Wilson Kipsang wint liefdadigheidswedstrijd bij AV Sparta

KipsangWilson Kipsang Kiprotich, de Keniaanse wereldrecordhouder op de marathon en winnaar van de twee weken gelopen London marathon was woensdagavond te gast bij AV Sparta voor een besloten 5 kilometer baanwedstrijd. De avond op Westvliet, één van de twee atletiekbanen van AV Sparta, stond in het teken van een liefdadigheidsactie (i.s.m Stichting Sosurwo Fonds) voor een te bouwen kindertehuis in het district waar Kipsang woont. Na een ereronde door de deelnemende lopers en het hijsen van de Keniaanse vlag volgde het bijbehorende volkslied. Het gezang werd opgevrolijkt door een dans van enkele leden van de Masai stam.

Kipsang kijkt naar de toekomst

Kipsang, die nauwelijks tijd had om warm te lopen vertelde vooraf dat “hij het fijn vond om te gast te mogen zijn” (bij de liefdadigheidswedstrijd red.) Zelf neem hij ook zijn verantwoordelijkheid door maar liefst 10 kinderen in zijn huis op te voeden. “Het is belangrijk om aan onze kinderen te denken. Ze zijn de toekomst van ons land en ook van de hele wereld”,  aldus de symphatieke en goedlachse Keniaan. De nog immer ambitieuze atleet vertelde “nog steeds veel te kunnen en willen bereiken”.

Lokale lopers durven de uitdaging aan te gaan

Hoewel niet alle Kenianen –ook zij konden niet aan de griep ontsnappen- konden verschijnen, was de pret er niet minder om.. het op tegen de beste lopers van Den Haag en omstreken. Naast lopers de beide vestigingen van AV Sparta  (Voorburg en Den Haag) waren er diverse genodigden. Zo waren er 5 toplopers van zowel Haag Atletiek, The Hague Roadrunners en AV De Koplopers (Delft) geselecteerd, die per persoon minstens 25 euro doneerden.

Mike Teekens tijdens Warandeloop

Mike Teekens tijdens Warandeloop

Eén van de toppers met een wildcard was de voor Achilles (Etten Leur) uitkomende Mike Teekens. De ambitieuze atleet,  woonachtig in Rijswijk, had 10 dagen ervoor nog de marathon van Rotterdam voltooid en wilde niet ten koste van alles forceren. “ik heb geen tijd in mijn hoofd, maar ik kijk wel hoe het loopt” zo wilde de winnaar van de Delfste oliebollen cross zich niet aan voorspellingen wagen. Een andere favoriet voor de plek “best of the rest” was Spartaan Stanislas Talonsi. De regionale topper, geboren in Kameroen, was op de hoogte van de komst van Teekens. “Hij heeft op de marathon goed gelopen, dus zal hij hier ook zeker in vorm zijn”.

Spectaculaire race

Afbeelding

De Kenianen nemen snel een voorsprong

Terwijl 27 mannen en 3 vrouwen zich gereed maken voor de start verklaard de wereldrecordhouder en gedoodverfde winnaar tegenover SportBombarie dat “de benen goed voelen” en “hij zeker van het evenement gaat genieten”.

De Kenianen startten de eerste honderd meter nog in een rustig tempo, maar nemen ogenschijnlijk zonder moeite afstand van de rest van het veld. Samen  met een van zijn trainingsmaatjes,  maakt Kipsang er een ontspannen en spectaculaire race van. Na één ronde hadden de wereldtoppers al een behoorlijk gat geslagen met de eerste achtervolger, Talonsi.

Een ronde later, terwijl Spartaan Joeri Borgstein op een ronde word gezet, laat Kipsang ook zijn trainingsmaatje achter.Kipsang wint op zijn gemak

Met een ongekende souplesse en frequentie “glijdt de Keniaan over de mooie atletiekbaan.

Met zichtbaar gemak zet hij alle Nederlandse lopers op minstens een ronde  en komt als eerste over de finish  komen in 14.25 met een gemiddelde van 20,9 km per uur (2.53 per kilometer).

Spannende strijd om podiumplek

De strijd om de derde plaats is het spannendst. Mike Teekens heeft zich inmiddels los gemaakt van de achtervolgende groep en moet met nog 2 ronden te gaan een gat van ruim 40 meter overbruggen.

Afbeelding

erepodium

2oo meter voor de finish sluit hij aan bij Talontsi, die op zijn beurt ook weer versneld. Teekens kan op het laatste rechte stuk de versnelling doortrekken en zijn concurrent voor het podium 2 seconden voor blijven.

Eerste dame wordt Sandra van Doorn van The Hague Road Runners.  Zij blijft nummer twee , Liesbeth Voorthuijsen van Haag Atletiek 18 seconden voor. Met een 16e plaats in 17.47 weet Sandra zich uitstekend staande te houden tussen alle mannen.

Record regen

Afbeelding

Kenianen en Spartanen gebroederlijk naast elkaar

Beste Spartaan vanuit Voorburg werd Joeri Borgstein in een PR van 16.59. Spartanen Marnix Baelde en Mattijs van Dulkenraad volgen op korte afstand als 13e en 14e. Van Dulkenraad (17.41) en Haags trainingsmaatje Misha Stassen (18.23) behalen hun doel: een ruime verbetering van hun PR.Kipsang, 5km, AV Sparta

De oudste deelnemer van het veld, Michel van de Luitgaarden (56) kon prima mee in het geweld van de jonkies en wist nog 6 lopers achter zich te houden om in een prima 18.40 te finishen. Alle lopers bleven onder de 20 minuten.

Veel lopers, waaronder Spartaan Stijn Reinhard (lees hier over zijn persoonlijke ervaring), Haag Atleet Niels Noordraven (“fantastische ervaring”) als Marc Rotsaert  van AV Koplopers (kwam nog fris binnen, maar “ging niet meer voor PR in de laatste ronde”) genoten met volle teugen van deze unieke wedstrijd ervaring.

Dat deden ook de in vele getale gekomen toeschouwers die na afloop voor het goede doel op de foto gingen of een hardloopshirt met of zonder handtekening konden scoren.

Uitslagen en meer foto’s klik hier

 

 

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wilson Kipsang wint liefdadigheidswedstrijd bij AV Sparta

  1. Pingback: “Altijd tot de grens”, interview met hardloper Mike Teekens | Leuke loopjes

  2. Pingback: Zier Running Lenteloop | Hardlopen: Leuke loopjes

Plaats een reactie