Theo Sijbrandij, onverslijtbare passie voor het trainerschap

Interview Theo Sijbrandij – Trainer in hart en nieren

Noem je AV Sparta Voorburg, dan denk je meteen aan twee namen, die de laatste decennia onbetwist een stempel op de club hebben gedrukt: Het gaat om twee trainers, die elke (oud) Spartaan zal herkennen: het gaat om twee trainers: De ene Sparta icoon betreft de (inmiddels gestopte red.)  Bram Zonderop.

De ander zit voor me, zijn naam: Theo Sijbrandij (d.d. 3 juli 1938). finischfoto Westvl Theo Een interview houd hij eerst nog even af, maar een week later komt hij hier op terug en neemt hij me al snel mee naar een grijs verleden. Onder het genot van zijn onafscheidelijke fluitje (pils), waaruit alleen hij drinkt, raken we in een – lang en meeslepend -gesprek.

Sport staat al vroeg centraal

2014-06-28 13.56.41

Theo coacht zijn kleinzoon

De geboren Voorburger vertelt dat hij zijn hele leven al sportief is geweest. Met oog voor detail diept Theo moeiteloos het ene na het andere detail uit vervlogen tijden op. Wat zeiden ze ook al weer…hardlopen is goed voor je geheugen? (als ik het me goed herinner).

Zo was hij druk met boksen toen hij een jaar of zestien was en maakte hij in de toen nog strenge winters, lange schaatstochten op het ijs. Vanaf zijn twaalfde liep hij In Voorburg met jongens uit de buurt blokjes hard en merkte hij dat hij hier sneller was dan de meeste andere kinderen. Bij de Oranje feesten had je (sprint)wedstrijdjes waar hij zich liet gelden. Ook het voetballen ging niet aan Theo voorbij. In de junioren (13/14 jarigen) elftallen was hij een snelle rechtsbuiten met conditionele kwaliteiten.

Theo had naast sporten echter een andere passie: Varen. Niet in een klein bootje in de sloot, maar op de Grote Vaart. Het ruime sop kiezen, en even weg van het ouderlijke regime. De jonge Theo, kind uit een groot gezin, had behoefte aan vrijheid en ruimte.

Leven naast het sporten

Tijdens een van zijn trainingen, werd hij geroepen om zich ogenblikkelijk te melden. Het inschepen voor de grote vaart was begonnen.

Luc de Haan Awyard 003

Theo (Vera op achtergrond) ontvangt de Luc de Haan award

Tot verdriet van zijn bokstrainer was het bokstalent even later aangemonsterd. Tijdens een van zijn verlofdagen in die tijd leerde hij zijn huidige vrouw Vera (nog steeds veelvuldig bij AV Sparta en loopevemementen te zien, red.) kennen tijdens een bezoek aan een dancing.

Hij kreeg twee kinderen met haar (dochter Brigitte en zoon Mike). Toen Mike bij AV Sparta lid werd, was Theo niet veel later ook actief als trainer. Dochter Brigitte was Mike al vooraf gegaan als baanatlete aan de Prins Bernhardlaan (waar nu Forum Sport huist).

De voormalige scheepstimmerman had inmiddels zijn carrière aan land voortgezet als aannemer. We schrijven 1967.

Start in de Prins Bernhardlaan aansluitend Zuidlarenstraat en weer terug naar het oude nest.

In 1978 ging hij training geven bij de Voorburgse tak van AV Sparta, destijds aan de Prins Bernhardlaan  Hij gaf algemene training, maar hoofdzakelijk hardlopen. Trainer (en later voorzitter ) Hens Brabers was daar een drijvende kracht.

Hij deed de ABO, JAL (in Leiden), sportmassage, en de cursus AL (AtletiekLeider) alsmede trainer/coach AB. Via een omweg horden/sprint trainer kon hij uiteindelijk de opleiding Middenafstand-steeple doen. Hij haalde overigens alle benodigde papieren.

2014-06-22 11.52.57

Theo met zoon Mike op de baan van Westvliet

Theo trainde inmiddels al volop in de Zuidlarenstraat bij de Haagse vestiging van AV Sparta en haalde atleten met een busje op uit Voorburg en omstreken (o.a. Robert Jan Kokshoorn, zoon Mike en uiteindelijk ook Stella Jongmans die het tot de Olympische Spelen bracht.) Eén van de trainers die  toen veel invloed had was Hugo Thijsmans. Theo werd door deze trainer (gevraagd om de 800m/1500m groep  te trainen. De groep was erg talentvol en bracht het met tijden van 1.51/ 1.52 min. op de 800 meter, tot de Nederlandse kampioenschappen. Atletiek was in die tijd nog een echte baansport en Theo (nog steeds) een echte baantrainer. In die tijd begon o.a. onder leiding van Bert van Dijk de wegatletiek een vlucht te nemen bij AV Sparta.

In de loop van de tijd ging Theo zich concentreren op de atleten in Voorburg, de afdeling had een complex bij Forum Sport en kreeg een tiental jaren terug een heuse atletiekbaan op het huidige complex Sportpark Westvliet.

Favoriete afstanden, trainingen en atleten

De 400 meter is de favoriete afstand van Theo. Bij de toenmalige veteranen liep hij een puike 55 seconden, en ook de 200 meter was hij rap getuige een tijd van 25.4 seconden. Hij nam op deze afstanden deel aan de Europese Kampioenschappen in Brighton in 1984. Twee jaar later was hij van de partij op de EK in Malmo, dit maal op de vijfkamp (waaronder de 200 meter en 1500 meter). Als  favoriet trainingen noemt de hardloopgoeroe de 5x 600m. in wedstrijdtempo, met minimaal 5 minuten pauze. Een andere leuke training is 600-500-400-300m op -en aflopend in snelheid. Dit geldt dan wel voor de midden afstand (800/1500m).

De trainer had niet altijd een gedeelde visie met in zwang zijnde methodieken. De methode Verheul, veel onder het omslagpunt trainen in plaats van veel harde tempi en later beschreven door o.a. Klaas Lok in “Het duurloopmisverstand”) raakt begin jaren tachtig zwang. Maar de  vele extensieve intervallen was niet besteed aan de succesvolle Sparta trainer. Theo die een groep jonge atleten trainde, was meer voorstander van tempotrainingen inclusief snelheid.

In het verleden ging ik vaak van mijn eigen gevoel uit. Voor de jonge jongens, snelle lopers die ik in mijn groep had vond ik dat niet perse passend; met de huidige groep lopers (veel zijn in de leeftijd 35-60 jaar) is dat wel een goede keuze, dit i.v.m. herstel en blessuregevoeligheid en meer gericht naar wegwedstrijden.

Drive

Ekiden P.A.C. Rotterdam 006

Ekiden P.A.C. Rotterdam 2012

Gevraagd naar zijn drive om trainer te worden en training te blijven geven tot op hoge leeftijd antwoord de Voorburger dat hij altijd al een goede trainer wilde worden. Hij vond bij Sparta een ideaal podium om zichzelf te blijven ontwikkelen, maar ook om een goede groep mensen op een hoger plan te krijgen.

Hij haalde zijn diploma’s en deed kennis op bij en met gevestigde namen als Haico Scharn (toenmalig bondscoach red.) en Klaas Lok (meervoudig Nederlands kampioen, red.) Ook keek Theo altijd al naar trainers en hun methoden in andere sporten.

Leergierigheid kan de – bij publicatie- 80 jaar (!) geworden trainer niet ontzegd worden. Het aantal jaren trainerschap komt aan de orde. We rekenen terug en komen tot 40 jaar, 1978  het jaar waarin alles begon. Tegenwoordig is hij druk bezig met het begeleiden van loopgroep 1, de snelste lopers van AV Sparta, afdeling Westvliet. Veel aandacht gaat ook uit naar de momenteel goed presterende  Robin Kuipers en nog een aantal andere jonge lopers, die nog niet lang geleden de overstap maakte van de junioren naar de senioren en zich ontwikkelen tot de betere lopers op de 5 en 10 km in de regio.

Het hemd van het lijf gevraagd

Vervolgens beantwoord Theo nog een aantal korte vragen:

Hobbies naast het hardlopen?   Fietsen /biljarten /natuur. Je mag wel zeggen alle sporten zijn mijn hobby en hebben mijn interesse.

Waar kan ik je s ’nachts voor wakker maken? Liever niet, behalve bij een noodgeval (lachend)

Hoe fit ben je nog op bijna 80-jarige leeftijd?   Zit goed in m’n vel   Ik ben gezond en voel me fit

Je loopt nog behoorlijk hard voor jouw leeftijdsklasse. Wat is jouw geheim? Goed eten, een drankje op z’n tijd en bovenal sport ik mijn leven lang vanaf mij 10e jaar

Heb je een speciale voorbereiding voor een loop? Niet speciaal maar wel focus.

Waar ben je trots op als trainer? Dat ik d.m.v. mijn trainingsvisie mensen beter en sneller maak en ze laten geloven dat ze het kunnen.

Welke trainers hebben je geïnspireerd of heb je veel van kunnen leren? Niet specifiek een trainer maar wel van alle trainers waarover gelezen is en daar uit vandaan mijn eigen visie ontwikkeld en uitgebouwd De trainingsfysiologie op gedaan bij de Sportmassageopleiding en  trainer coach B opleiding van de KNAU bij Henk Kraayenhof en Jef Swinkels waar ik veel aan heb gehad.

2004-12-31 23.00.00-69

Ekiden 2015. PAC Rotterdam

Wat vinden atleten goed/fijn aan jou trainingen en jou als trainer? Variatie/discipline/aanwezigheid/drive/aanpak en durven diep te gaan en bepaalde hardheid(niet zeuren)

Favoriete atle(e)te die je hebt getraind (en waarom?) Zij die er veel voor over hebben regelmatig trainen zijn mijn favorieten als ze ook nog gaan winnen en mooie tijden lopen krijgen een plusje. Mijn vroegere Midden Afstandsgroep op de baan bij AV Sparta waren lopers en loopsters die er echt voor gingen en als trainer geeft dat veel voldoening en scoren is altijd prettig en verveelt nooit. Nu is het veel meer wegatletiek met oudere lopers wat toch ook weer een andere aanpak vraagt maar bij sommige lopers proef ik ook de baan mentaliteit en de wil om te scoren waar ik als trainer plezier aan beleefd zoals bij Robin en nog een aantal houd me jong en kan ik nog niet missen en hoe lang nog? ik zou het niet weten.

Waar kan je niet zonder tijdens het lopen? Zou het niet echt weten, als ik loop ben ik op mezelf aanmoediging stel ik op prijs vooral van Vera  maar die staat er altijd dat is mijn trouwste supporter alle overige aanmoedigingen is altijd leuk .

Favoriete hardloopschoenen? Is wisselend begonnen met Nike/Adidas/Asics/momenteel Adizero Boston bevalt me prima.

Favoriete topsporter, en waarom? Zijn er zoveel  Cruyff/van Hanegem/van Persie/Mohammed Ali/Dumoulin /Terpstra/Mo Farah/Butter/en nog vele andere.

theo sijbrandy-Goldenten

Theo gefocust bij de Golden Ten 2015

Favoriete wedstrijd? (om mee te doen) ? 1 vd 4 lopen / C.P.C./ Golden Ten Delft / Hague Royal Ten

Baanatletiek of wegatletiek? allebei

Khalid Choukoud of  Michael Butter? Leuk om te zien

Dafne Schippers, Usain Bolt of  Carl Lewis? geweldige sportmensen

Zuiderpark of Westvliet? Momenteel Westvliet maar vroeger Zuidlarenstraat

Feyenoord of AV Sparta? Beiden, als ik moet kiezen is het heel moeilijk maar heeft AV Sparta een licht streepje voor.

Kun je een leuke hardloop anekdote /belevenis vertellen? Het hele leven is aan een stuk een belevenis en een anekdote. (Theo vertelt -op een andere dag aan de bar- dat een van zijn atleten -Henri Havinga – enigszins uitgekiend het ene na het andere record liep en hier voor een financiële bonus voor kreeg. Uiteindelijk werd dit de penningmeester te gortig en is men hiermee gestopt.-red,)

Wat kan er nog verbeterd worden bij AV Sparta? Meer wedstrijdgericht aan het werk gaan en met goede specialistische trainers de baanatletiek belangrijk maken.

Theo uitgelichtWat is er zo leuk aan AV Sparta? Het is er leuk omdat ik graag loop en training geef.

Wat vind je leuk aan het trainen van groep 1? Toch altijd weer een uitdaging om ze beter te maken zodat ze weer een P.R. kunnen lopen op een afstand. Daarbij moet ik ze op een prettige manier te kunnen motiveren om te blijven lopen de een wat harder als de ander maar dat maakt niks uit

Heb je ooit eens aan stoppen gedacht en zo ja heb je een bepaalde termijn in gedachte ? Zolang ik me goed voel en de groep het leuk vindt (en ik geen andere signalen krijg) ga ik door.

Nagekomen bericht:
Op 3 juli, Theo’s 80e  verjaardag,  heeft het AV Sparta bestuur (Helen Gonzalez)  het erelidmaatschap persoonlijk overhandigd aan een verbouwereerde trainer.
Tekst en foto’s met dank aan Theo Sijbrandij, Eef Goeyenbier, Arnold Vonk en Michel van de Luitgaarden. Tekst en interview Arnold Vonk

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Over AriBombari

Run for your life, before life runs you!
Dit bericht werd geplaatst in interview en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s