Hardlopen voor(?) de Corona crisis: Koortsachtige 1 vd 4 Zuiderpark loop

Should I stay or should I go? Deze klassieker van The Clash was van toepassing toen ik met tegenzin mijn wekker uitdrukte op de vroege zondag. Mijn verjaardagsfeestje en de schrikkeldag hadden mijn ritme en gezondheid een behoorlijke optater gegeven. Nee Bacchus was niet de hoofdschuldige, wellicht Neptunes die met een bedorven krabsalade de krachten aan het testen was. (Weken na de loop zal ik hier andere gedachten hierover hebben maar daarover later meer).

In mijn ochtendroes, heb ik hier nog geen weet van. De 1vd4 loop bij AV Sparta staat op vandaagn ( 1maart) op het programma. Ik ga het – met frisse tegenzin – maar proberen. Nota bene een loop georganiseerd door mijn eigen atletiekvereniging Het is uitzonderlijk dat ik geen zin heb om te racen. Ik sleep mezelf het huis uit. Niet starten of uitstappen kan altijd nog.

Een uur later bevind ik mij op de atletiekbaan in het Zuiderpark. Veel tijd om in te lopen heb ik niet meer. Ik bewonder de nieuwe kleedkamers en douches (Eindelijk, na ruim 40 jaar werd het wel tijd) en begroet de vele bekenden. Er hangt een aparte sfeer. De Covid-19 besmettingen zijn ook in ons land gearriveerd. En de mensen weten nog niet goed hoe ze op het nieuws moeten reageren. Sommigen door grapjes, anderen houden afstand, weer anderen geven onwennig (g)een hand.

futloze start, zoeken naar oorzaken

Ik kijk om me heen bij de start voor mijn 4 rondjes van 2,5km, door het Zuiderpark en over de atletiekbaan. Veel geel-zwart aan de start.  In de eerste kilometer voel ik het al, geen power in de benen en een belabberd gevoel. Teveel sportdrank? Te weinig slaap? Ik moet de eerste snelle groep, die clubgenoot robin Kuipers al snel uit het oog raakte laten gaan. Ricardo, Ralph, Mattijs en Thomas en eeuwige “rivaal” Eddy (al is hij op de vlakke 10 doorgaans sneller) van Haag atletiek laat ik wijselijk gaan. Hoewel wijselijk, ik heb er de kracht niet voor. Ik vind me zelf terug als packleader, best of the rest, met een horde lopers in mijn directe kielzog Samen met clubgenoten Jeroen en de weer in vorm zijnde Marlon vorm ik een groepje. Na een halve ronde besluit ik om uit te stappen, dit tempo lijkt lastig vol te houden en dan nog zo nog 3 rondjes. De krachten vloeiend weg als een lekkende kraan.

Vorige week in de onderlinge snertloop was Jeroen nog alleen komen te zitten in een lange krachtsinspanning tegen de harde wind. Ik vind dat ik Jeroen niet weer “in de steek” kan laten, dus ik besluit nog even iets nuttigs te doen om em hem nog even uit de wind te houden als we ons rondje op de baan moggen doen. Als een professionele haas gooi ik mijn laatste krachten eruit.

Toch nog een rondje?

Maar in plaats van de baan te volgen richting kleedkamer, loop ik het sportpark uit. Achter in het gevormde groepje plaats blijf ik aanklampen. Ik kijk hoe ver ik nog mee kan komen voor nog een tweede rondje. We wisselen goed af en ik krijg er langzaam weer wat schik in.  Mijn krachten komen weer terug. Tegen het einde van het rondje is het idee van uitstappen helemaal van de tafel. We rapen een hardloper op, hij kan niet mee in de groep.

Twee Spartanen van de oude garde

Ook blijven we niet al te ver achter de groep met Ricardo, Mattijs, thomas, Ralph en Eddy, Even te voren heb ik Marlon terug geroepen. In een euforische poging probeert hij de versnellende Jim van Haag bij te benen. Marlon komt alleen te zitten (lopen) . het lijkt me handiger om voor de bocht en de tegenwind weer als groep bij een te zijn. In ronde drie loop ik met de wind voor Marlon en Jeroen uit, ook hebben we een Haag atleet uit de groep voor ons in het vizier. Ik loop het laatste gaatje dicht en laat me even later afzakken in de groep om ook de derde ronde gezamenlijk door te komen.

Achterblijvers kijken opzij als het geelzwarte treintje passeer

Second wind

Ik voel me eindelijk weer in mijn element. Het gaat zo lekker, dat ik in ronde 4 snel afstand neem van mijn metgezellen en een gat van 150 meter dichtloop op Thomas die uit het groepje daarvoor lost. Het tempo in de laatste kilometers is naar 4 minuten de km gegaan. Thomas heeft echter ook nog een reservebron en versnelt tweemaal, ik moet hem de kop laten en vlak voor laten het sportpark laten gaan. Sparen voor de CPC of toch nog alles geven? Uiteraard uiteindelijk weer het laatste, al lijkt dit te laat. Nog 400 meter. In de laatste twee bochten op de atletiekbaan kruip ik door de wind meter voor meter dichterbij en ga de sprint aan in de laatste 80 meter. Ik lig op volle snelheid als ik hem passeer. Ik voel dat Thomas, ook een goede sprinter, er niet meer over gaat komen. Het is een “vonkende” sprint, zo zal commentator Peter Hallensleben vanaf het balkon ons toeschreeuwen.

Met veel wind, eindig ik ruim onder de 41 minuten. Toch geen slechte tijd, al heb ik hier ook al tweemaal onder de 40 gelopen. Een 25e plaats is mijn deel, 6e bij de mannen 45+. Robin Kuiper wint met overmacht bij de heren en bij de dames verslaat Hendrike Oosterhof van Haag met een klein verschil Hilde Pape van Haag.

Na de douche in de nieuwe (en feestelijk heropende) kleedkamers voel ik hoofdpijn, en heb het warm en koud. Terwijl ik nog een brunchafspraak heb, waar ik totaal geen hap door mijn keel krijg verwonder ik me over de mysterieuze krachten in de sport. Hopelijk snel hersteld voor de CPC volgende week..

Naschrift: Na de brunch ga ik naar huis waar ik meteen 8.00 mijn bed op zoek om er pas dinsdagmiddag weer uit te komen, Mijn koorts probeer en zweet aanvallen heb ik weggeslapen. De wedstrijd vond plaats op zondag 1 maart. de eerste Coronabesmetting werd 3 dagen eerder vastgesteld, later zou worden aangetoond dat het virus al 2 weken daarvoor Nederland had bereikt. Een week later zal ik (van uit een onmogelijke startpositie) mijn PR bij de CPC op 6 seconden na, niet verbreken. Een maand later loop ik op een 5km trainingrsondje (alleen!) in ruim 19 minuten. Het virus overwonnen of was het toch een foute zalmsalade?

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Blogverslag hardloop wedstrijd en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s