deze kilometer af en moest de volgende kilometer herstellen door weer wat rustiger te lopen.

Met drie naar de finish

De lange dame en de loper die ik had ingehaald kwamen nu weer langszij. Vervolgens liepen we met een groepje weer in op andere lopers. Tot tweemaal toe werd ik snel gepasseerd door snel uitziende lopers. In beide gevallen stonden ze enkele minuten later weer aan de kant, voor een plaspauze. Opmerkelijk. De lange dame had ik inmiddels afgeschud en het 15 kilometer punt werd bereikt. Hier voelde ik mijn benen, maar het tempo ging onder impuls van een ervaren loper in het grijs omhoog. Ik had steeds moeite om aan te klampen. Bij de grijze loper die een mooie lichte tred had. Iedere keer was er weer een  bocht of een heuveltje waar ik het gat van 5 a 10 meter kon dichten. In de 19e kilometer bij het naderen van de Bloedweg en de beruchte stijle heuvel waar de wind met kracht 6 vol tegen was moest ik hem echt laten gaan. Inmiddels was er ook een loper in het blauw ons voorbij gegaan. Ik kon op de pittige heuvel een paar lopers inhalen en het gat toch weer dichten. Hierbij bleef ik “linkeballend op het vinkentouw” om maar eens een wielerterm te gebruiken, achter de loper in het blauw en even later achter de loper in het grijs lopen. Pas uit de wind kon ik er weer langs. Maar de beide lopers pakten de handschoen op en met nog een ruime 600 meter te gaan plaatste de loper in het grijs weer een splijtende demarrage die ik niet kon beantwoorden. Nog eenmaal moesten we bij de vuurtoren een pittige heuvel op, voordat de laatste 250 meter op de boulevard een feit waren.  In de felle tegenwind viel de loper in het grijs bijna stil en kon ik het gat voor de zoveelste keer dichten. De loper in het blauw was nu de lachende derde en zo gingen we naast elkaar het laatste stuk in. Terwijl ik een aanmoediging  hoorde aan mijn adres , ging ik aan in de laatste 100 meter. De man in het grijs probeerde nog manmoedig, maar moest ook passen. Blij met mijn tijd onder de 1.30.52 liet ik me tegen de hekken zakken.

Bij de kledingresten ging ik snel op zoek naar het jasje van mijn vriendin, maar helaas. Opeens kreeg ik een brainwave en dacht aan mijn rugzak die tijdens het inlopen aan de bovenkant open was gegaan. “op het strand ga je die niet meer vinden” was het commentaar van mijn vriendin. Met windkracht 6 zou die inderdaad nu mogelijk in Castricum zijn of bij een geinteresseerde hardloper. Toch ging ik het strand weer op richting de bocht van het parcours. Om een grote strandpaal zag ik in de verte een iets geknoopt. En ja hoor, het zwarte jas was het gezochte exemplaar. na afloop kwam ik nog een paar loopmaatjes tegen die ook lekker hadden gelopen ondanks de drukke recreatie startvakken.

ayele abshero egmond

Abshero wint ook in 2019

Waar bij de CPC, die andere klassieker, bijna alleen maar Kenianen winnen (sinds 1992 slechts driemaal niet), winnen er in Egmond voornamelijk Ethiopiers: Sinds Kamiel Maase in 2006 de overwinning greep was het slechts eenmaal (Wilson Kipsang) een loper buiten Ethiopie die er met de hoofdprijs vandoor ging. Het was dan ook geen verrassing dat een loper uit dat land als eerste weer terug was op de boulevard. Voor de twee maal won Ayele Abshero (net als 8 jaar eerder) na een spannende laatste kilometer waar hij de koploper nog achterhaalde. Zijn tijd: 1.04.57. Ronald Schröer eiste de plek als beste Nederlander op in 1.07.08 (9e overall) en versloegen de  favorieten Butter en Choukoud (beiden gaven op).

Met een tevreden gevoel gingen we naar de bus richting Alkmaar, die gelukkig zonder wachttijden klaarstond. Onderweg bekeken we onze virtuele medaille, al blijven de echte medaille, de herinneringen en foto’s toch het mooiste souvenirs.

 

 

https://www.strava.com/activities/2076319651/embed/27e4b5ec9b169318ebcdfab43fc8080234f13846

 

 

 

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s